Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τι κίνδυνο κρύβει το ρύζι μετά το μαγείρεμα;

Τι κίνδυνο κρύβει το ρύζι μετά το μαγείρεμα;

Όσο περισσότερο μείνει το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να πάθετε δηλητηρίαση.

Το ρύζι, σε διάφορους συνδυασμούς, είναι ένα φαγητό που μαγειρεύουμε συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, καθώς είναι απλό, γρήγορο κι εύκολο. Λόγω αυτού, όμως, είναι κι ένα φαγητό που συχνά μας περισσεύει και το καταναλώνουμε ξανά και ξανά. Τι πρέπει, όμως, να ξέρουμε για να μην βάλουμε την υγεία μας σε κίνδυνο; Αν το ρύζι βρίσκεται συχνά στο διατροφικό σας πλάνο, τότε σίγουρα θα σας έχει τύχει να φάτε το περίσσευμά του και την επόμενη ημέρα, αξιοποιώντας το σε ένα νέο πιάτο για να μην πάει χαμένο. Σε αντίθεση με άλλα φαγητά, το ρύζι διατηρεί την ήπια γεύση του ακόμη και την επόμενη ημέρα. Αυτό, όμως, που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι το ρύζι μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση σε μια τέτοια περίπτωση.


 

 

Ο κίνδυνος δεν εντοπίζεται στον τρόπο που ξαναζεσταίνεται το ρύζι, αλλά στον τρόπο που αποθηκεύεται μετά την πρώτη φορά που θα το μαγειρέψετε. Το ωμό ρύζι έχει βακτήρια που μπορούν να αναπαραχθούν γρήγορα και ονομάζονται Bacillus cereus. Αυτά τα βακτήρια παράγουν τοξίνες και μπορούν να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση, ενώ μπορούν να επιβιώσουν στο ρύζι ακόμα και όταν μαγειρεύεται.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν αφήνετε το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου αμέσως μετά το μαγείρεμά του. Τότε τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν κι αν καταναλώσετε το ρύζι ξανά στη συνέχεια, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να σας χτυπήσει την πόρτα.

Όπως είναι φανερό, όσο περισσότερο μείνει το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να πάθετε δηλητηρίαση, γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να μην αφήνετε το μαγειρεμένο ρύζι εκτεθειμένο για πάνω από μία ώρα. Τοποθετήστε το στο ψυγείο και φυλάξτε το εκεί μέχρι την επόμενη ημέρα που θα το ξαναχρησιμοποιήσετε. Έτσι θα είστε ασφαλής και το ρύζι σας δεν θα πάει χαμένο!

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορείτε να φάτε σοκολάτα το πρωί;

Απόλαυση και υγεία - Βελουτέ σούπα με πράσο και πατάτα

Χοιρινή μπριζόλα λαιμού με δεντρολίβανο, λεμόνι, ξύδι μπαλσάμικο και μέλι

Τι είναι το κιτρικό μαγνήσιο και ποια τα οφέλη του;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon