ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παιδική ηλικία: Οι επιλεκτικές διατροφικές συνήθειες επιμένουν και στην ενήλικη ζωή;

Παιδική ηλικία: Οι επιλεκτικές διατροφικές συνήθειες επιμένουν και στην ενήλικη ζωή;

Παιδική ηλικία: Η επιλεκτική διατροφή είναι μια συνηθισμένη παιδική πρόκληση που εμποδίζει την καλή διατροφή. Τι συμβαίνει με τους ενήλικες όμως;

Η επιλεκτική διατροφή είναι μια κοινή αν και ανεπιθύμητη συμπεριφορά μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τον αντίκτυπό του στα μακροπρόθεσμα πρότυπα διατροφής και στην ανάπτυξη στη μετέπειτα ζωή. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite εξέτασε αυτές τις πτυχές χρησιμοποιώντας συσχετισμούς με την πάροδο του χρόνου. Η υγιής ανάπτυξη των παιδιών εξαρτάται από τη σωστή διατροφή τους. Προωθεί την κατάλληλη αύξηση βάρους και την ανοσολογική ανάπτυξη, προλαμβάνοντας πολλές χρόνιες ασθένειες.

Η επιλεκτική διατροφή είναι μια συνηθισμένη παιδική πρόκληση που εμποδίζει την καλή διατροφή. Ονομάζεται επίσης φασαριόζικο φαγητό, χαρακτηρίζεται από άρνηση κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών ανά πάσα στιγμή, προσκόλληση σε περιορισμένο ρεπερτόριο τροφίμων, απροθυμία να δοκιμάσετε νέα τρόφιμα («τροφική νεοφοβία»), αργό φαγητό, χαμηλότερη απόλαυση από την πράξη του φαγητού και μεγαλύτερος κορεσμός για ένα δεδομένο επίπεδο πρόσληψης τροφής.

Οι αιτίες ή οι υποκείμενοι παράγοντες κυμαίνονται από αυτούς που είναι εγγενείς στο παιδί ή τον γονέα ή που σχετίζονται με τις αλληλεπιδράσεις τους. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της επιλεκτικής διατροφής φαίνεται στην πρόσληψη τροφής, ειδικά όσον αφορά τα χαμηλότερα επίπεδα φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και πρωτεϊνών. Τα σνακ αποτελούν συνήθως ένα σημαντικότερο ποσοστό της διατροφής σε σύγκριση με τους καλοφαγάδες.

Οι ελλείψεις σε μέταλλα και βιταμίνες ή η δυσκοιλιότητα είναι μερικές από τις επιπτώσεις τέτοιων περιορισμών στην πρόσληψη τροφής. Ευτυχώς, ενώ πάνω από το ένα τέταρτο των παιδιών δύο ετών τρώνε ιδιότροπα, αυτό μειώνεται κατά το ήμισυ στην ηλικία των έξι ετών. Όσοι συνεχίζουν να είναι επιλεκτικοί στο φαγητό τους ονομάζονται επίμονοι επιλεκτικοί τρώγοι.

Μερικά νήπια θα είναι επιλεκτικά τρώγοντας μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ άλλα θα επιμείνουν ως ιδιότροπα τρώγων ή θα γίνουν ιδιότροπα αργότερα στη ζωή τους. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει απομακρυσμένες επιπτώσεις της επιλεκτικής διατροφής στην πρώιμη παιδική ηλικία, όπως η φτωχότερη διατροφή, το χαμηλότερο βάρος και η μικρότερη αύξηση του ύψους, κατά την εφηβεία.

Η παρούσα μελέτη επιδιώκει να αξιολογήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της επιλεκτικής διατροφής στην πρόσληψη τροφής και στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), στη νεαρή ενήλικη ζωή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την ολλανδική κοόρτη γέννησης KOALA, μια προοπτική μελέτη διαμήκους κοόρτης. Το KOALA αντιπροσωπεύει το ολλανδικό ακρωνύμιο για το Child, Parents, and Health, Attention to Lifestyle, and Predisposition.

Οι γονείς της μελέτης συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για την υγεία και τη συμπεριφορά των παιδιών. Η παρουσία επιλεκτικής διατροφής σε ηλικία περίπου τεσσάρων ετών (το εύρος αξιολόγησης είναι 3-6 έτη) επιβεβαιώθηκε από αυτά τα ερωτηματολόγια. Η μελέτη περιελάμβανε πάνω από 800 συμμετέχοντες. Ένα ερωτηματολόγιο παρακολούθησης εστάλη όταν τα παιδιά ήταν περίπου 18 ετών. Αυτό είχε ως στόχο να αξιολογήσει τη συχνότητα πρόσληψης τροφής, το βάρος και το ύψος.

Τι έδειξε η μελέτη;

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες, περισσότερο από το 90% ήταν Ολλανδοί και περισσότερο από το 60% είχαν καλό μορφωτικό υπόβαθρο. Σε ηλικία 4-5 ετών, η μελέτη βρήκε μια μέση βαθμολογία επιλεκτικής διατροφής 2,24. Η βαθμολογία βασίστηκε σε τρεις ερωτήσεις σχετικά με την επιλεκτική διατροφή, με τη μέση βαθμολογία για την ερώτηση με την υψηλότερη βαθμολογία να είναι 2,85.

Η πρόσληψη τηγανιτών ήταν η χαμηλότερη, με μέσο όρο λιγότερο από μία ημέρα την εβδομάδα. Αντίθετα, η πρόσληψη μαγειρεμένων λαχανικών σημείωσε σχεδόν πέντε ημέρες την εβδομάδα. Όλα τα σνακ μαζί είχαν μέση πρόσληψη πάνω από οκτώ ημέρες την εβδομάδα ή περισσότερες από μία φορές την ημέρα. Με μια αύξηση κατά μία μονάδα στη βαθμολογία, τα άτομα βρέθηκαν να τρώνε λιγότερα ωμά λαχανικά ή φρούτα, κατά 0,14 ημέρες λιγότερο την εβδομάδα, ως ενήλικες.

Η μειωμένη πρόσληψη μαγειρεμένων λαχανικών συσχετίστηκε επίσης με μια αύξηση της βαθμολογίας κατά 0,21 ημέρες την εβδομάδα και των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 0,23 ημέρες την εβδομάδα. Η πρόσληψη ψαριών μειώθηκε κατά 0,07 ημέρες την εβδομάδα. Η πρόσληψη άλλων τροφών, συμπεριλαμβανομένων των σνακ, του κρέατος, των αυγών και των γλυκών ποτών, δεν έδειξε σημαντική συσχέτιση με την επιλεκτική διατροφή ως παιδί τεσσάρων ετών. Αυτό συνέβη και με τον ΔΜΣ ως ενήλικας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προστατέψτε τα παιδιά σας από την καλοκαιρινή ζέστη

Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε ζάχαρη μέχρι την ηλικία των 2 ετών;

Tips για να ενισχύσετε την ανεξαρτησία του παιδιού σας

Το διάβασμα για ευχαρίστηση νωρίς στην παιδική ηλικία συνδέεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και ψυχική ευεξία στην εφηβεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρεβίθια: Πώς μπορούν να μας ωφελήσουν στη διαχείριση του διαβήτη;

Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα ρεβίθια μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της καρδιακής υγείας και στην προώθηση του γενικού καλά της υγείας.

Σαλάτα ψητής αγκινάρας με φέτα και λιαστή ντομάτα 

Η αγκινάρα είναι ένα αντιοξειδωτικό λαχανικό που κατατάσσεται στις υπερτροφές του πλανήτη. Η θρεπτική της αξία είναι μεγάλη, καθώς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Κ.

Τι να μαγειρέψετε για δείπνο στο πάρτι συνταξιοδότησης του άντρα σας;

Μαγειρική σύνταξη: Ο εορτασμός της συνταξιοδότησης του συζύγου σας είναι ένα σημαντικό ορόσημο και το να τον εκπλήξετε με ένα προσεκτικά προετοιμασμένο γεύμα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να σηματοδοτήσετε την περίσταση.

Πώς και από ποιον εφευρέθηκε ο καφές;

H αρχή του καφέ: Η προέλευση του καφέ είναι γεμάτη μύθους και ιστορία, με τον πιο δημοφιλή θρύλο να αποδίδει την ανακάλυψή του σε έναν Αιθίοπα κτηνοτρόφο με το όνομα Kaldi τον 9ο αιώνα.