Διατροφή

Οι τροφές ως «αντίδοτο» στις τροφικές αλλεργίες

Οι τροφές ως «αντίδοτο» στις τροφικές αλλεργίες

Για τα άτομα που ταλαιπωρούνται από τροφικές αλλεργίες αρκεί μια μπουκιά από κάποια «περίεργη» τροφή για να τους προκαλέσει κνησμό, εμετό, διάρροια ή πρόβλημα στην αναπνοή. Οι τροφικές αλλεργίες είναι σε άνοδο τα τελευταία χρόνια και σήμερα εκτιμάται ότι επηρεάζουν μέχρι και το 8% των παιδιών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργιών. Μόνο στις ΗΠΑ, σχεδόν 4 εκατομμύρια παιδιά υπέφεραν από τροφικές αλλεργίες το 2014.

Η κοινή συμβουλή για παιδιά και ενήλικες που ταλαιπωρούνται από τροφικές αλλεργίες είναι να αποφεύγουν τα επίφοβα είδη των τροφίμων. Τον τελευταίο καιρό οι ειδικοί μελετούν το να δίνουν στα βρέφη έξι κοινές αλλεργιογόνες τροφές (φιστίκια, αυγά, γάλα, ψάρια, σιτάρι και σουσάμι) έτσι ώστε το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει και να «ανέχεται» τα πάντα.

Σε μια τελευταία μελέτη περιλήφθηκαν περισσότερα από 1300 βρέφη ηλικίας 3 μηνών, στα μισά από τα οποία δόθηκαν μέχρι 4 γραμμάρια από τις έξι τροφές που αναφέραμε πριν, σε εβδομαδιαία βάση. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε μια μείωση κατά 20% στις τιμές των τροφικών αλλεργιών μεταξύ των βρεφών που εκτίθενται σε αλλεργιογόνα τρόφιμα, κάτι που δείχνει πως οι τροφές δεν είναι οι κύριες αιτίες μιας αλλεργίας, ενώ ταυτόχρονα αποδείχθηκε πως η παροχή συγκεκριμένων τροφών σε τόσο μικρή ηλικία μπορεί να γίνει με ασφάλεια.

Εντυπωσιακό είναι πως παρακολουθώντας αργότερα τα μωρά που συμμετείχαν στην μελέτη, η μείωση της αλλεργίας στα φιστίκια έφτανε το 100% και στο αυγό το 75%. Οι γιατροί πάντως, διευκρινίζουν πως οι γονείς πρέπει να συνεχίσουν να ταΐζουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι να γίνουν περαιτέρω μελέτες για τις τροφικές αλλεργίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το κατοικίδιό σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.