Διατροφή

Οπτικές ενδείξεις τροφής: Επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά ακόμα και υποσυνείδητα

Οπτικές ενδείξεις τροφής: Επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά ακόμα και υποσυνείδητα

Οπτικές ενδείξεις τροφής: Οι προσεγγίσεις για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς χρησιμοποιούνται ευρέως σε μια προσπάθεια ελέγχου της παχυσαρκίας.

Ο έλεγχος της πρόσληψης τροφής μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολος από όσο νομίζετε. Οι επιστήμονες του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα δείχνουν ότι οι οπτικές ενδείξεις τροφής μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική σας συμπεριφορά ακόμα και όταν δεν τις γνωρίζετε. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE. Η παχυσαρκία είναι μια από τις κύριες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και είναι γνωστό ότι σχετίζεται με έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκινογένεση. Οι προσεγγίσεις για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς χρησιμοποιούνται ευρέως σε μια προσπάθεια ελέγχου της παχυσαρκίας.

Αλλά έχει αναφερθεί ότι περίπου οι μισοί από αυτούς που λαμβάνουν διατροφική καθοδήγηση επιστρέφουν στο αρχικό τους βάρος μέσα σε πέντε χρόνια. Για να εξηγηθεί η περιορισμένη αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας καθοδήγησης, μια υπόθεση προτείνει ότι όχι μόνο οι συνειδητές νευρικές διεργασίες, τις οποίες στοχεύει η διατροφική καθοδήγηση, αλλά και οι ασυνείδητες νευρικές διεργασίες παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της διατροφικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, δεν υπήρχαν μελέτες που να εξέταζαν άμεσα την εγκυρότητα αυτής της υπόθεσης στο επίπεδο της νευρικής δραστηριότητας.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Takahiro Yoshikawa από το Graduate School of Medicine του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα αποκάλυψε ότι στην κάτω μετωπιαία έλικα, μια περιοχή του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου που ελέγχει τη διατροφική συμπεριφορά, η νευρική δραστηριότητα διαφέρει ως απόκριση σε οπτικά ερεθίσματα τροφίμων ή εικόνες τροφίμων, ανάλογα με το αν αυτές οι εικόνες παρουσιάζονται συνειδητά ή ασυνείδητα.

Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των συμμετεχόντων στη μελέτη, η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτή η διαφορά σχετιζόταν με τις βαθμολογίες τους στις διατροφικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής διατροφής και του γνωστικού περιορισμού της πρόσληψης τροφής. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διατροφική συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς να ληφθούν υπόψη τόσο οι ασυνείδητες όσο και οι συνειδητές νευρικές διεργασίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γρήγορες και εύκολες ιδέες για πρωινό

Smoothie ή Χυμός είναι το καλύτερο ρόφημα για την υγεία σας;

Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού συνδέεται με ηπατική νόσο

Αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καρπούζι για διαβητικούς.......καλό ή κακό;

Καρπούζι ζάχαρο: Χωρίς αμφιβολία, το καρπούζι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό.