Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα ψάρια αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες

Τα ψάρια αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες

Η τακτική κατανάλωση ολόκληρων μικρών ψαριών, όπως μαρίδα, αθερίνα, γαύρο ή σαρδέλα, μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες, ανακάλυψαν οι ειδικοί.

Η τακτική κατανάλωση ολόκληρων μικρών ψαριών, όπως μαρίδα, αθερίνα, γαύρο ή σαρδέλα, μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες, ανακάλυψαν οι ειδικοί.


Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια στην Ιαπωνία ανέλυσε στοιχεία για 80.000 άτομα ηλικίας 35 έως 69 ετών. Η συχνότητα κατανάλωσης μικρών ψαριών από τους συμμετέχοντες αξιολογήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κατά την έναρξη της μελέτης.

Παρακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια κατά μέσο όρο, με κοινή χρήση των αρχείων υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μικρά ψάρια μόλις μία έως τρεις φορές το μήνα είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των εννέα ετών σε σύγκριση με εκείνες που τα έτρωγαν σπάνια.

Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε και για τους άνδρες, δήλωσε η ομάδα, αλλά η διαφορά δεν ήταν αρκετή για να είναι στατιστικά σημαντική.

Γράφοντας στο περιοδικό Public Health Nutrition, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση των μικρών ψαριών στην καθημερινή διατροφή θα μπορούσε να είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για την παράταση της ζωής των γυναικών.

Προστατευτική η επίδραση πρόσληψης μικρών ψαριών στην υγεία

Ο Dr. Chinatsu Kasahara, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει την προστατευτική επίδραση της πρόσληψης ψαριών στα αποτελέσματα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων θνησιμότητας. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της πρόσληψης μικρών ψαριών ειδικά στα αποτελέσματα της υγείας».

«Τα μικρά ψάρια είναι εύκολο να καταναλωθούν από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων συνεχίζει ο Kasahara, προσθέτοντας: «Τα θρεπτικά συστατικά και οι φυσιολογικά ενεργές ουσίες που είναι μοναδικές στα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας. Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων».

«Η συνήθεια της κατανάλωσης μικρών ψαριών περιορίζεται συνήθως σε αρκετές παράκτιες ή θαλάσσιες χώρες, όπως η Ιαπωνία», δήλωσε ο συν-συγγραφέας καθηγητής Takashi Tamura.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι η κατανάλωση πρωτεΐνης η νέα τάση της μόδας;

Ενισχύστε την ικανότητα συγκέντρωσης σας με αυτά τα 7 φαγητά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon