Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά που κρύβουν τα καρύδια

Σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά που κρύβουν τα καρύδια

Οι ξηροί καρποί, ανάμεσά τους και τα καρύδια, υπήρξαν για πολλά χρόνια μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων λόγω του θερμιδικού τους φορτίου (μια χούφτα καρύδια, περίπου 30 γρ., δίνει 196 θερμίδες). Τα τελευταία χρόνια, όμως, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει τις μοναδικές ιδιότητες των καρυδιών και την υψηλή διατροφική τους αξία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα καρύδια μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αρκεί η ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 1-2 μερίδες (30-60 γρ.).

Δρουν αποτελεσματικά κατά του διαβήτη

Μεγάλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» το 2002, έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα καρύδια έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές μελέτησαν τα χαρακτηριστικά της διατροφής των γυναικών αυτών και άλλους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη (Δείκτης Μάζας Σώματος, οικογενειακό ιστορικό, άσκηση) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα καρύδια, πλούσια σε ακόρεστο λίπος, βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθούν στη δράση της ινσουλίνης.

Δυναμώνουν τα κόκκαλα

Εκτός από το καρδιαγγειακό σας σύστημα, τα ω-3 λιπαρά οξέα ωφελούν και τα οστά σας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007 στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» φαίνεται να υποστηρίζει ότι η λήψη ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να χτίσουν πιο γερά οστά. Μάλιστα, παίρνοντας ω-3 λιπαρά, μικραίνετε την αναλογία ω-6/ω-3 λιπαρών οξέων και περιορίζετε την απώλεια οστικής μάζας.

Προστατεύουν τον εγκέφαλο από άνοια και Αλτσχάιμερ

Η συστηματική πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων σχετίζεται με τη βελτίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών και ¬ενδέχεται να προστατεύει από την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης, που δημο¬σιεύ¬τη¬κε το 2006 στην επιθεώρηση «Ame¬rican Journal of Clinical Nutri¬tion». Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2008 δημοσιεύτηκε στην ίδια επιθεώρηση μια έρευνα του Πανε¬πι¬στημίου του Τενεσί που -υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων συμβάλλει στη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου ή τουλάχιστον στη μείωση του ρυθμού απώλειάς τους όσο περνούν τα χρόνια.

Θωρακίζουν την καρδιά και τις αρτηρίες

Η κατανάλωση καρυδιών μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικό λίπος φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις αρτηρίες από τις βραχυπρόθεσμες βλάβες του ζωικού λίπους, σε σύγκριση με το ελαιό¬λα¬δο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώ¬ρη¬ση «Journal of the American College of Cardiology» το 2006. Επιπλέον, η αργινίνη που περιέχουν αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών, μειώνοντας την πιθανότητα παρουσίασης θρόμβων. Έτσι, περιορίζεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Άλλη μελέτη του 2004, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Circulation», έδειξε ότι η αντικατάσταση μονοακόρεστων λιπαρών με καρύδια, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων και μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερίνης.

Παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση καρυδιών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνος και καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 40% και 55% αντίστοιχα. Παράλληλα, μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

6+1 λόγοι για να εντάξεις περισσότερη σοκολάτα στη διατροφή σου

5 ξηροί καρποί και σπόροι για να ξεκινήσετε την ημέρα σας υγιεινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5+1 εναλλακτικές για να αποφύγετε τα αλλαντικά

Τα αλλαντικά αποτελούν ένα δημοφιλές συστατικό σε πολλά γεύματα, όμως η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να συνδέεται με κινδύνους για την υγεία, όπως η αύξηση του κινδύνου καρδιοπαθειών και καρκίνου.

Αλάτι Ιμαλαΐων vs θαλασσινό αλάτι: Ποιο είναι καλύτερο;

Αλάτι Ιμαλαΐων vs θαλασσινό αλάτι: Η επιλογή μεταξύ τους είναι τελικά θέμα προσωπικής προτίμησης. Και τα δύο είναι φυσικά άλατα και τα οφέλη για την υγεία είναι παρόμοια. Το πιο σημαντικό είναι να το καταναλώνετε με μέτρο.

Ποιος είναι ο θησαυρός της γυναικείας υγείας;

Παντζάρια: Τα παντζάρια είναι ένα θρεπτικό λαχανικό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ιδίως για τις γυναίκες. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους τα παντζάρια μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται 

Η καφεΐνη και το αλκοόλ χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας τη ροή του οξέος προς τα πάνω. Η σοκολάτα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα, καθώς περιέχει συστατικά που επιδρούν στη χαλάρωση του σφιγκτήρα.

Τροφές πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα

Φυτοοιστρογόνα διατροφή: Είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά φυτά και μπορούν να έχουν παρόμοια επίδραση με τα οιστρογόνα στο σώμα μας.

Ένα φρούτο γεμάτο οφέλη για την υγεία των ματιών σας!

Σταφύλια οφέλη: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, κάλιο και βιταμίνη C, τα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών σας από βλάβες και στη διατήρηση της οπτικής οξύτητας.

Close Icon