Διατροφή

Παιδί Ύψος: Ο ρόλος της διατροφής στη σωματική ανάπτυξη

Παιδί Ύψος: Ο ρόλος της διατροφής στη σωματική ανάπτυξη

Η επένδυση στη διατροφή των μαθητών και εφήβων είναι κρίσιμης σημασίας για την υγιή μετάβαση στην ενήλικη ζωή

Παιδί Ύψος: Η κακή διατροφή σε μαθητές σε ορισμένες χώρες συνεισφέρει στο μειωμένο ύψος κατά 20 εκατοστά, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν και κατέγραψαν τις αλλαγές σε ύψος και βάρος 65 εκατομμυρίων ανθρώπων από 5 έως 19 χρονών. Τα δεδομένα τα άντλησαν από περισσότερες από 2.000 έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί από το 1985 έως το 2019. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, βρήκε ότι η Ολλανδία είχε τα ψηλότερα 19χρονα αγόρια το 2019 με ύψος κατά μέσο όρο 1.80. Το Ανατολικό Τιμόρ, χώρα της Νότιας Ασίας, έχει τα κοντύτερα αγόρια με ύψος 1.60. Η έρευνα επίσης κατέδειξε αν τα παιδιά και οι έφηβοι είχαν ένα υγιές βάρος σε αναλογία με το ύψος τους. «Η ανάπτυξη και η εξέλιξη στην παιδική ηλικία και εφηβεία επηρεάζονται από κοινωνικούς, διατροφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες στο σχολείο, στο σπίτι και στην κοινότητα», αναφέρεται στη μελέτη.

«Κατά τα σχολικά χρόνια (τυπικά από 5-19 ετών), αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν ή περιορίζουν τις δυσκολίες της βρεφικής ηλικίας και της πρώιμης παιδικής, και αν είναι υγιής η εξέλιξη, μπορούν να βοηθήσουν στην εγκαθίδρυση οφελών από την νηπιακή ηλικία και να διορθώσουν ορισμένες διατροφικές ελλείψεις και ανισορροπίες». «Γι’ αυτό, η επένδυση στη διατροφή των μαθητών και εφήβων είναι κρίσιμης σημασίας για την υγιή μετάβαση στην ενήλικη ζωή». Πιο αναλυτικά η ανάλυση δείχνει ότι το 2019:

– Κατά μέσο όρο, τα 19χρονα αγόρια στο Λάος είχαν το ίδιο ύψος (1.62) όσο και τα 13χρονα αγόρια στην Ολλανδία.

– Τα 19χρονα κορίτσια στη Γουατεμάλα, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και το Ανατολικό Τιμόρ είχαν το ύψος των 11χρονων κοριτσιών της Ολλανδίας (1.52).

– Στη Μ.Βρετανία, τα 19χρονα αγόρια είχαν μέσο ύψος 1.78 και τα κορίτσια 1.63.

– Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στο μέσο ύψος των παιδιών τα τελευταία 35 χρόνια έγιναν στην Κίνα και στη Νότια Κορέα.

– Αλλά σε πολλές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, το μέσο ύψος παρέμεινε απαράλλαχτο ή και μειωμένο από το 1985.

Η έρευνα επίσης ερεύνησε και τον δείκτη μάζας σώματος των παιδιών, ένας δείκτης που βοηθά στο να δούμε αν ένα άτομο έχει υγιές βάρος για το ύψος του. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι μεγαλύτεροι έφηβοι με το μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος ζουν στα Νησιά του Ειρηνικού, στη Μέση Ανατολή, στις ΗΠΑ και στη Νέα Ζηλανδία.

Στο μεταξύ, τα 19χρονια παιδιά με το χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος ζουν σε χώρες της Νότιας Ασίας, όπως στις Ινδίες και στο Μπαγκλαντές. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η διαφορά ανάμεσα στις χώρες με το μικρότερο και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος στην έρευνα ισούται με περίπου 25 κιλά. Σε ορισμένες χώρες, τα παιδιά έφταναν έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος στην ηλικία των 5, αλλά ήταν πιθανό να γίνουν υπέρβαροι μέχρι τα 19 τους. Αν και οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η κληρονομικότητα και τα γονίδια παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στο ατομικό ύψος και βάρος των παιδιών, λένε ότι το παιχνίδι βαραίνει πολύ προς τη μεριά της διατροφής και του περιβάλλοντος. Ισχυρίζονται επίσης ότι οι παγκόσμιες πολιτικές διατροφής εστιάζουν περισσότερο στα παιδιά κάτω των 5, αλλά χρειάζεται να δοθεί περισσότερη προσοχή και στα υπόλοιπα αναπτυξιακά στάδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιοι παράγοντες σχετίζονται με το ύψος του παιδιού

Πώς μπορείτε να επηρεάσετε θετικά το ύψος των παιδιών σας

Αύξηση ύψους μετά την εφηβεία

Τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του σκόρδου

Σκόρδο Ιδιότητες: Το σκόρδο αναπτύσσεται σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι ένα δημοφιλές συστατικό στο μαγείρεμα λόγω της έντονης μυρωδιάς και της νόστιμης γεύσης του. Ωστόσο, σε όλη την αρχαία ιστορία, η κύρια χρήση του σκόρδου ήταν για την υγεία και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες

Η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου light ενέχει κινδύνους για την υγεία

Αναψυκτικά: Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αναψυκτικά light, ώστε να μπορούν να απολαύσουν ένα γλυκό και ανθρακούχο ποτό χωρίς να καταναλώνουν εκατοντάδες θερμίδες ή να φορτώνονται με μεγάλες δόσεις ζάχαρης.

Η plant based διατροφή ενισχύει το μεταβολισμό

Χορτοφαγία: Για άτομα που μπορεί να επιθυμούν να χάσουν βάρος, οι φυτικές δίαιτες θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη λύση χάρη στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το μεταβολισμό.

Εντυπωσιακά οφέλη των κρεμμυδιών για την υγεία

Κρεμμύδι Ιδιότητες: Στην πραγματικότητα, οι φαρμακευτικές ιδιότητες των κρεμμυδιών έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα, όταν χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία παθήσεων όπως πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις και πληγές στο στόμα

Tips μαγειρικής

Το αλάτι είναι στην πραγματικότητα καλύτερο στην εξουδετέρωση της πικράδας από τη ζάχαρη

4+1 εκπληκτικά οφέλη των σπόρων καρπουζιού

Σπόροι Καρπουζιού: Οι σπόροι καρπουζιού έχουν χαμηλές θερμίδες και είναι πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά. Όταν ψήνονται, είναι τραγανοί και μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν άλλες ανθυγιεινές επιλογές σνακ.