Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σύκα: Γλυκά στη γεύση και ωφέλιμα στην υγεία [vid]

Σύκα: Γλυκά στη γεύση και ωφέλιμα στην υγεία [vid]

Σύκα: Τα σύκα αναπτύσσονται συνήθως στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή - περιοχές που είναι ζεστές, ηλιόλουστες και ξηρές για μεγάλο μέρος του έτους.

Η κατανάλωση σύκων έχει συσχετιστεί με καλύτερη υγεία και ευημερία ήδη από την αρχαιότητα. Τα πεντανόστιμα αυτά φρούτα, συνδέονται μυθολογικά με τη θεά Δήμητρα, τη θεότητα της γεωργίας και της γονιμότητας, ενώ προσφέρθηκαν στον θεό Βάκχο στην αρχαία Ρώμη.


Τα σύκα αναπτύσσονται συνήθως στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή – περιοχές που είναι ζεστές, ηλιόλουστες και ξηρές για μεγάλο μέρος του έτους.

Σύκα: Τα οφέλη τους στην υγεία

  • Μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένας παράγοντας που οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια ανισορροπία καλίου που προκαλείται από την κατανάλωση υπερβολικού νατρίου και όχι αρκετού καλίου.

Τα σύκα είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση αυτής της ανισορροπίας. Εν τω μεταξύ, τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών στα σύκα μπορούν να βοηθήσουν στην αποβολή του περιττού νατρίου από τον οργανισμό.

  • Βελτιώνουν την πέψη

Τα πεπτικά προβλήματα κυμαίνονται από δυσκοιλιότητα έως διάρροια. Και στα δύο άκρα του φάσματος, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ωστόσο, τα σύκα βοηθούν την πέψη και με άλλο τρόπο. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών, τα οποία βελτιώνουν τη γενική υγεία του εντέρου.

  • Αυξάνουν την πυκνότητα των οστών

Τα σύκα αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου και καλίου. Αυτά τα μέταλλα μπορούν να συνεργαστούν για να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αποτρέψει καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση.

Μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, συγκεκριμένα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών. Εν τω μεταξύ, το ασβέστιο είναι ένα βασικό δομικό συστατικό των οστών και η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη δομή των οστών σε παιδιά και εφήβους.

Aκολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί πρέπει να τρως περισσότερο καρπούζι και δεν πρέπει να πετάς τα κουκούτσια

Τα αντιοξειδωτικά και θεραπευτικά οφέλη του ροδάκινου

Γιατί τα μπλε φρούτα και λαχανικά είναι τόσο καλά για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon