Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ταχίνι: Λαχταριστή συνταγή για extra γεύση στα ψητά λαχανικά

Ταχίνι: Λαχταριστή συνταγή για extra γεύση στα ψητά λαχανικά

Ταχίνι: Αυτό το πιάτο με ψητά λαχανικά και ταχίνι είναι τέλειο για ένα υγιεινό και γευστικό γεύμα. Ο συνδυασμός από ψητά λαχανικά και κρεμώδη σάλτσα ταχινιού είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει τους γευστικούς σας κάλυκες.

Το ταχίνι, μια κρεμώδης πάστα σουσαμιού, είναι ένα ευέλικτο συστατικό που προσθέτει ένα βάθος σε πολλά πιάτα. Όταν συνδυάζεται με ψητά λαχανικά, δημιουργεί ένα γευστικά πλούσιο και χορταστικό γεύμα. Ακολουθεί μια απλή αλλά γευστική συνταγή για ψητά λαχανικά ταχίνι που μπορείτε να απολαύσετε ως συνοδευτικό ή ελαφρύ κυρίως πιάτο.

Συστατικά

  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε φέτες μισοφέγγαρου
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα

 

Για τη σάλτσα ταχίνι:

  • 1/4 φλιτζανιού ταχίνι
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
  • Αλάτι
  • Μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα)

 

Οδηγίες:

  • Προθερμάνετε το φούρνο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
  • Ετοιμάστε τα λαχανικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τη γλυκοπατάτα, τα καρότα, την κόκκινη πιπεριά, τα κολοκυθάκια και το κόκκινο κρεμμύδι. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, κύμινο και καπνιστή πάπρικα. Ανακατέψτε καλά για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα λαχανικά είναι ομοιόμορφα επικαλυμμένα.
  • Ψήστε τα λαχανικά: Απλώστε τα καρυκευμένα λαχανικά σε μια στρώση στο έτοιμο ταψί. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρώς, ανακατεύοντας μέχρι τη μέση για ομοιόμορφο ψήσιμο.
  • Φτιάξτε τη σάλτσα ταχίνι: Όσο ψήνονται τα λαχανικά, ετοιμάστε τη σάλτσα ταχίνι. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το ψιλοκομμένο σκόρδο και το αλάτι. Προσθέστε σταδιακά χλιαρό νερό, μία κουταλιά της σούπας τη φορά, μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει μια λεία υφή που να χύνεται.
  • Σερβίρετε: Μόλις ψήνουν τα λαχανικά, τα μεταφέρουμε σε πιατέλα. Περιχύνουμε γενναιόδωρα με τη σάλτσα ταχίνι και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.

Αυτό το πιάτο με ψητά λαχανικά και ταχίνι είναι τέλειο για ένα υγιεινό και γευστικό γεύμα. Ο συνδυασμός από ψητά λαχανικά και κρεμώδη σάλτσα ταχινιού είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει τους γευστικούς σας κάλυκες. Καλή σας απόλαυση!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε την τέλεια τυροσαλάτα;

Νόστιμο σπιτικό φαλάφελ για μια γεύση από τη Μέση Ανατολή

Σουσάμι: Γιατί θεωρείται ιδανική εναλλακτική στα γαλακτοκομικά;

Χαλβάς με ταχίνι - Θρεπτικό και νόστιμο γλυκό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κεφτεδάκια με σπανάκι και φασόλια 

Τα κεφτεδάκια με σπανάκι και φασόλια είναι ένα υγιεινό και νόστιμο πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι. Είναι ένας έξυπνος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά να τρώνε το σπανάκι, που είναι τόσο ωφέλιμο για την υγεία τους.

Πόσο ωφέλιμα είναι τα γλυκά του κουταλιού;

Γλυκά του κουταλιού: Ενώ τα γλυκά του κουταλιού πρέπει να τα απολαμβάνετε με μέτρο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία, από αντιοξειδωτικές ιδιότητες έως υποστήριξη του πεπτικού συστήματος

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμη σκορδαλιά;

Σκορδαλιά συνταγή: Η κρέμα σκόρδου ή αλλιώς σκορδαλιά, ένα ευέλικτο και γευστικό καρύκευμα, λατρεύεται σε διάφορες μαγειρικές παραδόσεις για τις στιβαρές και αρωματικές της ιδιότητες.

Πρωτεϊνικές Δίαιτες μπορεί να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου και τη σύνθεση του σώματος

Η έρευνα διεξήχθη από τον Adejumo στο εργαστήριο Marcell, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής  Εταιρεία Μικροβιολογίας ASM Microbe 2024 στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στις 15 Ιουνίου 2024.

Close Icon