ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία της ακμής

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία της ακμής

 

Η ακμή αποτελεί δερματολογική πάθηση, η οποία δεν εξαρτάται από την εθνικότητα, το φύλο ή την ηλικία. Οι διατροφικές συνήθειες είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με την εμφάνιση και έξαρση της ακμής. Ποιός είναι ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία της ακμής;

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Συχνότερα εμφανίζεται στις ηλικιακές ομάδες 12- 24 ετών και οφείλεται συνήθως στη επίδραση της τεστοστερόνης, η οποία παρεμποδίζει την κανονική λειτουργία των σμηματογόνων αδένων. Συνεπώς, η παραγωγή του σμήγματος αυξάνεται, γίνεται πιο παχύρρευστο και δεν απελευθερώνεται από τους πόρους των σμηματογόνων αδένων. Η αδυναμία απελευθέρωσης του σμήγματος οδηγεί με τη σειρά της στο πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων, που φυσιολογικά υπάρχουν στο δέρμα, προκαλώντας φλεγμονή, μόλυνση και την κλινική εικόνα της ακμής.

Οι διατροφικές συνήθειες είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με την εμφάνιση και έξαρση της ακμής. Ωστόσο, νεότερα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να αντικρίσουν τις παλαιότερες απόψεις, με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργείται διχογνωμία για το τι πραγματικά ισχύει.

Πρώτα από όλα, η βιταμίνη Α είναι η πλέον συνηθισμένη βιταμίνη, που προστίθεται σχεδόν σε όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακμής. Η θεραπευτική δράση της βιταμίνης Α οφείλεται στην ιδιότητά της να μειώνει την παραγωγή του σμήγματος. Ωστόσο, αν και η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία της ακμής, θα πρέπει να χορηγείται σε αυστηρά ελεγχόμενες ποσότητες, εφόσον προκαλεί αύξηση των τριγλυκεριδίων του ορού, της ολικής χοληστερόλης και τερατογενέσεις. Η ρύθμιση των επιπέδων της βιταμίνης Α, υποβοηθάτε από τη βιταμίνη Ε. Συνεπώς, μία ισόρροπη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Α (π.χ. γάλα, καρότα, συκώτι) και Ε (π.χ. τόνος, σολομός, πέστροφα, αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσποροι) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία της ακμής.

Επιπρόσθετα, σε έρευνα που διεξήχθη από το Michaelson και τους συνεργάτες του, βρέθηκε ότι τα άτομα με ακμή είχαν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στο ορό. Ο βοηθητικός ρόλος του ψευδαργύρου στην πρόληψη της ακμής πιθανότατα οφείλεται στην ικανότητά του να αυξάνει την απελευθέρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων από τους σμηματογόνους αδένες. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι τα οστρακοειδή, το μοσχάρι και οι σαρδέλες.

Επιπλέον, η σοκολάτα απενεχοποιήθηκε από την πεποίθηση ότι προκαλεί ακμή, μιας και η κατανάλωσή της δεν βρέθηκε να συμβάλλει στην ανάπτυξη του βακτηρίου acne vulgaris, που προκαλεί την ακμή.

Τέλος, στην πρόληψη της ακμής μπορεί να βοηθήσει και η αποφυγή των τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά (αλλαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη περιεκτικότητα σε λιπαρά, γλυκίσματα, κέικ, επιδόρπια, βούτυρο), εφόσον αυξάνουν την παραγωγή του σμήγματος και δυσχεραίνουν την απελευθέρωσή του από τους σμηματογόνους αδένες. Αντίθετη δράση έχει η αυξημένη πρόσληψη νερού, η οποία οδηγεί στην αποβολή τοξινών.

Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η διατροφή μπορεί να έχει προληπτικό ή θεραπευτικό ρόλο στην ακμή. Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω κλινικές μελέτες προκειμένου να τεκμηριωθεί πλήρως η σχέση της διατροφής με την ακμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι