Διατροφή

Ρευματοειδής αρθρίτιδα πρόληψη: Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες

Ρευματοειδής αρθρίτιδα πρόληψη: Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες

Ρευματοειδής αρθρίτιδα πρόληψη: Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ανέδειξε πρόσφατη έρευνα, τα οποία είναι πολλαπλάσια για μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα. Tα αποτελέσματα μιας ανάλυσης που δημοσιεύεται στο Arthritis & Rheumatology διαπίστωσαν πως η δίαιτα μεσογειακού τύπου, ανάμεσα στα πολλαπλά της οφέλη, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε ενεργούς και πρώην καπνιστές. Στην ανάλυση συμπεριελήφθησαν στοιχεία από 62.629 Γαλλίδες που συμμετείχαν σε μια μελέτη με ερωτηματολόγιο περί τη διατροφή, με έτος έναρξής της το 1990. Από το συνολικό δείγμα, 480 γυναίκες εμφάνισαν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας συνολικά ωστόσο, στις ενεργές και πρώην καπνίστριες συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο:

  • 383 περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας ανά 1 εκατομμύριο γυναίκες ετησίως στην ομάδα αυξημένης προσήλωσης στη μεσογειακή διατροφή
  • 515 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο γυναίκες ετησίως στην ομάδα μειωμένης προσήλωσης

Ως προς τις συμμετέχουσες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, η αυστηρή τήρηση της μεσογειακής διατροφής έδωσε 358 περιπτώσεις της πάθησης ανά 1 εκατομμύριο γυναίκες ετησίως. Διαβάστε ακόμη: Διατροφή φλεγμονές: η αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος

arthritida.jpg

Σε συμφωνία με παλαιότερα ευρήματα

Προηγούμενες έρευνες είχαν αναδείξει πλήθος οφελών για την υγεία χάρη στη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, ψάρια και με μέτρια περιεκτικότητα σε γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και κρασί. Μελέτη του Ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο Arthritis Research & Therapy το 2018, διαπίστωσε πως η τήρηση μιας δίαιτας μεσογειακού τύπου μείωσε τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες. Τα ευρήματα προέκυψαν από τα δεδομένα 1.721 ασθενών από τη σουηδική επιδημιολογική έρευνα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα καθώς και στοιχεία 3.677 υγιών ατόμων σε αντιστοιχία ηλικίας, φύλου και γεωγραφικής περιοχής.

chopping-vegetables-660.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γαρίδες σαγανάκι -Νόστιμο και εύκολο πιάτο

Εύκολη και νόστιμη ανοιχτή σπανακόπιτα

Λίστα με φρούτα και λαχανικά με λιγότερη ή μεγαλύτερη επιβάρυνση από φυτοφάρμακα

Καλό είναι, όπως αναφέρθηκε, να είμαστε προσεκτικοί στη διαλογή των φρούτων και των λαχανικών μας, να τα αγοράζουμε από πηγές που εμπιστευόμαστε για την υψηλή μέριμνά τους στην προστασία του καταναλωτή και, φυσικά, να προτιμάμε τα βιολογικά προϊόντα, που διακρίνονται για την άριστη ποιότητά τους.

Ζυμαρικά με άσπρη σάλτσα και μπλε τυρί

Ρίξτε τη σάλτα τυριών στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, προσθέστε το μπλε τυρί και τα καρύδια, ανακατέψτε (αν χρειαστεί προσθέστε και το νερό που κρατήσατε) και σερβίρετε με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (προαιρετικά).

Tips για ουσιαστική καθαριότητα στην κουζίνα

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού και ο χυμός λεμονιού περιέχουν μια χημική ένωση που λέγεται psoralen. Αυτή η ένωση μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στο φως. Όταν συνδυάζεται με τη δύναμη της φυσικής λεύκανσης του ήλιου, μπορείτε κυριολεκτικά να καθαρίσετε τους λεκέδες σε ώρες χωρίς πολύ τρίψιμο.

Μακαρόνια: Λάθη που κάνεις συχνά από την αρχή μέχρι το τέλος

Δεν αλατίζουμε συνήθως το νερό όσο πρέπει, αν και το βραστό νερό είναι το μόνο σημείο της διαδικασίας όπου καρυκεύονται ομοιόμορφα τα μακαρόνια. Το νερό πρέπει να είναι πολύ αλμυρό, θυμίζοντας το θαλασσινό νερό που γεύεσαι μετά τη βουτιά. Τα μακαρόνια δεν θα το απορροφήσουν όλο, άνοστα μια φορά δεν θα ξαναβγούν ποτέ...

Χούμους σε τρεις εκδοχές

Τα ρεβίθια είναι μια σπουδαία πηγή φυτικών πρωτεϊνών, σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών. Αλλά και το ταχίνι περιέχει υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνη.