ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οβελίας: Γιατί αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες για το “Καλάθι του Πάσχα”

Οβελίας: Γιατί αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες για το “Καλάθι του Πάσχα”

«Επειδή η αγορά αυτή τη στιγμή είναι στα χειρότερά της, δίνουμε μάχη επιβίωσης τουλάχιστον εμείς οι κρεοπώλες και προσπαθούμε παρόλα αυτά να είναι προσιτό το κρέας στον καταναλωτή και να μην έχουμε αυξημένες τιμές. Έχουμε απορροφήσει πολύ μεγάλο κομμάτι από όλα τα αναλώσιμα και ακόμη και από την τιμή», συμπλήρωσε ο κ. Ρίζος.

Οβελίας: Aντιδρούν οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες στην συμπερίληψη του οβελία στο «καλάθι του Πάσχα» και για το θέμα μίλησαν στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και ο Βαγγέλης Ρίζος, πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Λάρισας, προειδοποιώντας ότι αν συμβεί αυτό θα υπάρχει έκπτωση στην ποιότητα, μαζί με την τιμή. Oι παραγωγοί δεν θέλουν να ενταχθεί ο εγχώριος οβελίας στο «καλάθι του Πάσχα» και αν δεν γίνεται διαφορετικά τότε θα πρέπει να συμπεριληφθούν μόνο τα εισαγόμενα αμνοερίφια.

«Δε συμφωνούμε να μπει το αρνάκι, ο παραδοσιακός οβελίας, στο καλάθι. Έχουμε άλλη άποψη. Για να μπορεί να το αγοράσει όλος ο κόσμος υπάρχει λύση μειώνοντας τον ΦΠΑ», υποστήριξε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Λάρισας Βαγγέλης Ρίζος τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο η τιμή του οβελία θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 10 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, όπως ισχυρίστηκε, ο κόσμος μπορεί να το αγοράσει και ταυτόχρονα δεν θα αλλοιωθεί η ποιότητα. «Όταν μπει το αρνί στο “Καλάθι του Πάσχα” θεωρώ ότι εκεί δεν θα μιλάμε για το αρνάκι γάλακτος. Εκεί, δεν μπορείς να συρρικνώσεις τιμή, αλλά θα παίξεις μόνο με την ποιότητα», υποστήριξε σχετικά ο κ. Ρίζος. Ερωτηθείς σε ποια τιμή αγοράζουν το κιλό τον οβελία, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών απάντησε ότι ο κτηνοτρόφος πουλάει αυτή τη στιγμή το αρνί προς 8 €/κιλό και στο κρεοπωλείο ο πελάτης το αγοράζει στα 12 €/κιλό. «Αυτή είναι η τιμή. Επιμένουμε ότι δεν πρέπει να αλλοιωθεί με τίποτα η ποιότητα γιατί εμείς αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια είναι να πουλάμε το ελληνικό αρνάκι και να πουλάμε την ποιότητα», πρόσθεσε. Αναφορικά με το εάν θα ανέβει η τιμή όσο πλησιάζει το Πάσχα ο κ. Ρίζος απάντησε ότι επειδή υπάρχουν και παράλληλες εξαγωγές στην Ιταλία η τιμή πώλησης του οβελία τις ημέρες των εορτών θα εξαρτηθεί από την προσφορά και τη ζήτηση. «Θεωρώ ότι είναι πάρα πολλά τα αμνοερίφια που θα φύγουν για εξαγωγή» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι αυτό το γεγονός θα κρίνει και την τελική τιμή πώλησης του παραδοσιακού οβελία.

Αυτάρκεια αλλά με αυξημένη τιμή

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας υποστήριξε ότι «θα υπάρξει αυτάρκεια από μεριάς των παραγωγών για την εγχώρια αγορά». Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα έλλειψης στην αγορά, ωστόσο, όπως είπε, «το μεγάλο πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τις αθρόες εισαγωγές οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει». Και όπως είπε, έρχονται ζώα από Ρουμανία, σφάζονται στην Ελλάδα και πολλές φορές εξάγονται. «Δυστυχώς, αυτό έγινε και πέρυσι» είπε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην ισχύσει η περυσινή απόφαση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ΕΦΕΤ που επέτρεπε να μπαίνει ελληνική σφραγίδα στα αμνοερίφια που σφάζονταν στη χώρα μας. «Εμείς θεωρούμε τους κρεοπώλες καλούς συνεργάτες, αλλά η πραγματική ποιότητα φαίνεται στους μικρούς τοπικούς, κρεοπώλες που είναι πραγματικά αυτοί που στήριξαν την κτηνοτροφία το διάστημα της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ΣΕΚ.

Ποια η διαφορά του εγχώριου οβελία από τα εισαγόμενα

Σχολιάζοντας τις παράνομες ελληνοποιήσεις ζώων, ενόψει του Πάσχα, και τον καθοριστικό ρόλο των κρεοπωλών ο κ. Μόσχος τόνισε ότι το ελληνικό κρέας είναι διαφορετικό σε σχέση με το ρουμάνικο το οποίο είναι τριών και τεσσάρων μηνών αρνί, σε αντίθεση με το εγχώριο που είναι γάλακτος. «Το ελληνικό αρνί είναι πολύ πιο ακριβό από το ντόπιο» δήλωσε ο κ. Μόσχος αναφερόμενος στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας το οποίο πωλείται στα 16 € περίπου το κιλό στη διεθνή αγορά. Αναφερόμενος στο υψηλό κόστος εκτροφής και στο πόσο θα πουλήσει τα αμνοερίφια ο εκάστοτε κτηνοτρόφος ο κ. Μόσχος υποστήριξε ότι ως Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας έχουν υπολογίσει ότι το κόστος ανά κιλό είναι πάνω από 9,5 € και αυτό στις καλά οργανωμένες μονάδες που έχουν λιγότερα έξοδα. «Κάτω από αυτή την τιμή ο παραγωγός είναι σίγουρα χαμένος. Όλο αυτό το διάστημα τα αρνιά πωλούνται με μια χασούρα, αλλά δεν έχεις και άλλη επιλογή», πρόσθεσε.

Θα υπάρξουν φαινόμενα νοθείας

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα εντοπιστούν φαινόμενα νοθείας σε μια σειρά από προϊόντα ζωικής παραγωγής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι έθεσαν υπόψη του αρμόδιου υπουργείου ότι εάν το αρνί και το κατσίκι μπουν στο «καλάθι του Πάσχα» θα πρέπει η τιμή τους να προσαρμοστεί με βάση το κόστος παραγωγής και όχι στην τιμή των 9,90 €/κιλό που δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Όταν πας να βάλεις μια τιμή σε ένα προϊόν θα πρέπει να βάλεις το κόστος παραγωγής. Εάν ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι το 9,90 ευρώ ανά κιλό καλύπτει το κόστος παραγωγής να το συζητήσουμε» δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι ανατιμήσεις που θα δούμε στο κρέας και ιδίως στο μοσχαρίσιο το επόμενο χρονικό διάστημα θα μοιάζουν με τσουνάμι. «Έχουμε μάθει μια ζωή σαν χώρα να είμαστε εξαρτώμενοι από εισαγωγές, ειδικά στο βόειο κρέας, το οποίο είναι το 75% εισαγόμενο. Σήμερα υπάρχει μια κρίση στις ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες κάναμε εισαγωγή και οι τιμές αυξάνονται. Σαν χώρα, αντί να στηρίξουμε την κτηνοτροφία, την καταστρέφουμε καθημερινά με όλα τα μέτρα που παίρνουμε. Δυστυχώς, θα υπάρξει πρόβλημα» υποστήριξε.

Δίνουμε μάχη επιβίωσης – Υψηλό το κόστος παραγωγής

«Εάν θέλει η κυβέρνηση πραγματικά να κρατηθεί χαμηλά η τιμή έχει τρόπους. Μπορεί να εξαφανίσει τον ΦΠΑ στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης που είναι απαραίτητα για την καθημερινότητα», είπε ο κ. Μόσχος ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ότι η κτηνοτροφία θα πρέπει να ενισχυθεί. «Επειδή η αγορά αυτή τη στιγμή είναι στα χειρότερά της, δίνουμε μάχη επιβίωσης τουλάχιστον εμείς οι κρεοπώλες και προσπαθούμε παρόλα αυτά να είναι προσιτό το κρέας στον καταναλωτή και να μην έχουμε αυξημένες τιμές. Έχουμε απορροφήσει πολύ μεγάλο κομμάτι από όλα τα αναλώσιμα και ακόμη και από την τιμή», συμπλήρωσε ο κ. Ρίζος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τρώμε μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση;

Πως θα πιστοποιήσετε ότι το αρνί είναι made in Greece

Τι να φάτε μετά το αρνί για να μην πάρετε θερμίδες (βίντεο)

Το Πάσχα πέρασε, προσοχή στην χοληστερίνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρεβίθια: Πώς μπορούν να μας ωφελήσουν στη διαχείριση του διαβήτη;

Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα ρεβίθια μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της καρδιακής υγείας και στην προώθηση του γενικού καλά της υγείας.

Σαλάτα ψητής αγκινάρας με φέτα και λιαστή ντομάτα 

Η αγκινάρα είναι ένα αντιοξειδωτικό λαχανικό που κατατάσσεται στις υπερτροφές του πλανήτη. Η θρεπτική της αξία είναι μεγάλη, καθώς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Κ.

Τι να μαγειρέψετε για δείπνο στο πάρτι συνταξιοδότησης του άντρα σας;

Μαγειρική σύνταξη: Ο εορτασμός της συνταξιοδότησης του συζύγου σας είναι ένα σημαντικό ορόσημο και το να τον εκπλήξετε με ένα προσεκτικά προετοιμασμένο γεύμα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να σηματοδοτήσετε την περίσταση.

Πώς και από ποιον εφευρέθηκε ο καφές;

H αρχή του καφέ: Η προέλευση του καφέ είναι γεμάτη μύθους και ιστορία, με τον πιο δημοφιλή θρύλο να αποδίδει την ανακάλυψή του σε έναν Αιθίοπα κτηνοτρόφο με το όνομα Kaldi τον 9ο αιώνα.