Συνταγές

“Μπαμπάς” Συνταγή: Για τους λάτρεις του σιροπιαστού γλυκού με σαντιγί

“Μπαμπάς” Συνταγή: Για τους λάτρεις του σιροπιαστού γλυκού με σαντιγί

Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι και από τις δυο πλευρές για 1 ώρα.

“Μπαμπάς” Συνταγή: Συστατικά

Για τον μπαμπά

  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 130 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 18 γρ. μαγιά ξηρή
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 5 αβγά, μεσαία
  • βούτυρο, για τη φόρμα
  • αλεύρι γ.ο.χ., για τη φόρμα

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλα
  • φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 50 γρ. ρούμι, προαιρετικά

Για τη σύνθεση

  • 500 γρ. σαντιγί
  • 100 γρ. κεράσια, γλασέ

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον μπαμπά

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαγιά, το μέλι, αλάτι και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά να αφρατέψει το μείγμα.
  • Ρίχνουμε ένα – ένα τα αβγά και χτυπάμε δυνατά για 4-5 λεπτά. Το μείγμα στο τέλος θα είναι υδαρές.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με τρύπα 23 εκ. και μεταφέρουμε το μείγμα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να διπλασιαστεί ο όγκος του για περίπου 1 ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τις φλούδες από πορτοκάλι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Μόλις λιώσει αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Κόβουμε τον μπαμπά εγκάρσια και ραντίζουμε με ρούμι τις κομμένες πλευρές.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι και από τις δυο πλευρές για 1 ώρα.

Για τη σύνθεση

  • Τοποθετούμε στην πιατέλα σερβιρίσματος το ένα κομμάτι του μπαμπά και καλύπτουμε με τη μισή σαντιγί.
  • Καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι και απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί.
  • Στολίζουμε με τα κεράσια γλασέ και σερβίρουμε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή των ανθρώπων με νευρική ανορεξία ποια πρέπει να είναι;

Η θρεπτική αξία των Χριστουγεννιάτικων γλυκών

Τι ΔΕΝ μπαίνει στην κατάψυξη

Tips μαγειρικής

Το αλάτι είναι στην πραγματικότητα καλύτερο στην εξουδετέρωση της πικράδας από τη ζάχαρη

Κλασική Γαλλική συνταγή για σούπα βελουτέ

Μια πολύ εύκολη συνταγή, χωρίς μαγειρικές προκλήσεις, και με αποτέλεσμα εγγυημένο σε περίπου 35΄- 40΄. Μπορείτε να παίξετε με τις αναλογίες της πατάτας κυρίως αν θέλετε ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ή να δοκιμάσετε την παραλλαγή με πρόσθεση 250 – 400 γρ. κολοκυθιού.

Τηγανίτες με φακές και χόρτα, με καπνιστό χέλι

Πολτοποιείτε τις βρασμένες φακές στο μπλέντερ. Πλένετε και ψιλοκόβετε τα χόρτα. Τα στύβετε με τα χέρια λίγα - λίγα και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά σε σουρωτήρι. Ύστερα τα ανακατεύετε με τις πολτοποιημένες φακές, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το κορνφλάουρ, το αλεύρι, το αβγό, το ελαιόλαδο και ανάλογο αλατοπίπερο.

Ιδανικό πιάτο για την ημέρα των Θεοφανείων

Απλώνουμε στον πάγκο τα τέσσερα κομμάτια αλουμινόχαρτου και πάνω σε κάθε ένα από αυτά τοποθετούμε τις λαδόκολλες. Πάνω σε κάθε λαδόκολλα ισομοιράζουμε τη γέμιση των λαχανικών και τοποθετούμε επάνω το κάθε ψάρι, με την πέτσα προς τα πάνω. Αλείφουμε τα ψάρια με πινέλο, με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε ελάχιστα.

Απολαυστικά χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα

Ξαναβάλτε τα μπριζολάκια πάλι στη σάλτσα με ό,τι υγρό έχουν τυχόν αποβάλει, και ανακατέψτε για ένα λεπτό να ζεσταθούν και να πάρουν όλη τη νοστιμιά της σάλτσας. Είστε έτοιμοι να σερβίρετε.