ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οπτικές ενδείξεις τροφής: Επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά ακόμα και υποσυνείδητα

Οπτικές ενδείξεις τροφής: Επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά ακόμα και υποσυνείδητα

Οπτικές ενδείξεις τροφής: Οι προσεγγίσεις για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς χρησιμοποιούνται ευρέως σε μια προσπάθεια ελέγχου της παχυσαρκίας.

Ο έλεγχος της πρόσληψης τροφής μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολος από όσο νομίζετε. Οι επιστήμονες του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα δείχνουν ότι οι οπτικές ενδείξεις τροφής μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική σας συμπεριφορά ακόμα και όταν δεν τις γνωρίζετε. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE. Η παχυσαρκία είναι μια από τις κύριες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και είναι γνωστό ότι σχετίζεται με έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκινογένεση. Οι προσεγγίσεις για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς χρησιμοποιούνται ευρέως σε μια προσπάθεια ελέγχου της παχυσαρκίας.

Αλλά έχει αναφερθεί ότι περίπου οι μισοί από αυτούς που λαμβάνουν διατροφική καθοδήγηση επιστρέφουν στο αρχικό τους βάρος μέσα σε πέντε χρόνια. Για να εξηγηθεί η περιορισμένη αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας καθοδήγησης, μια υπόθεση προτείνει ότι όχι μόνο οι συνειδητές νευρικές διεργασίες, τις οποίες στοχεύει η διατροφική καθοδήγηση, αλλά και οι ασυνείδητες νευρικές διεργασίες παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της διατροφικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, δεν υπήρχαν μελέτες που να εξέταζαν άμεσα την εγκυρότητα αυτής της υπόθεσης στο επίπεδο της νευρικής δραστηριότητας.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Takahiro Yoshikawa από το Graduate School of Medicine του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα αποκάλυψε ότι στην κάτω μετωπιαία έλικα, μια περιοχή του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου που ελέγχει τη διατροφική συμπεριφορά, η νευρική δραστηριότητα διαφέρει ως απόκριση σε οπτικά ερεθίσματα τροφίμων ή εικόνες τροφίμων, ανάλογα με το αν αυτές οι εικόνες παρουσιάζονται συνειδητά ή ασυνείδητα.

Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των συμμετεχόντων στη μελέτη, η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτή η διαφορά σχετιζόταν με τις βαθμολογίες τους στις διατροφικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής διατροφής και του γνωστικού περιορισμού της πρόσληψης τροφής. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διατροφική συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς να ληφθούν υπόψη τόσο οι ασυνείδητες όσο και οι συνειδητές νευρικές διεργασίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γρήγορες και εύκολες ιδέες για πρωινό

Smoothie ή Χυμός είναι το καλύτερο ρόφημα για την υγεία σας;

Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού συνδέεται με ηπατική νόσο

Αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!