Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Θαλασσινά υγεία: Επιλέξτε χαμηλά στην αλυσίδα των θαλασσινών. Γιατί;

Θαλασσινά υγεία: Επιλέξτε χαμηλά στην αλυσίδα των θαλασσινών. Γιατί;

Θαλασσινά υγεία: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν ψάρια στη διατροφή τους για τα υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.


Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν ψάρια στη διατροφή τους για τα υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αλλά μπορεί να είναι καιρός να παραλείψετε τον σολομό και τον τόνο και να πιάσετε τροφές χαμηλότερα στην αλυσίδα θαλασσινών, όπως σαρδέλες και μύδια. Η αλλαγή της διατροφής σας με θαλασσινά ώστε να ενσωματώνει κυρίως μικρότερα ψάρια μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών στα οποία οι άνθρωποι έχουν συνήθως έλλειψη, όπως:

  • ψευδάργυρο,
  • σίδηρο,
  • βιταμίνη Β12
  • και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα,

 

λέει ο Christopher Golden, καθηγητής διατροφής και πλανητικής υγείας στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan. «Από όλες τις διαφορετικές τροφές με βάση την ιππασία και τα υδρόβια, τα μικρά ψάρια είναι η καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών για αυτά τα είδη σε βάση ανά βάρος», λέει ο Golden στο CNBC Make it. «Επομένως, παρόλο που χρησιμοποιούνται ελάχιστα, είναι πολύ καλά στην παροχή αυτών των ειδών θρεπτικών συστατικών».

Τα δίθυρα, όπως τα μύδια, είναι επίσης μια «πραγματικά υγιεινή επιλογή», σημειώνει ο Golden, και είναι εξαιρετικές πηγές ψευδαργύρου και ασβεστίου. Τα δίθυρα είναι «ένας τύπος μαλακίων, όπως το στρείδι, που έχει το σώμα του μέσα σε δύο συνδεδεμένα κελύφη». Δείτε τι συνιστά ο Golden να προσθέσετε στη διατροφή σας για να αντικαταστήσετε τροφές όπως το κόκκινο κρέας και ο σολομός εκτροφής. Φάτε αυτά τα 8 μικρά ψάρια, δίθυρα για ζωτικά θρεπτικά συστατικά:

  • Ρέγγα
  • Σκουμπρί
  • Σαρδέλες
  • Γαύρος
  • Μύδια
  • Στρείδια

 

Τούτου λεχθέντος, το να τρώτε χαμηλότερα στην αλυσίδα των θαλασσινών είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κάτι περισσότερο από τη διατροφική αξία. Υπάρχουν άλλοι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους είναι μια υγιής απόφαση να πάρεις, λέει ο Golden.

Τα μικρότερα ψάρια και τα δίθυρα μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου

Ενώ ο Golden ερευνά ενεργά εάν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των επιπέδων υδραργύρου σε μικρότερα ψάρια και μεγαλύτερα ψάρια, επιστημονικά αποδεικνύεται ότι όταν τρώτε τροφές που είναι υψηλότερες στην αλυσίδα των θαλασσινών, «θα έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο υδραργύρου τοξικότητα στα τρόφιμα που τρώτε και έκθεση στον υδράργυρο», λέει. «Τρώγοντας τα μικρότερα ψάρια, είναι πιο πιθανό να έχετε μικρότερο φορτίο υδραργύρου από μερικά από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ψάρια», λέει η Golden.

Τα δίθυρα, συμπεριλαμβανομένων των αχιβάδων και των στρειδιών, θα έχουν επίσης πολύ χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου, ειδικά σε γεωγραφικές περιοχές με λιγότερη ρύπανση, προσθέτει. «Δίθυρα από υγιή νερά και μικρά ψάρια είναι πραγματικά η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσετε», λέει ο Golden.

Το να τρώτε χαμηλότερα στην αλυσίδα των θαλασσινών είναι καλύτερο για το περιβάλλον

«Αυτά τα είδη τροφίμων είναι οι καλύτερες δυνατές πηγές ζωικής προέλευσης από άποψη βιωσιμότητας», λέει ο Golden. Επίσης, φιλτράρουν το νερό και δεσμεύουν τον άνθρακα που μπορεί να εξαλείψει τη ρύπανση και τους ρύπους μέσα τους και να παρέχουν «μια υπηρεσία οικοσυστήματος», προσθέτει. Ένας άλλος τρόπος για να υποστηρίξετε το περιβάλλον είναι προσθέτοντας στη διατροφή σας υδρόβιες φυτικές τροφές όπως φύκια και φύκια. «Τα φύκια είναι χαμηλά σε θερμίδες, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν επίσης ιώδιο, ένα μέταλλο που απαιτείται για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών», σύμφωνα με ένα άρθρο της Harvard Health Publishing.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 αλλαγές στον τρόπο ζωής για την ανεπάρκεια βιταμίνης D

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με βραδύτερη εξέλιξη της ALS

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D;

5 βασικά συστατικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε σούσι στο σπίτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon