ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα θρεπτικά συστατικά του φυστικοβούτυρου

Τα θρεπτικά συστατικά του φυστικοβούτυρου

Το φυστικοβούτυρο, αλλά και το βούτυρο από άλλους καρπούς όπως τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών καταναλωτών. Ιδιαίτερα όσων αναζητούν υγιεινές επιλογές και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Πόσο  συμβαδίζει όμως αυτή η μόδα με ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο; Είναι το φυστικοβούτυρο όσο θρεπτικό πιστεύετε;

Με «αφορμή» τους ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί κάθε προέλευσης, σχήματος και είδους, αδιαμφισβήτητα αποτελούν υπερτροφές! Καλές πηγές φυτικές πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους, και συμπληρωματικές επιλογές καλών ωμέγα 3 λιπαρών, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και πολλών ακόμη «μικρών» αλλά πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με πολλές ενδείξεις καλής υγείας, ανάμεσα στις οποίες η προστασία της καρδιάς, ο έλεγχος του ζαχάρου και της χοληστερόλης.

Φυστικοβούτυρο όπως οι Αζτέκοι

Η «ιδέα» για το φυστικοβούτυρο έρχεται από τη μακρινή Λατινική Αμερική και τον πολιτισμό των Αζτέκων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1890, ο ιδρυτής της εταιρείας Kellogs πατεντάρισε τη διαδικασία βιομηχανικής παραγωγής φυστικοβούτυρου, κάνοντας ευρέως γνωστό το ιδιαίτερο αυτό προϊόν. Σήμερα, έχει ταξιδέψει σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Θα το βρείτε σε διαφορετικές μάρκες, γεύσεις και συνδυασμούς σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Με αλάτι ή χωρίς, με κομμάτια ή απαλό, σίγουρα θα «γοητεύσει» τη γεύση σας!

Το φυστικοβούτυρο διατηρεί σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα βρείτε στους ξηρούς καρπούς. Εξαίρεση αποτελούν οι φυτικές ίνες, οι μακριές αλυσίδες των οποίων σπάνε όταν πολτοποιηθούν οι καρποί. Η μεγάλη διαφορά που έχουν οι ξηροί καρποί με τα βούτυρα αυτών, δεν κρύβεται στις θερμίδες, ούτε στη διατροφική αξία. Τα επιπλέον στοιχεία που προστίθενται στο φυστικοβούτυρο κατά την επεξεργασία από τη βιομηχανία τροφίμων, είναι κυρίως αλάτι, λιπαρά, ακόμη και ζάχαρη. Κάπως έτσι η θρεπτική τροφή των Αζτέκων, μετατρέπεται σε μία λιγότερο υγιεινή επιλογή.

Φτιάξτε το δικό σας βούτυρο αμυγδάλου

Για να φτιάξετε το δικό σας βούτυρο αμυγδάλου, ξηρό καρπό που εύκολα θα βρείτε σε μη επεξεργασμένη μορφή στην αγορά, θα χρειαστείτε τρία φλιτζάνια καβουρδισμένα αμύγδαλα, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μία κουταλιά της σούπας μέλι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε όλα τα συστατικά στο μπλέντερ, και να τα αφήσετε να πολτοποιηθούν μέχρι το βούτυρο να φτάσει την υφή που θέλετε.  Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά όπως σπόρους τσία, κολοκυθόσπορο, κουρκουμά ή godji berries! Φυλάξτε σε ένα αεροστεγές βάζο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νηστεία: Μια απλή και θρεπτική συνταγή με φακές χωρίς ελαιόλαδο

Εύκολα πιάτα για υγιεινή διατροφή όλη την εβδομάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας.