Συνταγές

Συνταγή Μαγειρική: Ριζότο με αμπελόφυλλα

Συνταγή Μαγειρική: Ριζότο με αμπελόφυλλα

Μπορείτε να αποφύγετε τις σταφίδες, τα βερύκοκα και τα κράνμπερυ και να προσθέσετε φρέσκα κρεμμυδάκια. Σερβίρεται και με γιαούρτι.

Συνταγή Μαγειρική: Πώς προέκυψε η συνταγή…  Τακτοποιώντας την κατάψυξη βρήκα ένα σακουλάκι με αμπελόφυλλα… από την περυσινή συλλογή. Κάποια είχαν θρυμματιστεί. Λυπήθηκα να τα πετάξω γιατί ήταν της κληματαριάς μας, βιολογικά! Στη στιγμή μου ήρθε η ιδέα του ριζότο… τα υλικά… ακόμα και τη γεύση του αποτελέσματος ένιωσα. Ένα ακόμα δώρο της κληματιαριάς – εδώ.

Υλικά

  • 1 & 1/2 φλιτζ. του τσαγιού ψιλοκομμένα αμπελόφυλλα ( φρέσκα, καταψυγμένα ή με άλλο τρόπο συντηρημένα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
  • 1 φλιτζ. του τσαγιού ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
  • 800 ml (περίπου) ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1/3 φλιτζ. του τσαγιού μαύρες σταφίδες
  • 1/3 φλιτζ. του τσαγιού κράνμπερυ
  • 2 – 3 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 30 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι βιολογικό ακέρωτο
  • ¼ φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • παρμεζάνα προαιρετικά

Εκτέλεση

  • Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα ανοιχτή στη φωτιά με το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Το σοτάρουμε μερικά λεπτά και μόλις μαλακώσει προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αμπελόφυλλα. Σοτάρουμε 2 – 3 λεπτά και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, και προσθέτουμε λίγο από το νερό.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να σιγοβράσει (για 20 – 40 λεπτά περίπου) ενώ ανακατεύουμε και κάθε λίγο ρίχνουμε ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και 10 λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες, τα κράνμπερυ και τα βερίκοκα ψιλοκομμένα. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα και βράζουμε μέχρι το ρύζι να βράσει καλά, να χυλώσει. Τότε (προς το τέλος δηλαδή) ρίχνουμε τον άνηθο και το κουκουνάρι. Έτοιμο να το σερβίρουμε με λίγο χυμό και ξύσμα λεμονιού!

 

Σημείωση: Μπορείτε να αποφύγετε τις σταφίδες, τα βερύκοκα και τα κράνμπερυ και να προσθέσετε φρέσκα κρεμμυδάκια. Σερβίρεται και με γιαούρτι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα μυστικά της ιταλικής κουζίνας που θα λατρέψετε

Υγιεινό ριζότο με μανιτάρια και σπιτικό μπέργκερ

Πώς να φτιάξουμε το τέλειο ριζότο

Νηστίσιμη δίαιτα με ελιές,που μας ζητήσατε!

Λαχταριστή νηστίσιμη συνταγή “Ριζότο με καστανό ρύζι, λαχανικά & μανιτάρια”

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Ανακατεύετε την άχνη ζάχαρη με το γάλα και προσθέτετε αυτό το παχύ μίγμα στο βούτυρο. Το ανακατεύετε καλά και ρίχνετε λίγες σταγόνες λεμονιού. Μεταφέρετε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα και την περιχύνετε με το γλάσο. Πασπαλίζετε με αμύγδαλα φιλέ και το αφήνετε να στεγνώσει.

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.