Συνταγές

Τα θαλασσινά σε οικονομικά πιάτα

Τα θαλασσινά σε οικονομικά πιάτα

Σαρακοστιανά και νηστίσιμα μεν, ακριβά δε. Κι όμως, τα θαλασσινά της Σαρακοστής και της Καθαροδευτέρας μπορεί να γίνουν και νόστιμα και να μην μας ξεπαραδιάσουν. Με μερικές έξυπνες επιλογές, το αποτέλεσμα θα είναι καταπληκτικό.  

Δυο λόγια για την αγορά τους

• Όταν αγοράσετε φρέσκα θαλασσινά και κυρίως όστρακα πρέπει να επιλέξετε προμηθευτή της απόλυτης εμπιστοσύνηςσας για να είστε σίγουροι για την ποιότητα του θαλασσινού και την ασφάλειά σας. Μια επίσκεψη στην κεντρική αγορά ή στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου (ή σε άλλες ιχθυόσκαλες της Ελλάδας, ανάλογα με το πού μένετε), είναι μια ασφαλής λύση, έχοντας όμως κατά νου ότι τέτοιες ημέρες η κίνηση είναι μεγάλη. Εκεί όμως θα βρείτε το πιο καλό, φρέσκο και οικονομικό προϊόν.
• Μην σνομπάρετε τα κατεψυγμένα.Υπάρχουν πολλές και διάφορες μάρκες για να επιλέξετε που θα σας διευκολύνουν μάλιστα γιατί πωλούν τα θαλασσινά είτε ολόκληρα, είτε καθαρισμένα, φιλεταρισμένα και κομμένα (από καλαμάρι ολόκληρο, μέχρι καλαμάρι ροδέλα, και από σουπιά ολόκληρη μέχρι σουπιά φιλέτο, με το μελάνι της σε ξεχωριστή θήκη). Τέτοιες ημέρες μάλιστα πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ κάνουν πολύ καλές προσφορές, με συσκευασίες 1 + 1 δώρο ή με επιπλέον δωρεάν προϊόν ή ακόμα στη μισή τιμή.
• Εξαιρετική πρόταση είναι τα θαλασσινά κονσέρβας, όπως τα καλαμαράκια. Σερβίρονται όχι μόνο σαν σαλάτα (με τον κλασικό τρόπο), αλλά και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα εγώ σοτάρω τα καλαμαράκια κονσέρβας (καθαρισμένα, ξεπλυμένα και στραγγισμένα), τα σβήνω με ντομάτα και κρασάκι και τα κάνω κοκκινιστά. Τα σερβίρω με ρύζι ή με σπαγγέτι, φτιάχνοντας μια φοβερή μαρινάρα.

Θαλασσινά στο τηγάνι

Οι τηγανητές γαρίδες είναι μεζές ανεπανάληπτος. Τις τηγανίζω σκέτες, σε δυνατή φωτιά, για ελάχιστα λεπτά, μέχρι να πάρουν το χαρακτηριστικό έντονο χρώμα. Συνήθως τις μαρινάρω με διάφορες μαρινάδες, μια ωραία όμως είναι με γλυκανισάτα υλικά όπως μαραθόσπορο, κύμινο και ούζο. Μια άλλη μαρινάδα είναι στο κρασί και τα μυρωδικά.
Τα καλαμαράκια στο τηγάνι είναι άλλος ένας εξαιρετικό μεζές. Αγοράζω τα φρέσκα ή κατεψυγμένα, τα πλένω και τα στραγγίζω. Είναι σημαντικό να τα σκουπίσω πολύ καλά, για να μην βγάλουν τα υγρά τους και βράσουν στο λάδι, αντί να τηγανιστούν. Τα αλευρώνω και τα τηγανίζω σε δυνατή φωτιά, σε δόσεις. Το ίδιο κάνω και με τα μύδια.
Προς το τέλος, προσθέτω κάποιο ξερό μυρωδικό όπως θυμάρι ή θρούμπι ή μπαχαρικά όπως κόλιανδρο.
• Γαρίδες καραμελωμένες με δεντρολίβανο
• Γαρίδες με ρυζομακάρονα σε βαθύ τηγάνι
• Γαρίδες στο τηγάνι με δεντρολίβανο

Θαλασσινά σαγανάκι

Ίσως η καταπληκτικότερη από τις σαρακοστιανές λιχουδιές. Εκτός από τις κλασικές γαρίδες σαγανάκι (χωρίς φέτα βέβαια), σαγανάκι φτιάχνω και με μύδια, ακόμα και με τα καλαμαράκια κονσέρβας, μια λύση απίστευτα νόστιμη και οικονομική. Νοστιμίστε τα σαγανάκια είτε με ντομάτα είτε με λευκές σάλτσες με βάση τη μουστάρδα ή το κρασί.
Τα σαγανάκια σας θα τα σερβίρετε είτε όπως είναι, σαν θαυμάσιο κρασομεζέ ή ουζομεζέ, μπορείτε όμως να τα σερβίρετε και σαν σάλτσα για ζυμαρικά, πιλάφι ή ριζότο.
• Μύδια αχνιστά με μυρωδικά και μουστάρδα
• Μύδια γεμιστά
• Μύδια σαγανάκι με κρασί και φέτα – παραλείψτε τη φέτα, ούτως η άλλως η σάλτσα «δένει» μια χαρά με το κορν φλάουρ

Τα υπέροχα μαγειρευτά

Έχουμε συνδέσει τα θαλασσινά με ψήσιμο στη σχάρα ή με σαγανάκια. Κι όμως, μαγειρεύονται με τόσους τρόπους που, η Σαρακοστή δεν θα φτάνει για να τα απολαύσουμε! Ριζότι, κριθαρώτο, γεμιστά με ρύζι ή πλιγούρι στο φούρνο, ντολμάδες με μαρουλόφυλλα. Τι να σας πρωτοπώ! Ποιος δεν λαχταρά τα γεμιστά καλαμαράκια (όχι μόνο με ρύζι αλλά και με πλιγούρι ή με κριθαράκι ή με σπανακόρυζο!).

Το χταπόδι γίνεται απίθανο στιφάδο, στο φούρνο με πατάτες, φυσικά με κοφτό μακαρονάκι. Οι σουπιές γίνονται τέλειες σε ριζότο αλλά και με σπανάκι. Μην ξεχάσετε το μυδοπίλαφο και τις γαρίδες πιλάφι ή τις γαριδομακαονάδες! Επίσης χρησιμοποιήστε το μελάνι που θα βρείτε στις φρέσκες σουπιές (και στις κατεψυγμένες σε ξεχωριστή θήκη μέσα στο σακουλάκι τους) για να φτιάξετε ένα υπέροχο μαύρο ριζότο ή μια ωραία σάλτσα για τη φάβα σας.
• Γαριδομακαρονάδα
• Καλαμαράκια γεμιστά με πλιγούρι και ελιές
• Καλαμαράκια λεμονάτα με χόρτα
• Καλαμαράκια ψητά γεμιστά με μυρωδικά
• Κριθαρώτο με γαρίδες
• Μαρουλοντολμάδες με θαλασσινά
• Μυδοπίλαφο
• Ριζότο με γαρίδες
• Σουπιές με σπανάκι
• Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι

• Χταπόδι στην κατσαρόλα με πατάτες
• Χταπόδι κρασάτο με μέλι
• Χταπόδι πετιμεζάτο με κοφτό μακαρονάκι

 
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.