Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πώς θα απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη μυρωδιά του σκόρδου

Πώς θα απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη μυρωδιά του σκόρδου

Το σκόρδο και τα κρεμμύδια δίνουν γεύση στο φαγητό και έχουν πολλαπλά οφέλη υγείας. Από την άλλη μεριά όμως μας… φιλοδωρούν με δυσάρεστη αναπνοή, ειδικά όταν τα καταναλώνουμε ωμά. Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι ακόμη και γι’ αυτό το φαινόμενο έχουν γίνει έρευνες που καταλήγουν σε ορισμένες προτάσεις για να απαλλαγούμε από την δυσάρεστη αναπνοή.


Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο σε έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science εξηγούν ότι ένα από τα συστατικά του σκόρδου – το αλλύλιο μεθυλοσουλφίδιο – δεν διασπάται με την πέψη με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται στην ανάσα και τον ιδρώτα.

Στο πλαίσιο του πειράματος οι εθελοντές έφαγαν ωμό σκόρδο και στη συνέχεια κατανάλωναν διάφορα τρόφιμα για να φρεσκάρουν την αναπνοή τους. Από όλα τα τρόφιμα πιο αποτελεσματική δράση είχε το μήλο το οποίο φάνηκε να εξουδετερώνει τα δύσοσμα ένζυμα του σκόρδου. Επίσης και ο χυμός λεμόνι φάνηκε αποτελεσματικός ως «αποσμητικό». Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό αποδίδεται στην οξύτητά του.

Οι ειδικοί μάλιστα πιστεύουν ότι τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την αναπνοή θα τα έχουμε συνδυάζοντας τα τρόφιμα που καταπολεμούν την μυρωδιά του σκόρδου με το ίδιο το σκόρδο – τρώγοντας τα δηλαδή μαζί.

Επίσης ένα ποτήρι πλήρες γάλα φάνηκε ότι μειώνει το αλλύλιο μεθυλοσουλφίδιο στο στόμα κατά 50%, ιδιαίτερα δεν όταν καταναλωνόταν κατά τη διάρκεια του γεύματος. Επίσης η ίδια έρευνα ανέδειξε και το μαρούλι ως αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση της μυρωδιάς του σκόρδου στην αναπνοή.

Τέλος ορισμένα φύλλα μυρωδικών βοτάνων όπως ο μαϊντανός, αλλά και η μέντα θεωρούνται παραδοσιακά γιατροσόφια που απαλλάσσουν ή καλύπτουν τη δυσάρεστη αναπνοή.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το ωμό μήλο, το μαρούλι και τα φύλλα μέντας ήταν τα πιο δραστικά τρόφιμα για τη μείωση των πτητικών ουσιών του σκόρδου που οδηγούσαν σε δυσάρεστη αναπνοή.

Ακόμη εξετάστηκε η δράση του ροσμαρινικού οξέος που περιέχεται σε αρωματικά φυτά, της κατεχίνης που περιέχεται στο πράσινο τσάι και της κερκετίνης, ενός φλαβονοειδούς που υπάρχει στο κόκκινο κρασί. Ιδιαίτερα δραστικό φάνηκε το ροσμαρινικό οξύ μια πολυφαινόλη που βρίσκεται σε πολλά φυτά. Σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις βρίσκεται στη ρίγανη, στο δεντρολίβανο, στο βάλσαμο λεμονιών, στο φασκόμηλο και στη μαντζουράνα. Τέλος ένα πρακτικό μυστικό που εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει την δράση του σκόρδου στην αναπνοή είναι να αφαιρούμε την «καρδιά» κάθε σκελίδας σκόρδου πριν το καταναλώσουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon