Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Βασιλόπιτα ποντιακή

Συνταγή της ημέρας: Βασιλόπιτα ποντιακή


Βασιλόπιτα με… τυρί; Κι όμως! Η ποντιακή βασιλόπιτα περιέχει μια γενναία ποσότητα ανάλατου τυριού, ανακατεμένου με άχνη και κανέλα και θυμίζει λιγάκι τη γέμιση από τα κρητικά καλιτσούνια ή λυχναράκια. Γίνεται τόσο αφράτη αι μεστή που αξίζει να την δοκιμάσετε, όχι μόνο για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, αλλά και σαν ξεχωριστό και ιδιαίτερο κέικ!

Χρόνος Προετοιμασίας:
30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 1 ώρα περίπου

Υλικά:
▪ Για 1 πίτα
▪ 70 γρ. νωπή μαγιά (από το φούρνο της γειτονιάς ή από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ όπου πωλείται σε μικρά κυβάκια βάρους 25 – 26 γρ.)
▪ 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
▪ 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪ 1 φλιτζάνι λιωμένο Βιτάμ (ή βούτυρο)
▪ 3 αυγά + 1 κρόκος αυγού, όλα βιολογικά
▪ μια πρέζα αλάτι
▪ 500 γρ. ανάλατη μυζήθρα
▪ 4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
▪ 1 κουτ. γλυκού κανέλα
σουσάμι, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολάκι βάζω τη νωπή μαγιά και την κομματιάζω με ένα πιρούνι. Προσθέτω το χλιαρό γάλα και ανακατεύω καλά. Αφήνω το μείγμα για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά, το λιωμένο Βιτάμ (ή το βούτυρο), τα αυγά και μια πρέζα αλάτι. Προσθέτω και λιγάκι χλιαρό νερό και αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη αρκετά μαλακή και εύπλαστη. Σκεπάζω τη λεκάνη και την αφήνω κατά μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 – 32 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα τη μυζήθρα με την άχνη και την κανέλα μέχρι το μείγμα να γίνει αρκετά λείο και αφράτο.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης μέχρι να αποκτήσει διάμετρο 32 – 34 εκ., δηλαδή όση και η διάμετρος του ταψιού. Μπήγω μέσα και το «φλουρί», τυλιγμένο σε ένα κομματάκι αλουμινόχαρτο.
Εφαρμόζω προσεκτικά τη ζύμη στο βουτυρωμένο ταψί και από πάνω απλώνω το μείγμα του τυριού. Ανοίγω και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε παχύ δίσκο με την ίδια διάμετρο και καλύπτω τη γέμιση.
Χαράζω ελαφρώς το πάνω φύλλο φτιάχνοντας το σχήμα του σταυρού. Σε ένα μπολάκι χτυπάω τον κρόκο με 2 κουτ. σούπας νερό και αλείφω την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζω με το σουσάμι και την ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.

Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η κλασική συνταγή για Ιταλικό Τιραμισού

Φθινοπωρινές σαλάτες που θα σας συναρπάσουν

Παιδί κολατσιό σχολείο: Δύο υγιεινές και γρήγορες συνταγές

Παιδί κολατσιό σχολείο: Σε μια εποχή που ο χρόνος είναι πολύτιμος, η εύκολη λύση είναι να δώσουμε χρήματα στο παιδί μας να αγοράσει κάτι από το κυλικείο. Τι γίνεται όμως όταν οι επιλογές του κυλικείου δεν είναι και τόσο «υγιεινές» και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες χώρες της παιδικής παχυσαρκίας; Μήπως να ζητήσουμε πίσω τα […]

Καρότο θερμίδες: συνταγή για δροσιστική καροτοσαλάτα

Συμπεριλάβετε τακτικά τα καρότα στη διατροφή σας, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ επίσης είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα-καροτίνης και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για το καρότο, την αγαπημένη τροφή του Bugs Bunny, καθώς είναι γνωστό και αγαπητό, ακόμη και από τα παιδιά. Τα […]

To τέλειο σπιτικό αφρόγαλα με απλά μέσα, χωρίς ακριβό εξοπλισμό

Πολλά ροφήματα που βασίζονται στον espresso, όπως ο cappuccino ή ο macchiato, παίρνουν τον ιδιαίτερό τους χαρακτήρα από το αφρόγαλα. Πόσο εύκολο είναι να ετοιμάσουμε ποιοτικό αφρόγαλα στο σπίτι; To Coffees.gr μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να πετύχουμε τέλειο αφρόγαλα με απλά μέσα, χωρίς ακριβό εξοπλισμό! Τι ακριβώς είναι το αφρόγαλα; Το αφρόγαλα δεν είναι […]

Αμερικάνικη συνταγή για ζουμερό κέικ χωρίς μίξερ

Memorial Weekend γιορτάζουν οι Αμερικάνοι στις ΗΠΑ, παραμένοντας σε καραντίνα και φτιάχνοντας γλυκά! Κι εμείς βρήκαμε μια συνταγή από τις μακρινές ΗΠΑ που τη λες και κόλαση. Γιατί και μίξερ δεν χρειάζεσαι και τα υλικά θα τα βάλεις σε ένα μπολ κι από εκεί στην φόρμα ψησίματος. Έχουμε λοιπόν την κλασική παραδοσιακή συνταγή για κίτρινο […]

Λαχταριστή συνταγή για μακαρονάδα στον φούρνο

Λαχταριστή μακαρονάδα όπως δεν την έχετε ξαναφάει Η πιο λαχταριστή μακαρονάδα γίνεται στον φούρνο -Χωρίς βράσιμο, φέρνει ικανοποίηση σε κάθε ουρανίσκο Τα ζυμαρικά δεν είναι φαγητό, είναι παρηγοριά και ιεροτελεστία. Γι’ αυτό άλλωστε λέγονται και comfort food. Οι pasta lovers ξέρουν ακριβώς τι εννοούμε. Τα μακαρόνια είναι ένα από τα πιάτα που αγαπήσαμε μεγαλώνοντας. Σκέτα, […]

Ενίσχυση του μεταβολισμού με βρώμη – Εύκολες συνταγές

Φανταστείτε ένα μπολ γεμάτο νιφάδες βρώμης μέσα σε ζεστό γάλα και από πάνω οι αγαπημένοι σας ξηροί καρποί, φρούτα και σπόροι. Αυτή η επιλογή πρωινού ή και δεκατιανού κανέναν δεν αφήνει ασυγκίνητο. Η βρώμη είναι μία από τις δημοφιλείς επιλογές για όσους θέλουν να ξεκινήσουν τη μέρα τους τρώγοντας υγιεινά. Η βρώμη είναι εξαιρετικά πολυχρηστική, […]

Συνταγή για παραδοσιακούς κολοκυθοκεφτέδες

Οι γεύσεις που έχουμε συνδέσει με το ελληνικό καλοκαίρι είναι αυτές που μας γυρίζουν στις πιο όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές. Ένα λευκό πορσελάνινο πιάτο πάνω σε καρό τραπεζομάντηλο με τους κολοκυθοκεφτέδες της γιαγιάς είναι μια μνήμη που θα επανέρχεται για πάντα μόλις νιώσουμε τη ζέστη του ήλιου στο δέρμα μας. Δείτε αυτούς τους κολοκυθοκεφτέδες τους […]