Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρωινό σάκχαρο ρύθμιση: Η σωστή ώρα πρωινού και η ρύθμιση σακχάρου

Πρωινό σάκχαρο ρύθμιση: Η σωστή ώρα πρωινού και η ρύθμιση σακχάρου

Τη διαφορά όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να κάνει η ώρα που τρώμε το πρωινό μας γεύμα. Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες


Πρωινό σάκχαρο ρύθμιση:  Οι άνθρωποι που καταναλώνουν το πρώτο γεύμα της ημέρας πριν τις 8.30 το πρωί έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μικρότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Κοινότητας (ENDO 2021). «Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που ξεκινούσαν να τρώνε νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και μικρότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, ανεξάρτητα από το αν περιόριζαν την πρόσληψη τροφής τους σε λιγότερες από 10 ώρες την ημέρα ή την ‘άπλωναν’ σε περισσότερες από 13 ώρες», εξήγησε σχετικά η επικεφαλής ερευνήτρια, Marriam Ali από το Πανεπιστήμιο Northwestern.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη παρατηρείται όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται καλά στην ινσουλίνη που παράγει το πάγκρεας και η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα. Οι άνθρωποι με αντίσταση στην ινσουλίνη είναι πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Τόσο η αντίσταση στην ινσουλίνη όσο και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν τον μεταβολισμό, τη διάσπαση της τροφής σε απλούστερα στοιχεία (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, σάκχαρα) και τη διάσπαση του λίπους. Οι μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης συμβαίνουν όταν διαταράσσονται αυτές οι φυσιολογικές διαδικασίες.

«Με την αύξηση που παρατηρείται στις μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης, θελήσαμε να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας γύρω από τις διατροφικές στρατηγικές με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανησυχίας για το θέμα», επισημαίνει η Δρ. Ali. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός του χρόνου κατανάλωσης τροφής μέσα στην ημέρα έχει αποδειχθεί με συνέπεια ως τρόπος βελτίωσης της μεταβολικής υγείας, γι’αυτό και τώρα οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν αν η κατανάλωση τροφής νωρίτερα το πρωί επηρεάζει τα μεταβολικά μέτρα. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 10.575 ενήλικες οι οποίοι συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ, χωρίζοντάς τους σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τη συνολική διάρκεια πρόσληψης φαγητού: λιγότερες από 10 ώρες, 10-13 ώρες και περισσότερες από 13 ώρες ημερησίως. Στη συνέχεια δημιούργησαν έξι υπο-ομάδες βάσει της αρχικής ώρας κατανάλωσης τροφής (πριν ή μετά τις 8.30 το πρωί).

Ανέλυσαν, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσουν αν η διάρκεια και ο χρόνος κατανάλωσης τροφής σχετίζονταν με τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα και την εκτιμώμενη αντίσταση στην ινσουλίνη. Όπως διαπιστώθηκε, τα επίπεδα σακχάρου νηστείας δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων, αλλά η αντίσταση στην ινσουλίνη ήταν υψηλότερη στην ομάδα με την πιο σύντομη διάρκεια κατανάλωσης φαγητού μέσα στην ημέρα και χαμηλότερη σε όλες τις ομάδες ανθρώπων που ξεκινούσαν τα γεύματά τους πριν τις 8.30 το πρωί. «Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι η ώρα κατανάλωσης φαγητού σχετίζεται πολύ περισσότερο με τη μεταβολική κατάσταση από ό,τι η διάρκεια των γευμάτων και πως πρέπει να υποστηριχθούν οι στρατηγικές πρωινής κατανάλωσης φαγητού», σχολιάζει καταληκτικά η Δρ. Ali.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η εύκολη άσκηση που μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το ιδανικό πρωινό για καλή υγεία και ευεξία σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Οι ξηροί καρποί βοηθούν την ισορροπημένη διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon