Διατροφή

Προσδόκιμο ζωής: Πώς να εντοπίσετε και να αποφύγετε τα ψεύτικα συμπληρώματα μακροζωίας

Προσδόκιμο ζωής: Πώς να εντοπίσετε και να αποφύγετε τα ψεύτικα συμπληρώματα μακροζωίας

Προσδόκιμο ζωής: Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να ζήσετε περισσότερο και αν επιλέξετε να αναζητήσετε βιταμίνες για να βοηθήσετε στη μακροζωία.

Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να βοηθήσουν στην παράταση της ζωής σας; Η απάντηση δεν είναι ή άσπρο ή μαύρο. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να ζήσετε περισσότερο και αν επιλέξετε να αναζητήσετε βιταμίνες για να βοηθήσετε στη μακροζωία, βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνουν συγκεκριμένα και ερευνημένα μόρια, διαφορετικά μπορεί να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό και χάνετε χρήματα και χρόνο.

Η γενετική, το περιβάλλον και οι επιλογές του τρόπου ζωής σας επηρεάζουν το πόσο καιρό και καλά θα ζήσετε. Δεν μπορείτε να συμπληρώσετε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέα μονοπάτια μακροζωίας κάθε χρόνο, δίνοντας στους παρασκευαστές συμπληρωμάτων έναν λόγο να βρουν τρόπους να υποστηρίξουν αυτές τις οδούς και να σας βοηθήσουν να επιβραδύνετε τη γήρανση. Με την αύξηση των δυνητικά αποτελεσματικών μορίων και συστατικών, αυξάνεται επίσης ο αριθμός της παραπληροφόρησης και οι πωλήσεις μη εγκεκριμένων δόλιων προϊόντων.

Τι είναι τα ψεύτικα συμπληρώματα;

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), «τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να θεωρηθούν δόλια όταν διατίθενται στην αγορά με ισχυρισμούς ότι αποτρέπουν, θεραπεύουν ή θεραπεύουν ασθένειες ή άλλες καταστάσεις υγείας, αλλά δεν είναι αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά για αυτές τις χρήσεις».

Επί του παρόντος, ο FDA θεωρεί τη γήρανση ως «φυσική διαδικασία» και όχι μια ασθένεια, επομένως, οι εταιρείες συμπληρωμάτων που εμπορεύονται συστατικά μακροζωίας δεν χρειάζεται να περάσουν από την αυστηρή διαδικασία έγκρισης για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητά τους πριν πουλήσουν στους καταναλωτές.

Όλα τα συμπληρώματα μακροζωίας πληρούν τα κριτήρια που χρειάζονται πριν βγουν προς πώληση; Δυστυχώς όχι. Η άσχημη αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες στον κλάδο των συμπληρωμάτων μακροζωίας δεν θέλουν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο ή να ενδιαφέρονται να μάθετε εάν το συμπλήρωμά τους λειτουργεί καθόλου, αλλά μάλλον για να βγάλουν χρήματα. Υπάρχουν ψεύτικα συμπληρώματα μακροζωίας που πωλούνται κάθε μέρα και εκατομμύρια ξεγελιούνται να τα αγοράσουν. Οι τολμηροί ισχυρισμοί που υπόσχονται θαυμαστά αποτελέσματα μπορούν συχνά να εμφανιστούν στις σελίδες σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις αναζητήσεις σας στην μηχανή αναζήτησης ή να σας αποσταλούν μέσω email σε ενημερωτικά δελτία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πλανάστε από τα κόλπα μάρκετινγκ χωρίς να εξετάσετε ποια στοιχεία έχουν υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ενώ υπάρχει μια άπειρα διατροφικά συμπληρώματα που έχουν μελετηθεί τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, η επιστήμη της μακροζωίας έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να ανακαλύψει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στον άνθρωπο. Επιπλέον, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά ακόμη μονοπάτια μακροζωίας που δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων θα μπορούσε να αποτρέψει την παθολογική γήρανση

Τα οφέλη των κατοικίδιων στην καθημερινή μας διάθεση και στο προσδόκιμο ζωής μας

Η προσθήκη φαγητών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Η αλλαγή της διατροφής μπορεί να προσθέσει δέκα χρόνια στη ζωή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πείτε αντίο στη δυσκοιλιότητα με χουρμάδες

Χουρμάδες: Με την πλούσια περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και σορβιτόλη, μπορούν να βοηθήσουν στην εύκολη κίνηση του εντέρου και στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Βρώμη: Ένας φυσικός σύμμαχος για τον έλεγχο της όρεξης

Βρώμη: Η ενσωμάτωση της βρώμης στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα και να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά το βάρος σας.

Δείκτης κορεσμού: Αίσθημα πληρότητας και λιγότερες θερμίδες

Δείκτης κορεσμού: Επιλέγοντας τρόφιμα με υψηλό δείκτη κορεσμού, μπορείτε να αισθανθείτε πιο χορτάτοι και ικανοποιημένοι για μεγαλύτερο διάστημα, να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων και να βελτιώσετε τη διατροφή σας.