ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: εύκολη τάρτα με καραμελωμένα πράσα και γραβιέρα Κρήτης

Συνταγή της ημέρας: εύκολη τάρτα με καραμελωμένα πράσα και γραβιέρα Κρήτης

 

Εύκολη τάρτα με καραμελωμένα πράσα και γραβιέρα Κρήτης απο την Αργυρώ Μπαρμαρίγου .

Υλικά

1. 2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας
2. 2 κ.σ. ελαιόλαδο
3. 2 πράσα ψιλοκομμένα
4. 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
5. 2 αυγά
6. 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
7. 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
8. 1/2 φλιτζ. ώριμη γραβιέρα (πιπεράτη) τριμμένη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1. Θα χρειαστούμε μία στρογγυλή ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση ή μία φόρμα-δαχτυλίδι 24 εκ.

2. Λαδώνουμε ελαφρά το σκεύος και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας φροντίζοντας να εξέχει στα τοιχώματα. Σταυρωτά, από πάνω, στρώνουμε το δεύτερο φύλλο φροντίζοντας να καλύπτονται τα τοιχώματα. Αν χρειαστεί, κόβουμε τα κομμάτια που εξέχουν πολύ και ισιώνουμε γύρω γύρω.

3. Τρυπάμε πολύ καλά τη σφολιάτα με πιρούνι και στα τοιχώματα. Θα κάνουμε τυφλό ψήσιμο: βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω στα φύλλα και γεμίζουμε με όσπρια ή ρύζι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις, για 20΄. Αφήνουμε τη σφολιάτα να κρυώσει για λίγα λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα βαρίδια.

4. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζουμε το ψιλοκομμένο μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σκουπίζουμε το λίπος από το τηγάνι με λίγο χαρτί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν και να μαλακώσουν, περίπου 12΄-15΄. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, την κρέμα και το θυμάρι κι αλατοπιπερώνουμε. Τα χτυπάμε να ενωθούν.

5. Στρώνουμε πάνω στην ψημένη τάρτα τα καραμελωμένα πράσα και το μπέικον και τη βάζουμε στη σχάρα του φούρνου. Με προσοχή να μη χυθεί έξω, περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα.

6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 25΄, έως ότου σταθεροποιηθεί η κρέμα. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για 15΄ κι έπειτα την κόβουμε σε κομμάτια.

μερίδες 6
Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά

Περισσότερες καταπληκτικές συνταγές της Αργυρούς μπορείτε να βρείτε στο www.argiro.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.