Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συνταγές

Γεμιστά με καστανό ρύζι,με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Γεμιστά με καστανό ρύζι,με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Εναλλακτική γευστική πρόταση ενός παραδοσιακού γεύματος με καστανό ρύζι  Έτσι κι αλλιώς τα γεμιστά αποτελούν ένα ιδιαίτερο πιάτο ενισχυμένης διατροφικής αξίας . Πολύ περισσότερο όταν περιλαμβάνουν καστανό ρύζι, το οποίο διαθέτει…

αυξημένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ας δώσουμε μία τονωτική «αντιοξειδωτική» ένεση στον οργανισμό μας επιλέγοντας το συγκεκριμένο πιάτο ιδιαίτερα στο τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι, όπου οι ντομάτες βρίσκονται στην καλύτερη τους εποχή.

 Υλικά για 4 μερίδες


  •  8 μεγάλες, ώριμες ντομάτες
  • 8 κ.σ.  καστανό ρύζι
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1/2 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1/2 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 φλ. τριμμένη ντομάτα
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τις ντομάτες και κόβουμε τα «καπάκια» τους, τα οποία τοποθετούμε κατά μέρος. Με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα από κάθε τομάτα και την περνάμε από τον τρίφτη. Τη μεταφέρουμε, μαζί με το υγρό της, σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το καστανό ρύζι, τα ¾ της ποσότητας του λαδιού, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον άνηθο, το μαϊντανό, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ½ φλιτζάνι νερό.
  2. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά και γεμίζουμε τις τομάτες, τις οποίες στήνουμε όρθιες σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου. Υγραίνουμε τη γέμιση τής κάθε τομάτας με λίγο ελαιόλαδο και κλείνουμε τις τομάτες με τα καπάκια τους. Πασπαλίζουμε τις τομάτες με την τριμμένη φρυγανιά ή το τυρί και προσθέτουμε στο ταψί λίγο λάδι και 1/2 φλιτζάνι νερό.
  3. Ψήνουμε τα γεμιστά για 1 ώρα περίπου, στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά και να ξεφλουδίσουν οι τομάτες. Τα σερβίρουμε χλιαρά, ή ακόμη καλύτερα, κρύα, την επόμενη ημέρα.

Σχόλιο: Στη συνταγή αυτή περιλαμβάνονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ανθεκτικό νευρικό σύστημα και ενισχυμένο μεταβολισμό, αλλά και φυτικές ίνες για σωστή γαστρεντερική λειτουργία! Επιπρόσθετα, παρέχεται πληθώρα επιμέρους αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνη Ε, C, βιοδιαθέσιμο λυκοπένιο, πολυφαινόλες και καροτενοειδή, τα οποία προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου. Tο συγκεκριμένο πιάτο είναι ιαδανικό για άτομα που θέλουν να ενισχύσουν την αντιοξειδωτική τους προστασία προσλαμβάνοντας πολύ υψηλό αριθμό μονάδων ORAC. Επιπλέον, είναι πλούσια σε κάλιο το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μία γευστική πρόταση για απόλυτη υγεία!

ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 6.572

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 164,3% 

 

Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σκουφά 32 – Κολωνάκι, Αθήνα Τ.Κ. 10673, Τηλ: 210-364751.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.

Close Icon