Εναλλακτική γευστική πρόταση ενός παραδοσιακού γεύματος με καστανό ρύζι Έτσι κι αλλιώς τα γεμιστά αποτελούν ένα ιδιαίτερο πιάτο ενισχυμένης διατροφικής αξίας . Πολύ περισσότερο όταν περιλαμβάνουν καστανό ρύζι, το οποίο διαθέτει…
αυξημένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ας δώσουμε μία τονωτική «αντιοξειδωτική» ένεση στον οργανισμό μας επιλέγοντας το συγκεκριμένο πιάτο ιδιαίτερα στο τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι, όπου οι ντομάτες βρίσκονται στην καλύτερη τους εποχή.
Υλικά για 4 μερίδες
- 8 μεγάλες, ώριμες ντομάτες
- 8 κ.σ. καστανό ρύζι
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 1/2 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο
- 1/2 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 φλ. τριμμένη ντομάτα
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τις ντομάτες και κόβουμε τα «καπάκια» τους, τα οποία τοποθετούμε κατά μέρος. Με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα από κάθε τομάτα και την περνάμε από τον τρίφτη. Τη μεταφέρουμε, μαζί με το υγρό της, σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το καστανό ρύζι, τα ¾ της ποσότητας του λαδιού, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον άνηθο, το μαϊντανό, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ½ φλιτζάνι νερό.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά και γεμίζουμε τις τομάτες, τις οποίες στήνουμε όρθιες σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου. Υγραίνουμε τη γέμιση τής κάθε τομάτας με λίγο ελαιόλαδο και κλείνουμε τις τομάτες με τα καπάκια τους. Πασπαλίζουμε τις τομάτες με την τριμμένη φρυγανιά ή το τυρί και προσθέτουμε στο ταψί λίγο λάδι και 1/2 φλιτζάνι νερό.
- Ψήνουμε τα γεμιστά για 1 ώρα περίπου, στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά και να ξεφλουδίσουν οι τομάτες. Τα σερβίρουμε χλιαρά, ή ακόμη καλύτερα, κρύα, την επόμενη ημέρα.
Σχόλιο: Στη συνταγή αυτή περιλαμβάνονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ανθεκτικό νευρικό σύστημα και ενισχυμένο μεταβολισμό, αλλά και φυτικές ίνες για σωστή γαστρεντερική λειτουργία! Επιπρόσθετα, παρέχεται πληθώρα επιμέρους αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνη Ε, C, βιοδιαθέσιμο λυκοπένιο, πολυφαινόλες και καροτενοειδή, τα οποία προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου. Tο συγκεκριμένο πιάτο είναι ιαδανικό για άτομα που θέλουν να ενισχύσουν την αντιοξειδωτική τους προστασία προσλαμβάνοντας πολύ υψηλό αριθμό μονάδων ORAC. Επιπλέον, είναι πλούσια σε κάλιο το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μία γευστική πρόταση για απόλυτη υγεία!
ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 6.572
Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 164,3%
Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σκουφά 32 – Κολωνάκι, Αθήνα Τ.Κ. 10673, Τηλ: 210-364751.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube