Συνταγές

Νηστεία Διατροφή: Τρεις Μοναστηριακές εύκολες υγιεινές επιλογές

Νηστεία Διατροφή: Τρεις Μοναστηριακές εύκολες υγιεινές επιλογές

Εύκολο φαγητό αν έχεις περίσσευμα από φακές της προηγούμενης μέρας. Αλλιώς, πάμε τη συνταγή: Πλένεις και βάζεις τις φακές για βράσιμο. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτεις όλα τα υλικά εκτός από το ρύζι και αφήνεις μέχρι να ψηθούν τελείως.

Νηστεία Διατροφή: Συνταγές από μοναστήρια της Κρήτης και της Πάτμου. Όσοι έχουν επισκεφτεί και ζήσει για λίγες μέρες σε μοναστήρι ξέρουν καλά πόσο μεγάλη αξία αλλά και εξαίσια γεύση έχει η μοναστηριακή κουζίνα.

Γιουβέτσι νηστίσιμο

Υλικά

1/2 κιλό πράσα

1/2 κιλό πατάτες

Ελαιόλαδο

1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο

4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια

Ζεσταίνεις το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζεις τα πράσα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαραθούν.

Βγάζεις τα πράσα και τα τοποθετείς σε ένα πήλινο σκεύος.

Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζεις τις πατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια. Τις βάζεις και αυτές στο πήλινο σκεύος.

Προσθέτεις τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και ρίχνεις περίπου ένα λίτρο νερό αλατισμένο, το θυμάρι ή το δεντρολίβανο και το πιπέρι.

Ψήνεις στους 180°C, περίπου για 30-45 λεπτά.

Φακοσαλάτα με πλιγούρι

Υλικά

2 φλιτζάνια βρασμένες φακές

1 φλιτζάνι μουσκεμένο πλιγούρι

Φρέσκο κόλιανδρο

Ντομάτα σε κυβάκια

Κολοκυθάκια σε κυβάκια

Άνηθος

Λίγη γλιστρίδα (αν είναι η εποχή) ή ρόκα ή σπανάκι

Χυμός λεμόνι

Λίγο αρωματικό ξίδι ή μπαλσάμικο

Βάζεις τα υλικά σε ένα μπολ και αλατίζουμε ανάλογα.

Προσθέτεις τα ψιλοκομμένα αρωματικά και λαχανικά, στη συνέχεια ελαιόλαδο, λεμόνι και ξίδι και ανακατεύεις πάρα πολύ καλά.

Το φακόρυζο του πατέρα Ευγένιου

(Συνταγή από την Πάτμο)

Υλικά

250 γραμμ. φακές

1-2 σκελίδες σκόρδο

1 ολόκληρο κρεμμύδι

2-3 δαφνόφυλλα

1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο

1-2 φέτες λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι

2 κουταλιές ξίδι

120 γραμμ. ρύζι για πιλάφι

1 φλιτζάνι νερό

Ελαιόλαδο (ή όχι, αν είναι μέρα αυστηρής νηστείας)

Εύκολο φαγητό αν έχεις περίσσευμα από φακές της προηγούμενης μέρας. Αλλιώς, πάμε τη συνταγή:

Πλένεις και βάζεις τις φακές για βράσιμο. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτεις όλα τα υλικά εκτός από το ρύζι και αφήνεις μέχρι να ψηθούν τελείως.

Σε αυτή τη φάση ρίχνεις το λάδι και ένα φλιτζάνι νερό, αν η φακή δεν είναι ήδη σούπα.

Τώρα είναι η ώρα για το ρύζι: το προσθέτεις στην κατσαρόλα και ψήνεις, μέχρι να το θεωρήσεις έτοιμο για τα γούστα σου. Άλλος το θέλει λαπά και άλλος να κρατάει λίγο. Περί ορέξεως…

Το φαγητό τις «καλές μέρες», τις μη νηστίσιμες δηλαδή, συνοδεύεται από τυρί φέτα. Αλλιώς με ελιές ή τουρσί. Τρώγεται και κρύο, αντί σαλάτας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα θετικά των κανόνων της νηστείας

Κατάλληλοι διατροφικοί συνδυασμοί και ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Αποτοξινωθείτε κάνοντας τη δίαιτα της Σαρακοστής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Ανακατεύετε την άχνη ζάχαρη με το γάλα και προσθέτετε αυτό το παχύ μίγμα στο βούτυρο. Το ανακατεύετε καλά και ρίχνετε λίγες σταγόνες λεμονιού. Μεταφέρετε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα και την περιχύνετε με το γλάσο. Πασπαλίζετε με αμύγδαλα φιλέ και το αφήνετε να στεγνώσει.

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.