Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του Σεπτεμβρίου

Τα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του Σεπτεμβρίου

Ο Σεπτέμβρης μας δυσκολεύει συνήθως μετά από ένα ανέμελο καλοκαίρι. Επιστρέφουμε στις υποχρεώσεις και συνήθως δεν νιώθουμε πολύ ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι σε λίγο καιρό ο καιρός θα κρυώσει. Όμως, ο Σεπτέμβρης έχει κάποιους θησαυρούς να μας προσφέρει• και μάλιστα πολύ θρεπτικούς.

Τα φρούτα του Σεπτεμβρίου

Αχλάδια: Βελτιώνουν την πέψη λόγω των πολλών φυτικών τους ινών, μειώνουν το βάρος, έχουν αντιοξειδωτική δράση και φροντίζουν επιδερμίδα και μαλλιά λόγω της βιταμίνης Α.

Σύκα: Τα σύκα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα παλαιότερα φρούτα που καταναλώνονται από ανθρώπους και έχουν αμέτρητα οφέλη. Ήταν μάλιστα το αγαπημένο φρούτο της Κλεοπάτρας.

Μήλα: Τα μήλα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και στην υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Πεπόνι: Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο γλυκά φρούτα. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, περιέχει θρεπτικά συστατικά ζωτικά για την οστική υγεία και είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες και νερό.

Δαμάσκηνο: Συγγενής με το ροδάκινο, το νεκταρίνι και το αμύγδαλο, το δαμάσκηνο είναι τόσο χυμώδες, όσο και θρεπτικό. Διαθέτει βιταμίνες A, C και Κ.

Μύρτιλα: Κάνουν γευστικότατη μαρμελάδα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μάλιστα πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας μέχρι και κατά 40%.

Τα λαχανικά του Σεπτεμβρίου

Αγκινάρα: Αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σαν λαχανικό στην κουζίνα μας, μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα αποτελεί μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές, αφού εκτός από νοστιμάδα, προσθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες στο φαγητό μας.

Βλίτα: Κυρίαρχη θέση στο ελληνικό, μεσογειακό τραπέζι. Πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο και κάλιο.

Καρότα: Τα καρότα αποτελούν πλούσια πηγή του αντιοξειδωτικού β- καροτίνη που μετατραπεί σε βιταμίνη Α στον οργανισμό βοηθώντας στη διατήρηση υγιούς δέρματος.

Κουνουπίδι: Το κουνουπίδι ανήκει στην ποικιλία των βρώσιμων λουλουδιών και στην οικογένεια των σταυρανθών. Με υψηλή διατροφική αξία, έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση κυρίως μέσω των βιταμινών C και Κ.

Μπάμια: Οι μπάμιες είναι ένα λαχανικό που ευδοκιμεί τους ζεστούς ακόμα μήνες και είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και φυτικών ινών.

Άλλα λαχανικά και καρποί του Σεπτεμβρίου: Λάχανο, κρεμμύδι ξερό, πατάτα, νωπό καρύδι και φιστίκι Αιγίνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μια εξαιρετική επιλογή χωρίς πολλή ζάχαρη

Φυσική θεραπεία για τον παιδικό βήχα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Όταν συγκρίνουμε το ελαιόλαδο με το λάδι καρύδας, και τα δύο έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ενδείξεις για χρήση. Ας εξετάσουμε τις βασικές διαφορές τους

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι 

Ταχίνι: Το ταχίνι είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά είναι σημαντικά για την καρδιοαγγειακή υγεία, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).

Πώς βοηθά την υγεία το μαρούλι

Από θρεπτική άποψη, το μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει βιταμίνη A, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπάπκα με κρέμα αμυγδάλου και μύρτιλα 

Γλυκό ψωμί: Η μπάπκα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί που προέρχεται από την Πολωνία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Γιατί ο καφές μου προκαλεί ναυτία;

Καφές Ναυτία: Η καφεΐνη είναι μια ουσία που πολλοί από εμάς καταναλώνουμε καθημερινά, κυρίως μέσω του καφέ, για να ενισχύσουμε την ενέργεια και την εγρήγορση. Ωστόσο, σε κάποιους ανθρώπους, η κατανάλωση καφέ

Πώς να φτιάξετε το διάσημο ιαπωνικό ράμεν;

Ράμεν: Η προετοιμασία του στο σπίτι μπορεί να γίνει μια δημιουργική διαδικασία που σας φέρνει πιο κοντά στην ιαπωνική κουλτούρα. Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας μπολ ράμεν και απολαύστε το με φίλους ή οικογένεια!

Ποια συσκευασία ελαιολάδου είναι η καλύτερη; 

Μια από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές συσκευασίες είναι οι γυάλινες φιάλες, οι οποίες προσφέρουν προστασία από το φως. Οι σκουρόχρωμες γυάλινες φιάλες, όπως οι πράσινες ή οι καφέ, είναι ιδανικές καθώς εμποδίζουν την είσοδο του φωτός, το οποίο μπορεί να προκαλέσει οξείδωση του ελαιολάδου

Τα οφέλη για την υγεία του βασιλικού πολτού

Βασιλικός πολτός: Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες (όπως οι βιταμίνες B, C και E), μέταλλα (όπως το σίδηρο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο) και αντιοξειδωτικά. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βελτιώσουν την ενέργεια και να προάγουν τη γενική ευεξία.

Close Icon