Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ο ρόλος της στέβια στην διατροφή & Υγεία

Ο ρόλος της στέβια στην διατροφή & Υγεία

Η στέβια αντίθετα με τη ζάχαρη, δεν ευνοεί ούτε τη δημιουργία τερηδόνας ούτε την ανάπτυξη του μύκητα Candida Albicans.Ποια είναι η διατροφική αξία της στέβια ; 

1. Αντιοξειδωτική αξία

Τα φύλλα στέβια είναι πλούσια σε τερπίνες και φλαβονοειδή, ουσίες που παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, περιλαμβάνει μία σημαντική ποσότητα συνολικής αντιοξειδωτικής δράσης. Όπως όλα τα βότανα με τα οποία «συγγενεύει» (χαμομήλι, εστραγκόν, αντίδι κλπ), έτσι και η στέβια κατατάσσεται υψηλά στον πίνακα των τροφίμων με υψηλή απόδοση «αντιοξειδωτικών» μονάδων ORAC (USDA 2010). O δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capasity – Ικανότητα Δέσμευσης Ριζών Οξυγόνου) δημιουργήθηκε από τους ερευνητές του USDA (Αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας) και προσδιορίζει με έναν επαναστατικό τρόπο τα συνολικά ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά που λαμβάνουμε μέσα από τις τροφές. Η καθημερινή απαίτηση συνολικών αντιοξειδωτικών ενός μέσου ανθρώπου προσδιορίζεται από το USDA σε 3.000 – 5.000 μονάδες ORAC. Επομένως, η χρήση της στέβια μπορεί να συνεισφέρει κατά ένα μέρος στην κάλυψη των καθημερινών αντιοξειδωτικών μας απαιτήσεων.  Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι απαραίτητες για την προστασία του ανθρώπινου οργανισμού από διάφορους απειλητικούς παράγοντες οξείδωσης και φθοράς. Για το λόγο αυτό ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας τον ταυτόχρονα από σοβαρά χρόνια νοσήματα.

2. Η Αντιμικροβιακή δράση της στέβια

Η στέβια και τα προϊόντα της φέρεται να αναστέλλει την ανάπτυξη και την παραγωγή κάποιων βακτηρίων και μικροβίων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προκαλούν ουλίτιδα και τερηδόνα. Όπως αναφέρθηκε, τα φύλλα στέβια είναι πλούσια σε τερπίνες και φλαβονοειδή, ουσίες που με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, στις οποίες και οφείλεται η αντιβακτηριακή δράση του βοτάνου. Έχει παρατηρηθεί πως με τη χρήση προϊόντων στέβια ενισχύεται το αμυντικό σύστημα, όπως επίσης ό,τι βελτιώνεται και η στοματική υγιεινή.

3. Στέβια και Σακχαρώδης Διαβήτης

Στη Λατινική Αμερική χρησιμοποιείται για πολλές δεκαετίες ως μια εναλλακτική θεραπεία για την υπεργλυκαιμία. Επιστημονικές έρευνες σε πειραματόζωα, αλλά και σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η στέβια ρυθμίζει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συγκεκριμένα, διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης και ομαλοποιεί την αντίδραση στη γλυκόζη, ιδιαίτερα στο διαβήτη τύπου 2.  Πολύ σημαντικό αναφορικά με το διαβήτη είναι το γεγονός πως ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) της στέβια είναι μηδενικός. Μηδενικό, όμως, είναι και το περιεχόμενό της σε υδατάνθρακες και για το λόγο αυτό μπορεί να ενταχθεί εύκολα στη διατροφή ατόμων με διαβήτη που επιθυμούν να ελέγχουν την ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων. Τα διαβητικά άτομα θα πρέπει να συμβουλεύονται οπωσδήποτε το γιατρό τους πριν αποφασίσουν να την εντάξουν συστηματικά στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

4. Στέβια και Αρτηριακή Υπέρταση

Μελέτες αναφέρουν, ότι η μακροπρόθεσμη χρήση της στέβια λειτουργεί ευνοϊκά στη ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης. Συγκεκριμένα, η στέβια διαθέτει την ιδιότητα να μειώνει τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χωρίς όμως να επηρεάζει τα φυσιολογικά επίπεδα της πίεσης. Αυτό οφείλεται στην αγγειοδιασταλτική δράση του εν λόγω βοτάνου. Σε μελέτη που έγινε το 2000 στην Κίνα σε γυναικείο και αντρικό πληθυσμό με υπέρταση, υπήρξε σημαντική μείωση των επιπέδων της διαστολικής και συστολικής πίεσης σε όσους έλαβαν συμπλήρωμα στέβια, η οποία διήρκησε και για αρκετό χρόνο μετά από τη λήξη της μελέτης. Προσοχή!Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, αλλά όχι ισχυρά στοιχεία,  ότι ορισμένες από τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στην στέβια μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Υπάρχει μια ανησυχία ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν  μείωση της  αρτηριακής πίεσης σε άτομα που έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση. Εάν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν κάνετε χρήση της στέβια  ή άλλων γλυκαντικών ουσιών που περιέχονται σ’αυτήν. Επίσης λαμβάνοντας στέβια μαζί με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης.  Μην λαμβάνετε  πάρα πολύ στέβια εάν παίρνετε αντιυπερτασικά φάρμακα. Και πάλι καλό είναι τα υπερτασικά άτομα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

 

5. Ο ρόλος της στέβια στο Αδυνάτισμα

Η στέβια μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικό βοήθημα στην προσπάθεια μείωσης ή διατήρησης του βάρους, αφού δεν περιέχει θερμίδες και επιπλέον διαθέτει την ιδιότητα να μειώνει την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών τροφίμων. Επίσης, έρευνες που όμως βρίσκονται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, δείχνουν πως η κατανάλωση στέβιας μπορεί να ρυθμίσει ικανοποιητικά το μηχανισμό της πείνας σε άτομα, στα οποία η επικοινωνία μεταξύ υποθαλάμου και στομάχου παρεμποδίζεται για διάφορους λόγους, μειώνοντας έτσι την ακατάπαυστη κατανάλωση τροφής. Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι είναι εμφανές πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να εντάξει τη στέβια στην καθημερινή διατροφή του. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι ευεργετικές ιδιότητες της στέβια μπορεί να χρήζουν περεταίρω διερεύνησης, συνίσταται να αποφεύγονται οι υπερβολές και η χρήση της να γίνεται με μέτρο.

Με λίγα λόγια η στέβια είναι η μόνη φυσική γλυκαντική ουσία με μηδέν θερμίδες, μηδέν υδατάνθρακες, μηδέν γλυκαιμικό δείκτη (G.I.) και μηδέν γλυκαιμικό φορτίο (G.L.). Επομένως, όταν χρησιμοποιείται αντί της κοινής ζάχαρης ή άλλων επίσης θερμιδογόνων γλυκαντικών υλών (π.χ. φρουκτόζη, μέλι, σιρόπι αγαύης κ.ά.), περιορίζει την ενεργειακή πρόσληψη και έτσι συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια ελέγχου των περιττών κιλών. Πρέπει, όμως, να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η στέβια αποτελεί απλώς και μόνο βοήθημα περιορισμού των θερμίδων από πηγές σακχάρων και όχι κάποια ουσία που αδυνατίζει χωρίς να προσέχουμε γενικότερα τη διατροφή μας.

 Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και σε περιπτώσεις όπως:

Εγκυμοσύνη και θηλασμός:  Δεν γνωρίζουμε αρκετά σχετικά με την  χρήση της στέβιας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Για το λόγο αυτό καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση της .

Αλλεργία στην αμβροσία και στα σχετικά φυτά:  Η Στέβια μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην οικογένεια των φυτών Asteraceae / Compositae. Αυτή η οικογένεια περιλαμβάνει το αγριόχορτο, τα χρυσάνθεμα τους κατιφέδες τις μαργαρίτες, και πολλά άλλα φυτά.

                                                          

Με την συνεργασία της Ευαγγελίας Κάπογλου –Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Επιστημονική διευθύντρια της διαιτολογικής μονάδας “ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ”. ΙΩΑΝΝΙΝΑ-Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας-www.logodiatrofis.gr. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε σαρδέλες;

Είναι καλό για την υγεία να καταναλώνουμε σπόρους από καρπούζι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι πραγματικά υγιεινή η βίγκαν διατροφή για το κατοικίδιό σας;

Vegan σκύλοι: Το πιο σημαντικό πράγμα για την υγεία του σκύλου είναι η δίαιτα να διαμορφώνεται σωστά, ώστε να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τεκμηριωμένες οδηγίες.

Γεμιστές μελιτζάνες: Μια γευστική μεσογειακή απόλαυση

Γεμιστές μελιτζάνες: Οι γεμιστές μελιτζάνες είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός γεύσεων και υφών, προσφέροντας ένα υγιεινό και πλούσιο γεύμα που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας.

Αυγά: Σύμμαχος για την υγεία του θυρεοειδούς

Αυγά: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ιώδιο, σελήνιο, πρωτεΐνες και χολίνη, τα αυγά μπορούν να συμβάλουν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στη γενική υγεία σας.

Έχει σημασία τι τρώτε ή πίνετε πριν κοιμηθείτε;

Το να έχεις πολλή τροφή στο στομάχι σου πριν τον ύπνο μπορεί να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος προς το έντερο για να αφομοιώσει το φαγητό, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλό σου.

Close Icon