Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πόσο αθώο είναι για την καρδιά ένα κομμάτι κέικ;

Πόσο αθώο είναι για την καρδιά ένα κομμάτι κέικ;

Όσοι τρώνε καθημερινά κρουασάν, μπισκότα κέικ ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά έχουν περισσότερες πιθανότητες για σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, ακόμα και εάν δεν παχύνουν.

Όσοι τρώνε καθημερινά κρουασάν, μπισκότα κέικ ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά έχουν περισσότερες πιθανότητες για σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, ακόμα και εάν δεν παχύνουν.


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τονίζουν ότι σε λιγότερο από έναν μήνα γίνονται εμφανείς κάποιες δυσάρεστες αλλαγές στις αιματολογικές εξετάσεις.

Σε μελέτη που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC 2024) οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες. Από τη μία ζήτησαν να ακολουθήσει για 24 ημέρες μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, που προέρχονταν από τρόφιμα όπως:

Βούτυρο

Κρουασάν

Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα

Λουκάνικα

Κέικ και τούρτες

Σοκολάτα

Οι υπόλοιποι εθελοντές κατανάλωναν την ίδια ποσότητα λίπους. Εν τούτοις έτρωγαν πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερα πολυακόρεστα από ψάρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο κ.λπ.

Κατά την έναρξη της μελέτης και μετά την ολοκλήρωσή της, οι επιστήμονες κατέγραψαν το σωματικό βάρος όλων των εθελοντών. Τους υπέβαλλαν επίσης σε εξετάσεις αίματος και σε μαγνητικές τομογραφίες.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικώς 24 εθελοντές. Ο αριθμός των θερμίδων που κατανάλωναν ήταν ελεγχόμενος, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πήραν βάρος. Ωστόσο σε όλους υπήρχαν εμφανείς διαφορές στα επίπεδα διαφόρων δεικτών της καρδιαγγειακής υγείας.

Όσοι έτρωγαν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά τρόφιμα είχαν σαφή επιδείνωση σε βασικούς δείκτες της υγείας τους. Οι τομογραφίες τους έδειξαν επίσης αλλαγές που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και μεταβολικών προβλημάτων. Ειδικότερα είχαν:

Αύξηση κατά σχεδόν 20% στην ποσότητα του λίπους στο ήπαρ τους (λιπώδης διήθηση του ήπατος)

Αύξηση 10% κατά μέσο όρο στην ολική και την «κακή» (ή LDL) χοληστερόλη τους

Η λιπώδης διήθηση στο ήπαρ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακών προβλημάτων και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Αντιθέτως, οι εθελοντές που έτρωγαν τα πιο υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά παρουσίασαν μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης κατά 10%. Παρουσίασαν επίσης αυξημένη διάσπαση των λιπών και μετατροπή τους σε ενέργεια από τα κύτταρα της καρδιάς.

Αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος με τον οποίο μία διατροφή πλούσια σε υγιεινά λιπαρά βοηθεί τον οργανισμό να μειώνει τα λιπίδια (π.χ. χοληστερόλη) στο αίμα, εκτιμούν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κέικ αμυγδάλου με μέλι: Μια θρεπτική συνταγή με μέλι και αμύγδαλα

Κέικ με μύρτιλα: Απόλαυση σε κάθε κομμάτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon