Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπρόκολο Οφέλη: Το μπρόκολο δικαιωματικά είναι superfood

Μπρόκολο Οφέλη: Το μπρόκολο δικαιωματικά είναι superfood

Μπρόκολο Οφέλη: Το μπρόκολο είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.


Το σώμα παράγει μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι τοξικές όταν συγκεντρώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και άλλες παθήσεις υγείας.

Το σώμα μπορεί από μόνο του να αποβάλει πολλές από αυτές, αλλά τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνετε δια της διατροφής μπορούν να βοηθήσουν.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα δύο τρόπους με τους οποίους το μπρόκολο ωφελεί την υγεία

  • Μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου

Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν μια σειρά αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του τύπου των κυτταρικών βλαβών που οδηγούν σε ανάπτυξη καρκίνου. Ένα από αυτά είναι η σουλφοραφάνη, η οποία είναι μια ένωση που περιέχει θείο και δίνει στα σταυρανθή λαχανικά την χαρακτηριστική πικρή τους γεύση.

Ορισμένες μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν επίσης ινδόλη-3-καρβινόλη. Έρευνα από το 2019 υποδηλώνει ότι αυτή η ένωση μπορεί να έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, τα γογγύλια, η ρόκα, το μπρόκολο, το kohlrabi και το νεροκάρδαμο μπορεί να έχουν παρόμοιες ιδιότητες.

  • Βελτίωση της υγείας των οστών

Το ασβέστιο και το κολλαγόνο συνεργάζονται για να φτιάξουν γερά οστά. Πάνω από το 99% του ασβεστίου του σώματος υπάρχει στα οστά και στα δόντια. Ο οργανισμός χρειάζεται επίσης βιταμίνη C για την παραγωγή κολλαγόνου. Και τα δύο υπάρχουν στο μπρόκολο.

Η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος, αλλά ορισμένοι ειδικοί έχουν επίσης προτείνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ή και στη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ μπορεί να είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα οστών. Η λήψη αρκετής βιταμίνης Κ από τη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οστεϊκής υγείας..

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φρούτα και λαχανικά που βοηθούν να παραμείνετε ενυδατωμένοι/ες

Μπρόκολο : Τα οφέλη του στην υγεία

Ποια λαχανικά βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon