Συνταγές

Συνταγή Μαγειρική: Ριζότο με αμπελόφυλλα

Συνταγή Μαγειρική: Ριζότο με αμπελόφυλλα

Μπορείτε να αποφύγετε τις σταφίδες, τα βερύκοκα και τα κράνμπερυ και να προσθέσετε φρέσκα κρεμμυδάκια. Σερβίρεται και με γιαούρτι.

Συνταγή Μαγειρική: Πώς προέκυψε η συνταγή…  Τακτοποιώντας την κατάψυξη βρήκα ένα σακουλάκι με αμπελόφυλλα… από την περυσινή συλλογή. Κάποια είχαν θρυμματιστεί. Λυπήθηκα να τα πετάξω γιατί ήταν της κληματαριάς μας, βιολογικά! Στη στιγμή μου ήρθε η ιδέα του ριζότο… τα υλικά… ακόμα και τη γεύση του αποτελέσματος ένιωσα. Ένα ακόμα δώρο της κληματιαριάς – εδώ.

Υλικά

  • 1 & 1/2 φλιτζ. του τσαγιού ψιλοκομμένα αμπελόφυλλα ( φρέσκα, καταψυγμένα ή με άλλο τρόπο συντηρημένα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
  • 1 φλιτζ. του τσαγιού ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
  • 800 ml (περίπου) ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1/3 φλιτζ. του τσαγιού μαύρες σταφίδες
  • 1/3 φλιτζ. του τσαγιού κράνμπερυ
  • 2 – 3 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 30 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι βιολογικό ακέρωτο
  • ¼ φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • παρμεζάνα προαιρετικά

Εκτέλεση

  • Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα ανοιχτή στη φωτιά με το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Το σοτάρουμε μερικά λεπτά και μόλις μαλακώσει προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αμπελόφυλλα. Σοτάρουμε 2 – 3 λεπτά και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, και προσθέτουμε λίγο από το νερό.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να σιγοβράσει (για 20 – 40 λεπτά περίπου) ενώ ανακατεύουμε και κάθε λίγο ρίχνουμε ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και 10 λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες, τα κράνμπερυ και τα βερίκοκα ψιλοκομμένα. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα και βράζουμε μέχρι το ρύζι να βράσει καλά, να χυλώσει. Τότε (προς το τέλος δηλαδή) ρίχνουμε τον άνηθο και το κουκουνάρι. Έτοιμο να το σερβίρουμε με λίγο χυμό και ξύσμα λεμονιού!

 

Σημείωση: Μπορείτε να αποφύγετε τις σταφίδες, τα βερύκοκα και τα κράνμπερυ και να προσθέσετε φρέσκα κρεμμυδάκια. Σερβίρεται και με γιαούρτι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα μυστικά της ιταλικής κουζίνας που θα λατρέψετε

Υγιεινό ριζότο με μανιτάρια και σπιτικό μπέργκερ

Πώς να φτιάξουμε το τέλειο ριζότο

Νηστίσιμη δίαιτα με ελιές,που μας ζητήσατε!

Λαχταριστή νηστίσιμη συνταγή “Ριζότο με καστανό ρύζι, λαχανικά & μανιτάρια”

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χτένια με κουσκούς και σκορδάτη σάλτσα

Με ένα τσέρκι βάζετε το κουσκούς σε κάθε πιάτο και από πάνω 4 χτένια με λίγο απ’ το ζουμάκι τους και για διακόσμηση μπορείτε να βάλετε λίγο σχοινόπρασο.

Σνακ για τους μικρούς μαθητές που δεν αγαπούν τα όσπρια

Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε τα κεφτεδάκια στα μισά του χρόνου ώστε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Αφαιρούμε τα κεφτεδάκια από τον φούρνο.

Υπέροχο επιδόρπιο με βελούδινο γλάσσο σοκολάτας για όλη την οικογένεια

Βγάζουμε λίγο κρύο γάλα σε ένα μπολ και διαλύουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί μαζί με την ζάχαρη! Ρίχνουμε το μείγμα ανακατεύουμε και όταν πήξει την κατεβάζουμε

Πεϊνιρλί για όλη την οικογένεια

Αφού έχουμε φτιάξει τις βαρκούλες με ένα κουταλάκι, απλώνουμε τη σάλτσα και από πάνω βάζουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση χορταρικών.

Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με τραχανά από τη Ρούμελη και τη Θεσσαλία

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια. Δεν υπάρχει λόγος να τα στραγγίζουμε γιατί χρειαζόμαστε τα υγρά τους για τον τραχανά. Σ΄ ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, τον τραχανά, τα αυγά, τη φέτα τριμμένη και ρίχνουμε το γάλα.

Μυστικά της μοναδικής Ελληνικής "χωριάτικης" σαλάτας

Αν βάλετε πρώτα ξύδι θα μπορέσει να δώσει ένταση στα λαχανικά. Αν έχει μπει όμως πρώτα το λάδι, το ξύδι θα γλιστρήσει και θα πάει στον πάτο. Στη σαλάτα δεν σηκώνει να μπει μέτριο ξύδι της σειράς. Μόνο καλής ποιότητας.