Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ιώδιο

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ιώδιο

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Ο θυρεοειδής αδένας μας τον χρειάζεται για να παράγει ορμόνες, οι οποίες και έχουν σημαντικές ευθύνες στον οργανισμό μας. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ιωδίου είναι 150 mcg την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες. Για τις εγκύους ή τις μητέρες που θηλάζουν, η ποσότητα είναι λίγο μεγαλύτερη.


Το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της έλλειψης, ειδικά σε περιοχές που υπάρχει μικρή ποσότητα ιωδίου στο χώμα, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών κρατών. Η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο του θυρεοειδή, γνωστό ως βρογχοκήλη, και υποθυρεοειδισμό, που προκαλεί συμπτώματα κόπωσης, μυϊκής αδυναμίας και αύξησης του βάρους.

8 υγιεινές τροφές που είναι πλούσιες σε ιώδιο

  1. Φύκια

Τα φύκια είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Έχουν επίσης ελάχιστες θερμίδες και είναι μία από τις καλύτερες πηγές ιωδίου. Ωστόσο, η ποσότητα που περιέχουν σχετίζεται και με την περιοχή στην οποία βρίσκονται, αλλά και με τον τρόπο επεξεργασίας τους.

  1. Μπακαλιάρος

Πρόκειται για ένα αρκετά δημοφιλές ψάρι στη χώρα μας. Έχει να μας προσφέρει μεγάλη ποικιλία μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του ιωδίου. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα ψάρια που έχουν λίγα λιπαρά έχουν και τις υψηλότερες ποσότητες ιωδίου. Ωστόσο και πάλι εδώ έχει σημασία η περιοχή στην οποία πιάστηκε το ψάρι.

  1. Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά είναι βασική πηγή ιωδίου για τους ανθρώπους ειδικά της Δύσης. 1 ποτήρι γάλα μπορεί να παρέχει το 59-113% των ημερησίων αναγκών σε ιώδιο, ανάλογα με το πώς τρέφονται τα ζώα αλλά και τη χρήση απολυμαντικών που περιέχουν ιώδιο κατά το άρμεγμα. Εξίσου καλές πηγές ιωδίου με το γάλα είναι και το γιαούρτι, αλλά και το τυρί cottage.

  1. Ιωδιούχο αλάτι

Βρίσκουμε περίπου 71 mcg (μικρογραμμάρια) σε ¼ κουταλάκι ιωδιούχου αλατιού, που αντιστοιχεί στο 47% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Ωστόσο, το αλάτι περιέχει και νάτριο. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η πρόσληψη ιωδίου στον Δυτικό κόσμο, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν την κατανάλωση νατρίου.

  1. Τόνος

Ο τόνος είναι επίσης μια τροφή με χαμηλές θερμίδες, αλλά με υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και ιωδίου. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή καλίου, σιδήρου και βιταμινών Β. Φυσικά, περιέχει και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η ποσότητα ιωδίου που περιέχει είναι μικρότερη από εκείνη του μπακαλιάρου, αφού είναι και ένα πιο λιπαρό ψάρι. Παρ’ όλα αυτά, είναι και πάλι μια σχετικά καλή πηγή ιωδίου, αφού 85 γραμμάρια μας προσφέρουν 17 mcg ή το 11% περίπου της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

  1. Αυγά

Η πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών του αυγού προέρχεται από τον κρόκο. Το ίδιο ισχύει και για το ιώδιο. Κατά μέσο όρο, ένα μεγάλο αυγό περιέχει 24 mcg ιωδίου ή το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

  1. Δαμάσκηνο

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι μια καλή χορτοφαγική ή vegan επιλογή για να πάρουμε ιώδιο. 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα παρέχουν 13 mcg ιωδίου, ή περίπου το 9% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Επίσης, τα δαμάσκηνα είναι γνωστό πως βοηθούν στην ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα.

  1. Γαρίδες

Οι γαρίδες έχουν λίγες θερμίδες, αλλά είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και ιώδιο. Επιπροσθέτως, προσφέρουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β12, σελήνιο και φώσφορο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μάνγκο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Ρυζόγαλο - Μια συνταγή για επιδόρπιο με άρωμα αναμνήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Η τέλεια συνταγή για τόνωση του ανοσοποιητικού

Σούπα μπρόκολο: Η σούπα μπρόκολο είναι μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή που μπορείτε να απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αυτή η σούπα είναι εύκολη στην παρασκευή

Close Icon