Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψητά ντοματίνια: Τα μαγειρεύετε ολόκληρα ή κομμένα στη μέση;

Ψητά ντοματίνια: Τα μαγειρεύετε ολόκληρα ή κομμένα στη μέση;

Ψητά ντοματίνια: Αυτές οι μικρές γευστικές βόμβες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κουζίνα σας, αν αποφασίσετε να τις ρίξετε ολόκληρες στο φούρνο.

Τα ψητά ντοματίνια είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορείτε να προσθέσετε στο ρεπερτόριό σας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που βρίσκονται στο αποκορύφωμα της φρεσκάδας. Μπορούν να φέρουν μια νόστιμη γροθιά umami σε ένα μπουκατίνι ψημένης ντομάτας στο φούρνο ή να κλέψουν την παράσταση μόνα τους ως πολύχρωμο συνοδευτικό. Ωστόσο, αυτές οι μικρές γευστικές βόμβες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κουζίνα σας, αν αποφασίσετε να τις ρίξετε ολόκληρες στο φούρνο.


Οι ντομάτες είναι κατά 95% νερό και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του νερού συγκρατείται στο κέντρο της – εκεί που βρίσκεται ο χυμός. Αυτό σημαίνει ότι όταν τις υποβάλλετε σε υψηλές θερμοκρασίες, το εσωτερικό της ντομάτας θα γεμίσει με ατμό. Ο ατμός διαστέλλεται και μόλις υπάρξει αρκετή πίεση, αυτός ο ατμός θα σκάσει μέσα από το λεπτό δέρμα που τον περιβάλλει. Ως αποτέλεσμα, θα καταλήξετε με ένα σπρέι πολτού και σπόρων σε όλο τον φούρνο σας, δημιουργώντας ένα μεγάλο χάος.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, συνιστάται να καλύπτετε το ταψί σας με αλουμινόχαρτο ή να χρησιμοποιείτε ένα πιάτο κατάλληλο για φούρνο με καπάκι. Με αυτόν τον τρόπο, όταν οι ντομάτες σκάνε, το χάος περιορίζεται στο μαγειρικό σας σκεύος, αντί στις συσκευές που είναι δύσκολο να καθαριστούν. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποφύγετε το πρόβλημα εντελώς, κόβοντας τις ντομάτες σας σε φέτες πριν τις ψήσετε.

Κόψτε τις ντομάτες σας για να αποφύγετε την έκρηξη

Το πώς προετοιμάζετε τις ντομάτες σας για ψήσιμο εξαρτάται από το πώς σκοπεύετε να τις χρησιμοποιήσετε. Αν είναι το αστέρι μιας συνταγής, όπως σε μια μπρουσκέτα, θα θελήσετε να τα διατηρήσετε ως επί το πλείστον ανέπαφα για να διατηρήσουν την καλύτερη υφή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείτε απλά να τα κόψετε στη μέση.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ντρέπεστε να ψιλοκόψετε τις ντομάτες σας πριν το μαγείρεμα, καθώς αυτό μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μια ποικιλία συνταγών. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα ψιλοκόψετε για να δώσετε μια πιο βαθιά γεύση στην αγαπημένη σας σάλσα ή λάδι ντομάτας, ή να τα χρησιμοποιήσετε ως μια εκπληκτική προσθήκη σε μια σαλάτα ψητής ντομάτας ή πίτσα. Εφόσον αποτρέπετε την τρομακτική έκρηξη του χυμού, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε λάθος.

Εάν είστε απόλυτα προσκολλημένοι στην αισθητική αξία των ολόκληρων ντοματών και βρίσκεστε χωρίς τρόπο να αποτρέψετε το χάος, υπάρχει ένα έξυπνο προπαρασκευαστικό hack που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Πάρτε ένα μικρό μαχαίρι ή πιρούνι και χρησιμοποιήστε το για να τρυπήσετε το δέρμα. Αυτό θα δημιουργήσει έναν αεραγωγό μέσω του οποίου μπορεί να διαφύγει ο ατμός, ενώ θα παραμένει ελάχιστα αισθητός όταν έρθει η ώρα του πιάτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μια νόστιμη συνταγή για την καθημερινή σας δόση βιταμινών και μετάλλων

Υπέροχη συνταγή με κοτόπουλο και βούτυρο με λίγες θερμίδες

Γρήγορη συνταγή για όσους δεν ξέρουν να φτιάξουν ούτε ένα αυγό

7 Δροσιστικές τροφές για όλο το καλοκαίρι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon