Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ντοπαμίνη: Μελέτη λέει ότι αυξάνεται με την πρόσληψη υγρών

Ντοπαμίνη: Μελέτη λέει ότι αυξάνεται με την πρόσληψη υγρών

Ντοπαμίνη: Μια ομάδα ερευνητών με μέλη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και το Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes, επίσης στο Σαν Φρανσίσκο, ανακάλυψε ότι ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου απελευθερώνει ντοπαμίνη ως απόκριση στην ενυδάτωση. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, η ομάδα περιγράφει πειράματα που πραγματοποίησε σε ποντίκια.


Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα μέρη του εγκεφάλου απελευθερώνουν ντοπαμίνη, μια χημική ένωση, ως μέσο παροχής ευχάριστης ανατροφοδότησης σε άλλα μέρη του εγκεφάλου. Απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ, για παράδειγμα, ή όταν ένα άτομο τρώει κάτι που του αρέσει, ιδιαίτερα φαγητά που είναι γλυκά ή λιπαρά. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα άλλο μέρος του εγκεφάλου απελευθερώνει ντοπαμίνη – αυτή τη φορά όταν ο εγκέφαλος είναι ενυδατωμένος.

Σημειώνοντας ότι πολλά ζώα έχουν μάθει να καθορίζουν ποιες τροφές περιέχουν περισσότερο νερό, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν υπήρχε μηχανισμός ανάδρασης στον εγκέφαλο που τα ωθούσε να τρώνε εκείνα τα τρόφιμα που θα έδιναν περισσότερο νερό, οδηγώντας σε περισσότερη ενυδάτωση στον εγκέφαλό τους. Για να το μάθουν αυτό, στράφηκαν σε ποντίκια. Τα πειράματα περιελάμβαναν τον περιορισμό του νερού σε πειραματόζωα και τη χρήση τεχνολογίας που τους επέτρεψε να επικεντρωθούν στην κοιλιακή τετηγματική περιοχή (VTA) στον εγκέφαλο. Σε ένα πείραμα, τα διψασμένα ποντίκια είχαν απεριόριστη πρόσβαση στο νερό για πέντε λεπτά, ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα εγκεφαλικά κύματα που προέρχονταν από το VTA – ένα μέσο μέτρησης της ποσότητας, εάν υπήρχε, της ντοπαμίνης που παράγεται.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα επίπεδα παραγωγής ντοπαμίνης αυξήθηκαν μόλις τα ποντίκια άρχισαν να πίνουν. Αλλά οι ερευνητές στη συνέχεια έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι 10 λεπτά αργότερα, τα επίπεδα ντοπαμίνης αυξήθηκαν και πάλι—συμπίπτοντας με τον χρόνο που χρειάστηκε για να φτάσει το νερό που έπιναν στον εγκέφαλό τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα, αλλά πρόσθεσαν αλάτι στο νερό – το δεύτερο χτύπημα της ντοπαμίνης ήταν πολύ μικρότερο λόγω της αφυδάτωσης εξαιτίας του αλατιού.

Οι ερευνητές στη συνέχεια έδωσαν στα ποντίκια μια επιλογή από μπουκάλια νερού με διαφορετικό χρώμα – και τα δύο ήταν καθαρό νερό, αλλά όταν τα ποντίκια ήπιαν από το δεύτερο μπουκάλι, οι ερευνητές έκαναν ένεση μικρής ποσότητας αλατιού στο έντερό τους. Μετά από αρκετές προπονήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια άρχισαν να προτιμούν το νερό που δεν σχετιζόταν με την ένεση αλατιού. Προτείνουν ότι αυτό δείχνει ότι η παραγωγή ντοπαμίνης στο VTA του ποντικιού βοηθά τα ζώα να μάθουν ποιο υγρό να πίνουν ή ποια τροφή να τρώνε, για να διασφαλίσουν ότι παίρνουν αρκετό νερό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη του οργασμoύ υπερβαίνουν τη σεξουαλική ικανοποίηση!

Τα πιο κοινά συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης

Nέα μελέτη αμφισβητεί τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και χαμηλής σεροτονίνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon