Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ρύζι μπασμάτι με λαχανικά – Θρεπτική και νόστιμη συνταγή

Ρύζι μπασμάτι με λαχανικά – Θρεπτική και νόστιμη συνταγή

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό από ότι οι απλοί, συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή της απότομης ανύψωσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή τροφής. Διαθέτει πλούσια διατροφική αξία και συνάμα, η κατανάλωση του προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι, αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό από ότι οι απλοί, συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή της απότομης ανύψωσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ακόμη, οι σύνθετοι υδατάνθρακες αποτελούν απαραίτητη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

 

 

ΥΛΙΚΑ

Για το ρύζι:

  • 1 κούπα basmati
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κούπες ζεστό νερό
  • 1/3 κ.γ. ανθό αλατιού
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά

Για τα λαχανικά:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα (ή 1 κρεμμύδι ξερό)
  • 1 πράσσο (το λευκό μέρος)
  • 1 φέτα ginger πάχους
  • 2 εκ. τριμμένη
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 1 κούπα τριμμένο καρότο
  • 1 κούπα πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
  • 1 κούπα λάχανο άσπρο κομμένο σε λωρίδες
  • 1 κούπα λάχανο μωβ κομμένο σε λωρίδες
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. γλυκειά πάπρικα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας (προαιρετικά)
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το ρύζι:

  1. Πλύντε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι να γίνει καθαρό.
  2. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε για 1 λεπτό.
  3. Προσθέστε 2 κούπες καυτό νερό, το αλάτι και τον κουρκουμά.
  4. Όταν αρχίσει να βράζει το νερό σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε το μάτι και σιγοβράστε για 6 λεπτά.
  5. Στα 6 λεπτά ανοίξτε το καπάκι και ελέγξτε. Το ρύζι είναι έτοιμο όταν έχει πιεί όλα τα υγρά και έχουν σχηματιστεί μικρές τρυπούλες στο μίγμα.
  6. Σβήστε το μάτι, σκεπάστε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα ή με διπλό χαρτί κουζίνας, βάλτε από πάνω το καπάκι και αφήστε πάνω στο σβησμένο μάτι μέχρι να ετοιμάσετε τα λαχανικά.

Για τα λαχανικά:

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε τα κρεμμυδάκια, το πράσσο και το ginger για 1-2 λεπτά.
  2. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για ένα λεπτό ακόμη.
  3. Στη συνέχεια ρίξτε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και τα καρυκεύματα και ανακατέψτε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  4. Ρίξτε τη σάλτσα σόγιας και ανακατέψετε για 1 λεπτό ακόμη.
  5. Βγάλτε το τηγάνι από το μάτι και τελευταίο ρίξτε το μαϊντανό.
  6. Ρίξτε το ρύζι στο μίγμα των λαχανικών, ανακατέψτε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα και σερβίρετε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το τσάι ιβίσκου βοηθά την καρδιαγγειακή υγεία;

Αντιμετωπίστε διατροφικά τα δυσάρεστα συμπτώματα της θεραπείας του καρκίνου

Γιατί ο χυμός αγγουριού με ανανά είναι ένας ισχυρός συνδυασμός για τον καθένα;

Τι προσφέρει το γάλα αμυγδάλου στον οργανισμό μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έχει σημασία τι τρώτε ή πίνετε πριν κοιμηθείτε;

Το να έχεις πολλή τροφή στο στομάχι σου πριν τον ύπνο μπορεί να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος προς το έντερο για να αφομοιώσει το φαγητό, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλό σου.

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Στήθος κοτόπουλου: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στήθη κοτόπουλου από μόνα τους δεν είναι θεραπεία για την κατάθλιψη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Close Icon