Συνταγές

Νηστεία Διατροφή: Τρεις Μοναστηριακές εύκολες υγιεινές επιλογές

Νηστεία Διατροφή: Τρεις Μοναστηριακές εύκολες υγιεινές επιλογές

Εύκολο φαγητό αν έχεις περίσσευμα από φακές της προηγούμενης μέρας. Αλλιώς, πάμε τη συνταγή: Πλένεις και βάζεις τις φακές για βράσιμο. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτεις όλα τα υλικά εκτός από το ρύζι και αφήνεις μέχρι να ψηθούν τελείως.

Νηστεία Διατροφή: Συνταγές από μοναστήρια της Κρήτης και της Πάτμου. Όσοι έχουν επισκεφτεί και ζήσει για λίγες μέρες σε μοναστήρι ξέρουν καλά πόσο μεγάλη αξία αλλά και εξαίσια γεύση έχει η μοναστηριακή κουζίνα.

Γιουβέτσι νηστίσιμο

Υλικά

1/2 κιλό πράσα

1/2 κιλό πατάτες

Ελαιόλαδο

1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο

4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια

Ζεσταίνεις το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζεις τα πράσα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαραθούν.

Βγάζεις τα πράσα και τα τοποθετείς σε ένα πήλινο σκεύος.

Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζεις τις πατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια. Τις βάζεις και αυτές στο πήλινο σκεύος.

Προσθέτεις τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και ρίχνεις περίπου ένα λίτρο νερό αλατισμένο, το θυμάρι ή το δεντρολίβανο και το πιπέρι.

Ψήνεις στους 180°C, περίπου για 30-45 λεπτά.

Φακοσαλάτα με πλιγούρι

Υλικά

2 φλιτζάνια βρασμένες φακές

1 φλιτζάνι μουσκεμένο πλιγούρι

Φρέσκο κόλιανδρο

Ντομάτα σε κυβάκια

Κολοκυθάκια σε κυβάκια

Άνηθος

Λίγη γλιστρίδα (αν είναι η εποχή) ή ρόκα ή σπανάκι

Χυμός λεμόνι

Λίγο αρωματικό ξίδι ή μπαλσάμικο

Βάζεις τα υλικά σε ένα μπολ και αλατίζουμε ανάλογα.

Προσθέτεις τα ψιλοκομμένα αρωματικά και λαχανικά, στη συνέχεια ελαιόλαδο, λεμόνι και ξίδι και ανακατεύεις πάρα πολύ καλά.

Το φακόρυζο του πατέρα Ευγένιου

(Συνταγή από την Πάτμο)

Υλικά

250 γραμμ. φακές

1-2 σκελίδες σκόρδο

1 ολόκληρο κρεμμύδι

2-3 δαφνόφυλλα

1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο

1-2 φέτες λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι

2 κουταλιές ξίδι

120 γραμμ. ρύζι για πιλάφι

1 φλιτζάνι νερό

Ελαιόλαδο (ή όχι, αν είναι μέρα αυστηρής νηστείας)

Εύκολο φαγητό αν έχεις περίσσευμα από φακές της προηγούμενης μέρας. Αλλιώς, πάμε τη συνταγή:

Πλένεις και βάζεις τις φακές για βράσιμο. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτεις όλα τα υλικά εκτός από το ρύζι και αφήνεις μέχρι να ψηθούν τελείως.

Σε αυτή τη φάση ρίχνεις το λάδι και ένα φλιτζάνι νερό, αν η φακή δεν είναι ήδη σούπα.

Τώρα είναι η ώρα για το ρύζι: το προσθέτεις στην κατσαρόλα και ψήνεις, μέχρι να το θεωρήσεις έτοιμο για τα γούστα σου. Άλλος το θέλει λαπά και άλλος να κρατάει λίγο. Περί ορέξεως…

Το φαγητό τις «καλές μέρες», τις μη νηστίσιμες δηλαδή, συνοδεύεται από τυρί φέτα. Αλλιώς με ελιές ή τουρσί. Τρώγεται και κρύο, αντί σαλάτας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα θετικά των κανόνων της νηστείας

Κατάλληλοι διατροφικοί συνδυασμοί και ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Αποτοξινωθείτε κάνοντας τη δίαιτα της Σαρακοστής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χτένια με κουσκούς και σκορδάτη σάλτσα

Με ένα τσέρκι βάζετε το κουσκούς σε κάθε πιάτο και από πάνω 4 χτένια με λίγο απ’ το ζουμάκι τους και για διακόσμηση μπορείτε να βάλετε λίγο σχοινόπρασο.

Σνακ για τους μικρούς μαθητές που δεν αγαπούν τα όσπρια

Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε τα κεφτεδάκια στα μισά του χρόνου ώστε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Αφαιρούμε τα κεφτεδάκια από τον φούρνο.

Υπέροχο επιδόρπιο με βελούδινο γλάσσο σοκολάτας για όλη την οικογένεια

Βγάζουμε λίγο κρύο γάλα σε ένα μπολ και διαλύουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί μαζί με την ζάχαρη! Ρίχνουμε το μείγμα ανακατεύουμε και όταν πήξει την κατεβάζουμε

Πεϊνιρλί για όλη την οικογένεια

Αφού έχουμε φτιάξει τις βαρκούλες με ένα κουταλάκι, απλώνουμε τη σάλτσα και από πάνω βάζουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση χορταρικών.

Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με τραχανά από τη Ρούμελη και τη Θεσσαλία

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια. Δεν υπάρχει λόγος να τα στραγγίζουμε γιατί χρειαζόμαστε τα υγρά τους για τον τραχανά. Σ΄ ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, τον τραχανά, τα αυγά, τη φέτα τριμμένη και ρίχνουμε το γάλα.

Μυστικά της μοναδικής Ελληνικής "χωριάτικης" σαλάτας

Αν βάλετε πρώτα ξύδι θα μπορέσει να δώσει ένταση στα λαχανικά. Αν έχει μπει όμως πρώτα το λάδι, το ξύδι θα γλιστρήσει και θα πάει στον πάτο. Στη σαλάτα δεν σηκώνει να μπει μέτριο ξύδι της σειράς. Μόνο καλής ποιότητας.