Διατροφή

Θέλετε να επιβραδύνετε τη γήρανση; Καταναλώστε 12% λιγότερες θερμίδες!

Θέλετε να επιβραδύνετε τη γήρανση; Καταναλώστε 12% λιγότερες θερμίδες!

Ο περιορισμός των θερμίδων επιβραδύνει τον ρυθμό γήρανσης στους ενήλικες κατά 2 έως 3% και εναι αρκετός για να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 10 έως 15%.

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να ζήσετε μια μεγαλύτερη, πιο υγιεινή ζωή, νέα έρευνα προτείνει να κόψετε μερικές εκατοντάδες θερμίδες την ημέρα. Μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που μείωσαν την ημερήσια θερμιδική τους πρόσληψη κατά 12% σε διάστημα δύο ετών – ή 240 θερμίδες την ημέρα σε μια καθημερινή διατροφή 2.000 θερμίδων – ενεργοποίησαν βιολογικές οδούς που σχετίζονται με την υγιή γήρανση.

Η μείωση είχε θετική επίδραση στα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό και μείωσε τη δραστηριότητα των φλεγμονωδών γονιδίων, οδηγώντας σε χαμηλότερη φλεγμονή. «Δεδομένου ότι η φλεγμονή και η γήρανση συνδέονται στενά, ο περιορισμός των θερμίδων αντιπροσωπεύει μια ισχυρή προσέγγιση για την πρόληψη της προφλεγμονώδους κατάστασης που αναπτύσσεται από πολλούς ηλικιωμένους», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Luigi Ferrucci, M.D. Πράγματι, η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με μια σειρά ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως:

  • νόσος Αλτσχάιμερ,
  • καρδιακές παθήσεις,
  • διαβήτης τύπου 2,
  • και καρκίνος.

Θερμίδες και αντιγήρανη

Για τη μελέτη στο περιοδικό Aging Cell, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την κλινική δοκιμή CALERIE. Κατάφεραν να αξιολογήσουν εάν ο μέτριος περιορισμός των θερμίδων θα είχε τα ίδια οφέλη με τους ανθρώπους. των ζώων. (Αρχικά μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής.)

Μελετώντας τις γενετικές αλλαγές σε βιοψίες μυών από 90 άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια μείωση 12% στις θερμίδες ήταν αρκετή για τη βελτίωση των μυών. Επίσης κατάφεραν να διεγείρουν τα υγιή γονίδια γήρανσης. «Μια μείωση κατά 12% στην πρόσληψη θερμίδων είναι πολύ μέτρια», είπε ο Ferrucci. «Αυτό το είδος μικρής μείωσης στην πρόσληψη θερμίδων είναι εφικτό και κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία σας».

Προηγούμενη έρευνα από τη δοκιμή CALERIE είχε βρει ότι ο περιορισμός των θερμίδων επιβραδύνει τον ρυθμό γήρανσης στους ενήλικες κατά 2 έως 3%. Είναι αρκετό για να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 10 έως 15%. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η μείωση των θερμίδων μπορεί να μειώσει επίσης τη βλάβη του DNA και να βελτιώσει :

  • την υγεία της καρδιάς,
  • τον ύπνο,
  • και τη σεξουαλική λειτουργία.

Μεγάλη προσοχή στον περιορισμό

Αρχικά ο περιορισμός των θερμίδων δεν είναι δίαιτα λιμοκτονίας, τονίζουν οι ειδικοί υγείας. Μειώνει την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων κάτω από το τυπικό (1.600 έως 2.600 θερμίδες την ημέρα θεωρούνται το τυπικό εύρος για τους ηλικιωμένους), ενώ εξακολουθεί να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί αυτός ο τρόπος διατροφής βοηθά τα ζώα – και ενδεχομένως τους ανθρώπους – να καθυστερήσουν τις ασθένειες που προκαλούνται από τη γήρανση. Οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Έτσι θα κατανοήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του περιορισμού των θερμίδων και τον αντίκτυπό του στη μακροζωία, ειδικά στους ηλικιωμένους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 λάθη που μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια βάρους σας

Οι φοιτητές παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια των σπουδών τους

5 δύσκολες στάσεις σεξ για να κάψετε αρκετές θερμίδες

Πώς η απώλεια βάρους μπορεί να επιτύχει με καλή διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Ποια διατροφή μειώνει το ροχαλητό;

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος ροχαλίζει και διακόπτεται η αναπνοή του την ώρα που κοιμάται.