Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Όραση: Ποιες τροφές βελτιώνουν την όρασή μας;

Όραση: Ποιες τροφές βελτιώνουν την όρασή μας;

Όραση: Υπάρχουν αρκετές τροφές καλές για την υγεία των ματιών που περιέχουν πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά για τα μάτια.



Δυστυχώς, η όραση δεν μπορεί να βελτιωθεί φυσικά και δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει ένα διαθλαστικό σφάλμα, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός ή η πρεσβυωπία. Αυτοί οι τύποι οπτικών καταστάσεων μπορούν να αντιμετωπιστούν με γυαλιά, φακούς επαφής ή διαθλαστική χειρουργική. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για μειωμένη όραση. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προκαλεί μειωμένη όραση, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί ευνοϊκά στις διατροφικές αλλαγές. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν τροφές που μπορεί να βελτιώσουν την όραση χωρίς γυαλιά.Υπάρχουν αρκετές τροφές καλές για την υγεία των ματιών που περιέχουν πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά για τα μάτια.

9 Τροφές που βοηθούν στην όραση

  • Ψάρι. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα και συγκεκριμένα ωμέγα-3. Τα ωμέγα-3 αποτελούν μέρος κάθε κυτταρικής μεμβράνης και επομένως παίζουν βασικό ρόλο σε κάθε κύτταρο του σώματος. Στα μάτια, τα ωμέγα-3 έχουν βρεθεί ότι είναι ευεργετικά για την ξηροφθαλμία και τη δυσλειτουργία του μεϊβομιανού αδένα. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
  • Ξηροί καρποί. Η διατροφή ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο, αλλά οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι ισχυροί σταθμοί, που περιέχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, απαραίτητα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Μερικοί ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, είναι ιδιαίτερα πλούσιοι στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε.
  • Σπόροι. Οι σπόροι είναι μια άλλη πλούσια πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων. Μπορούν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτική πηγή ωμέγα-3 για όσους δεν τρώνε ψάρια. Οι ηλιόσποροι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ένα βασικό αντιοξειδωτικό που έχει βρεθεί ότι είναι ευεργετικό για τα μάτια.
  • Εσπεριδοειδή. Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα άλλο βασικό αντιοξειδωτικό για τα μάτια. Δροσιστικές πηγές περιλαμβάνουν λεμόνι, λάιμ, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι.
  • Φυλλώδη λαχανικά. Όταν πρόκειται για τροφές που βοηθούν την όραση, τα φυλλώδη χόρτα λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Είναι πλούσια σε βασικές βιταμίνες για τη βελτίωση της όρασης. Όχι μόνο περιέχουν την αντιοξειδωτική βιταμίνη C, αλλά είναι επίσης γεμάτα με λουτεΐνη, ένα πολύ σημαντικό καροτενοειδές για τα μάτια. Αυτό το σπανάκι δεν θα κάνει απλώς τους μυς σας πιο δυνατούς. θα ενισχύσει επίσης την όρασή σας!
  • Γλυκοπατάτες. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε μερικά βασικά οφθαλμικά θρεπτικά συστατικά: βιταμίνη Α, βιταμίνη C και λουτεΐνη. Η αντικατάσταση της γλυκιάς ποικιλίας με λευκές πατάτες όχι μόνο μειώνει το γλυκαιμικό φορτίο, αλλά είναι και τροφή για την όραση.
  • Αυγά. Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, E και λουτεΐνης. Περιέχουν επίσης ένα άλλο καροτενοειδές που σχετίζεται με τη λουτεΐνη, που ονομάζεται ζεαξανθίνη. Όταν πρόκειται για τροφές που βοηθούν την όραση, τα αυγά έχουν καλή βαθμολογία. Ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών τους είναι ο βέλτιστος για την καταπολέμηση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

  • Βοδινό κρέας. Το βοδινό κρέας είναι μια άλλη καλή τροφή για τη βελτίωση της όρασης. Είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
  • Όσπρια. Τα όσπρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου και προσφέρουν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στο κρέας, με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες. Όταν πρόκειται για τροφές που βελτιώνουν την όραση, οι φακές είναι μερικές από τις πιο υγιεινές, χωρίς κορεσμένα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε τα πιο αφράτα μάφιν που έχετε φάει ποτέ!

Πώς να φτιάξετε μια ομελέτα με λίγες θερμίδες

Αθληθείτε περισσότερο από την συνιστώμενη συχνότητα για μακροζωΐα

Δημιουργήστε μία πεντανόστιμη συνταγή με κουσκούς και κοτόπουλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φρέσκα ή Αποξηραμένα Φρούτα: Τι να επιλέξω;

Φρέσκα ή Αποξηραμένα Φρούτα: Η επιλογή μεταξύ αποξηραμένων και φρέσκων φρούτων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι διατροφικές ανάγκες, η ευκολία και τα προσωπικά προτιμήματα. Και τα δύο έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα,

Μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα 

Συνταγή χειμώνας: Το μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα είναι ένα υπέροχο πιάτο που συνδυάζει την τρυφερότητα του κρέατος με τη φρεσκάδα των λαχανικών και την αρωματική γεύση του λεμονιού. Ιδανικό για οικογενειακά γεύματα, προσφέρει γεύσεις που μαγνητίζουν τους πάντες.

Μαρούλι: Ένας θαυματουργός σύμμαχος για διαβητικούς

Μαρούλι:Πολύτιμος σύμμαχος για τους διαβητικούς. Χάρη στη χαμηλή θερμιδική του αξία, τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και την υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, αποτελεί ιδανική επιλογή για καθημερινή κατανάλωση.

Σπιτική πίτσα: 5 ιδέες για να μην βαρεθείτε ποτέ

Σπιτική πίτσα: Η παρασκευή σπιτικής πίτσας είναι μια διασκεδαστική και δημιουργική διαδικασία που μπορείτε να απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Ακολουθούν πέντε νόστιμες ιδέες για πίτσες

Τσάι: Ποια είδη τσαγιού βελτιώνουν την πέψη;

Τσάι: Οι κατάλληλες τσάι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της πέψης, ανακουφίζοντας από πεπτικά προβλήματα και ενισχύοντας τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα τσάγια

Πώς προστατεύει το ακτινίδιο την υγεία της καρδιάς;

Ακτινίδιο: Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας

Μαύρο τσάι: Με αυτόν τον τρόπο πραστατεύει την υγεία του εγκεφάλου

Μαύρο τσάι: Το μαύρο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως και εκτός από τις ευχάριστες γεύσεις και τις αναζωογονητικές του ιδιότητες, έχει και πολλά οφέλη για τον εγκέφαλο. Η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού

Close Icon