Διατροφή

Pegan: Τι είναι αυτή η δίαιτα και πόσο ισορροπημένη αποδεικνύεται;

Pegan: Τι είναι αυτή η δίαιτα και πόσο ισορροπημένη αποδεικνύεται;

Pegan: Η δίαιτα pegan συνδυάζει έναν βίγκαν και παλαιολιθικό τρόπο διατροφής. Συνιστά την κατανάλωση φυτών κυρίως, με ζωικά προϊόντα όχι ως κύριο πιάτο. Επιπλέον, η δίαιτα αποφεύγει τα γαλακτοκομικά και τη γλουτένη και συνιστά την κατανάλωση φασολιών με φειδώ.

Η δίαιτα pegan συνδυάζει έναν βίγκαν και παλαιολιθικό τρόπο διατροφής. Ο Δρ Mark Hyman, ένας επαγγελματίας της λειτουργικής ιατρικής και συγγραφέας, δημιούργησε τη δίαιτα και επινόησε τον όρο pegan. Η παλαιολιθική δίαιτα στοχεύει να μιμηθεί τις τροφές που μπορεί να έτρωγαν οι πρόγονοί μας πριν από την Αγροτική Επανάσταση πριν από 12.000 χρόνια. Επικεντρώνεται στην κατανάλωση κρέατος, θαλασσινών και φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Οι υποστηρικτές της δίαιτας paleo υποστηρίζουν ότι τα ανθρώπινα σώματα είναι γενετικά σχεδιασμένα για να τρώνε αυτά τα είδη τροφών και ότι η κατανάλωση ραφιναρισμένων τροφίμων προκαλεί κακή υγεία.

Μια vegan διατροφή αποκλείει ζωικά προϊόντα όπως κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά. Επιπλέον, όσοι ακολουθούν μια vegan διατροφή αποφεύγουν να καταναλώνουν ζωικά προϊόντα όπως το μέλι ή πρόσθετα τροφίμων και χρωστικές που φτιάχνουν οι κατασκευαστές από ζώα ή έντομα. Η vegan διατροφή αποφεύγει την εκμετάλλευση των ζώων για διασκέδαση, ρούχα ή φαγητό. Η δίαιτα pegan του Dr. Hyman στοχεύει να συνδυάσει στοιχεία και των δύο δίαιτων και συνιστά την κατανάλωση φυτών κυρίως, με ζωικά προϊόντα ως καρύκευμα και όχι ως κύριο πιάτο. Επιπλέον, η δίαιτα αποφεύγει τα γαλακτοκομικά και τη γλουτένη και συνιστά την κατανάλωση φασολιών με φειδώ.

Πιθανά οφέλη μιας δίαιτας pegan

Η εστίαση σε φυτικά τρόφιμα, λιγότερο κρέας και αποφυγή επεξεργασμένων τροφών εναρμονίζει τη δίαιτα pegan με ορισμένες από τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς 2020–2025. Η διατροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία. Ενώ οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τα οφέλη και τους κινδύνους της δίαιτας paleo και vegan, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για μια συνδυασμένη προσέγγιση. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου ή τη συμβολή στην πρόληψη:

  • καρδιαγγειακής νόσου
  • διαβήτη
  • ορισμένων μορφών καρκίνου
  • γνωστικής εξασθένησης
  • κατάθλιψης

Επιπλέον, μια μεσογειακή διατροφή έχει ευνοϊκή επίδραση στα βακτήρια του εντέρου, υποδηλώνοντας ότι η δίαιτα Pegan μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα. Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας φυτικών τροφών παρέχει πρεβιοτικά που βοηθούν στη διατροφή των ευεργετικών βακτηρίων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα υγιή βακτήρια του εντέρου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας, της υπέρτασης και του διαβήτη.

Δώστε έμφαση στις φυτικές τροφές, μειώνοντας τη φλεγμονή

Η δίαιτα pegan δίνει έμφαση στα λαχανικά και τα φρούτα, παρόμοια με μια διατροφή με βάση τα φυτά. Οι φυτικές δίαιτες μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να αποτρέψουν την παχυσαρκία. Μια άλλη μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα, αλλά η μείωση του κινδύνου αυξήθηκε σε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για την αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, αλλά όχι χυμών φρούτων και πατάτας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μέλλον της διατροφής μας περιέχει έντομα

8 Τροφές που σας κρατούν νέους και υγιείς!

Πώς θα ξαναφτιάξω τη διατροφή μου μετά τις διακοπές;

Τεχνητά γλυκαντικά: Έχουν κάποια επίδραση στην υγεία του εντέρου ή στο μεταβολισμό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα