Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συνταγή της ημέρας: αγκινάρες στιφάδο

Συνταγή της ημέρας: αγκινάρες στιφάδο


Η σεφ Ντινά Νικολάου μαγειρεύει για τους επισκέπτης του Life2day αγκινάρες στιφάδο. Μάθε την συνταγή .

Φαγάκι νόστιμο και νηστίσιμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες αγκινάρες αν σας δυσκολεύουν στο καθάρισμα. Οι φρέσκες, όμως, έχουν άλλη γεύση!!!

Χρόνος Προετοιμασίας:
30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
περίπου 1 ώρα + 15
Υλικά:
Για 4 άτομα
12 φρέσκες αγκινάρες, καθαρισμένες*
χυμός από 1 λεμόνι
100 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
300 γρ. κρεμμυδάκια, για στιφάδο, καθαρισμένα και ολόκληρα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
500 ml ζωμός λαχανικών
3 μέτριες, ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 ξυλάκι κανέλας
5 μπαχάρια
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζω τις καθαρισμένες αγκινάρες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο, κρύο, αλατισμένο νερό και το χυμό λεμονιού. Τις βράζω για περίπου 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, τις στραγγίζω καλά και τις αφήνω κατά μέρος.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, φαρδιά και ρηχή, ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια για στιφάδο για 3 – 4 λεπτά, μέχρι όλα να ροδίσουν απαλά. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Ρίχνω τις στραγγισμένες αγκινάρες και τις σοτάρω για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα.
Σβήνω με το κρασί και μαγειρεύω για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνω το ζωμό, τις κομμένες ντομάτες, την κανέλα, τα μπαχάρια, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Αφήνω το φαγητό να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 45 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι οι αγκινάρες και τα κρεμμύδια του στιφάδου να μαλακώσουν. 
Διορθώνω το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αποσύρω. Σερβίρω το φαγητό αμέσως και συνοδεύω με φέτα και χωριάτικο ψωμί.

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ


Κόβω τις καρδιές της αγκινάρας από τα κοτσάνια, από τα οποία κρατάω μόνο 3 εκ. και τα καθαρίζω καλά από τις ίνες τους. Επειδή δεν τα χρειάζομαι στη συγκεκριμένη συνταγή τα βάζω στο ψυγείο, τυλιγμένα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για άλλη συνταγή. Αφαιρώ τα φύλλα από τις καρδιές και με ένα κουταλάκι ξύνω και βγάζω το χνούδι από το εσωτερικό τους. Κόβω τις καρδιές στη μέση, τις τρίβω με ένα κομμάτι κομμένου λεμονιού και, κάθε μία που καθαρίζω τη ρίχνω σε μια λεκάνη με κρύο νερό και άλλα 2 λεμόνια κομμένα, για να μην μαυρίσει, μέχρι να καθαρίσω και τις υπόλοιπες.

Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon