Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη ζαχαροπλαστική

Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη ζαχαροπλαστική

Τα αυστηρά διαιτολόγια που αποκλείουν εντελώς την κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας γλυκού, μπορεί να οδηγήσουν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, λόγω της πιθανής υπερκατανάλωσης γλυκών που συχνά προκαλεί η στέρησή τους.

Ένα γλυκάκι πριν τον ύπνο για… όνειρα γλυκά, ένα γλυκάκι στα γενέθλια, κάτι γλυκό το απόγευμα για να συνοδεύσει τον καφέ, ένα μετά το ψάρι για να φτιάξει η γεύση, ένα στην επέτειο και πολλά άλλα… Είναι πραγματικά αμέτρητες οι στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να πει «όχι» σε μια γλυκιά πρόκληση και άλλες τόσες οι φορές που απλώς αποζητά κάτι γλυκό. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος ακολουθεί ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, πάσχει από διαβήτη ή απλώς θέλει να έχει τον έλεγχο του τι τρώει;

 

  • Γλυκιά γεύση με ελάχιστες θερμίδες

Η απάντηση που η βιομηχανία τροφίμων και ποτών έχει δώσει στα παραπάνω ερωτήματα είναι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες (ή ύλες έντονης γλυκύτητας), οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη, καθώς προσφέρουν γλυκιά γεύση, με ελάχιστες ή καθόλου θερμίδες και χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

  • Επιλογές για παχύσαρκους και άτομα με διαβήτη

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια, που το κοινό είναι πιο ευαισθητοποιημένο σε θέματα παχυσαρκίας και οι άνθρωποι με διαβήτη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, έχουν αυξηθεί οι διαθέσιμες επιλογές γλυκών γεύσεων με λίγες θερμίδες, χάρη στη χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών.

Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι γλυκαντικές ύλες;

Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες (ύλες έντονης γλυκύτητας) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κρέμες ζαχαροπλαστικής, σιρόπια, παγωτά και κάποιες από αυτές ακόμη και σε ζύμες, καθώς παρουσιάζουν σταθερότητα στις πολύ υψηλές και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση τους.

Μεγαλύτερη γλυκύτητα σε σχέση με τη ζάχαρη

Η μεγαλύτερη γλυκύτητά τους σε σχέση με τη ζάχαρη, απαιτεί τη χρήση πολύ μικρής ποσότητας για μία συνταγή (διαβάστε στην ετικέτα της συσκευασίας τις οδηγίες χρήσης ή την αντιστοιχία τους σε ζάχαρη).

Ενδείκνυνται για όσους δε θέλουν να στερηθούν το γλυκό

Η κατανάλωση προϊόντων ζαχαροπλαστικής με την προσθήκη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ουσιών (π.χ. ασπαρτάμη, σουκραλόζη, κυκλαμικό οξύ, σακχαρίνη, ακετοσουλφαμικό κάλιο,γλυκοζίτες στεβιόλης-στέβια) ενδείκνυται για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, είναι μια ασφαλής επιλογή για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη και για όλους εκείνους που δεν θέλουν να επιβαρύνουν την καθημερινή τους θερμιδική πρόσληψη, αλλά ούτε και να στερηθούν το γλυκό.

Εξάλλου, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να χάσουν βάρος, τα αυστηρά διαιτολόγια που αποκλείουν εντελώς την κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας γλυκού, μπορεί να οδηγήσουν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, λόγω της πιθανής υπερκατανάλωσης γλυκών που συχνά προκαλεί η στέρησή τους.

 

Συμπερασματικά

Η χρήση επομένως των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, είτε στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, είτε στην κουζίνα μας, αποτελεί ιδανική και ασφαλέστατη λύση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας: την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων που αναπόφευκτα οδηγεί στην παχυσαρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία;

Παιδική παχυσαρκία - Δεν θα το πάρει "μπόι"

Συνταγή για υγιεινή πραλίνα φουντουκιού με 3 υλικά και πλούσιο άρωμα

Γιατί το καλό φαγητό είναι ένα είδος διασκέδασης των Ελλήνων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Στήθος κοτόπουλου: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στήθη κοτόπουλου από μόνα τους δεν είναι θεραπεία για την κατάθλιψη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Πώς να τρώτε υγιεινά όταν έχετε λύκο;

Η κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφών μπορεί να δώσει στο σώμα σας τη διατροφή που χρειάζεται για να διαχειριστεί τα συμπτώματα λύκου.

Κυριακάτικο πρωινό: Ιδέες για μια απολαυστική συνήθεια

Κυριακάτικο πρωινό: Δεν αφορά μόνο το φαγητό αλλά και την εμπειρία. Είναι η στιγμή να χαλαρώσετε, να αφεθείτε και να συνδεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα, καθιστώντας την μια ιδιαίτερη παράδοση που πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία κάθε εβδομάδα.

Close Icon