Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά: Μια ασφαλής επιλογή αντί της ζάχαρης

Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά: Μια ασφαλής επιλογή αντί της ζάχαρης

Σχεδόν σ’ όλους αρέσει ένα σνακ ή ένα ρόφημα με ζάχαρη . Αλλά αν τρώμε συχνά φαγητά και ποτά με πολλή πρόσθετη ζάχαρη θα παχύνουμε καθώς θα προσθέσουμε θερμίδες αλλά και ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία , ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Πόσο ασφαλή είναι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά;

Απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής κος Αντώνης Ζαμπέλας από το βήμα  του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής & Διαιτολογίας, που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 8-10 Δεκεμβρίου 2023 και στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα τα νεότερα δεδομένα για την ασφάλεια και τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, τονίζοντας ότι ‘’ Tα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι ασφαλή, καθώς έχουν ερευνηθεί εκτενώς και εγκριθεί από φορείς υπεύθυνους για τον έλεγχο της ασφαλείας τροφίμων σε όλο τον κόσμο.’’ και  στη συνέχεια σημείωσε ότι “Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολλή συζήτηση γύρω από την ασφάλεια των γλυκαντικών και ιδιαίτερα της ασπαρτάμης. Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις (νέες μελέτες, αξιολογήσεις, ανακοινώσεις) σε σχέση με το ζήτημα.  Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την ασπαρτάμη, τον Ιούλιο του 2023 η JECFA, που είναι το υπεύθυνο όργανο για την ασφάλεια πρόσθετων τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, επιβεβαίωσε την ασφάλεια του γνωστού ολιγοθερμιδικού γλυκαντικού, χωρίς να αλλάξει το όριο της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης.”

 

Να υπογραμμίσουμε ότι τα γλυκαντικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες  μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, βοηθώντας στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και του σωματικού βάρος, όταν χρησιμοποιούνται αντί για τη ζάχαρη και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που χαρακτηρίζεται από ποικιλία επιλογών και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Στο θέμα του ρόλου των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην παχυσαρκία αναφέρθηκε η καθηγήτρια διατροφής κα Μαρία Χασαπίδου. «Η παχυσαρκία αποτελεί μια χρόνια ασθένεια που έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας. Είναι μια πολυπαραγοντική νόσος και η  διατροφική θεραπεία της πρέπει να περιλαμβάνει πολλές στρατηγικές που θα στοχεύουν όχι μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στην βελτίωση της υγείας και της ποιότητας της ζωής του ατόμου. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετα-αναλύσεων τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και κατά συνέπεια στην απώλεια βάρους όταν αντικαθιστούν την ζάχαρη. Φυσικά θα πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συνολικά ισορροπημένης διατροφής.»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι  τα γλυκαντικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες  αποτελούν ένα απαραίτητο εργαλείο που βοηθά/διευκολύνει τις εταιρείες τροφίμων και ποτών να ανασυνθέσουν τα προϊόντα τους, μειώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης και των θερμίδων που περιέχουν.

Τέλος, οι ομιλητές στο 17ο Πανελλήνιο  Συνέδριο  Διατροφής & Διαιτολογίας, με τη συμμετοχή 2000 συνέδρων, αναφερόμενοι στην πρόσφατη «υπό όρους» σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δεν στηρίζει την χρήση γλυκαντικών για τον μακροχρόνιο έλεγχο του βάρους, ομόφωνα κατέληξαν ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν το θετικό ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη μερική μείωση του σωματικού βάρους, αλλά από μόνα τους δεν μπορούν να αποτελέσουν τη λύση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Δεν πρόκειται για «μαγικά» συστατικά με ιδιότητες απώλειας βάρους. Ωστόσο, αποτελούν ένα διατροφικό εργαλείο για την μείωση της ζάχαρης και των συνολικών θερμίδων και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο του βάρους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Oλιγοθερμιδικά γλυκαντικά: συμβάλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

8 απλοί τρόποι για αποτοξίνωση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Ο ρόλος των ολιδοθερμιδικών γλυκαντικών στον διαβήτη

Αδυνάτισε με ασφάλεια πριν τα Χριστούγεννα

Πως να θωρακίσω το σώμα μου από τις ιώσεις ;

5 Tips για να μην μετράμε θερμίδες στις καλοκαιρινές διακοπές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι περιλαμβάνει το πλούσιο πλούσιο πρωινό της Αυστραλίας;

Αυστραλιανό πρωινό: Ένα αυστραλιανό πρωινό είναι ποικίλο και αντανακλά τις πολυπολιτισμικές επιρροές της χώρας, συνδυάζοντας παραδοσιακά βρετανικά στοιχεία πρωινού με σύγχρονες ανατροπές και τοπικά υλικά

Κάσιους: Ένας γευστικός σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς σας

Κάσιους: Χάρη στα υγιή λίπη, το μαγνήσιο, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους, τα κάσιους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων.

Κροκέτες με γαρίδες και ρύζι 

Θαλασσινά συνταγή: Οι κροκέτες με γαρίδες και ρύζι είναι ένα νόστιμο και γευστικό πιάτο που είναι τέλειο για μια ειδική περίσταση ή απλώς για ένα ζεστό δείπνο στο σπίτι.

Close Icon