Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Πατατόπιτα με πράσο και γραβιέρα

Συνταγή της ημέρας: Πατατόπιτα με πράσο και γραβιέρα

Χορταστική και νόστιμη πίτα για όλες τις ώρες.

Υλικά

  • 3 κ.σ βούτυρο
  • 1 κ. σ ελαιόλαδο
  • 2 μικρά πράσα ψιλοκομμένα ( το τρυφερό μέρος μόνο)
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 250 κρέμα γάλακτος
  • 10 μέτριες πατάτες
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 1+1/2 φλ. τριμένη γραβιέρα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 250 ml ζωμός κότας
  • 2 κ.σ. αλεύρι

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε το λάδι και τη μία κ.σ. βούτυρο και προσθέτουμε το πράσο και το κρεμμύδι. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν και να γλυκάνουν για 5′- 6′. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ψηθεί για 1′. Ανακατεύοντας πάντα προσθέτουμε την κρέμα και το ζωμό. Αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου πήξει. Αλατοπιπερώνουμε την κρέμα και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Βουτυρώνουμε μακρόστενο ή οβάλ πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε μια κουτάλα σάλτσα στο πυρίμαχο. Κάνουμε μια στρώση τις μισές πατάτες. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και τα μισά πράσο – κρεμμύδι. Κάνουμε στρώση τις υπόλοιπες μισές πατάτες, από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γραβιέρα και τα υπόλοιπά πράσο κρεμμύδι. Από πάνω περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Αλείφουμε με λίγο λάδι το αλουμινόχαρτο ( πλευρά που ακουμπάει στην κρέμα). Σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170C αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 40′ επιπλέον να ροδίσει και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Ελέγχουμε αν ψήθηκαν καλά μπήγοντας μαχαίρι στο κέντρο. Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει 15′-20′ και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.

μερίδες 20
Χρόνος Μαγειρέματος 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 100 λεπτά

Περισσότερες καταπληκτικές συνταγές της Αργυρούς μπορείτε να βρείτε στο www.argiro.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.