Διατροφή

Μπρόκολο Οφέλη: Το μπρόκολο δικαιωματικά είναι superfood

Μπρόκολο Οφέλη: Το μπρόκολο δικαιωματικά είναι superfood

Μπρόκολο Οφέλη: Το μπρόκολο είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Το σώμα παράγει μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι τοξικές όταν συγκεντρώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και άλλες παθήσεις υγείας.

Το σώμα μπορεί από μόνο του να αποβάλει πολλές από αυτές, αλλά τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνετε δια της διατροφής μπορούν να βοηθήσουν.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα δύο τρόπους με τους οποίους το μπρόκολο ωφελεί την υγεία

  • Μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου

Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν μια σειρά αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του τύπου των κυτταρικών βλαβών που οδηγούν σε ανάπτυξη καρκίνου. Ένα από αυτά είναι η σουλφοραφάνη, η οποία είναι μια ένωση που περιέχει θείο και δίνει στα σταυρανθή λαχανικά την χαρακτηριστική πικρή τους γεύση.

Ορισμένες μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν επίσης ινδόλη-3-καρβινόλη. Έρευνα από το 2019 υποδηλώνει ότι αυτή η ένωση μπορεί να έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, τα γογγύλια, η ρόκα, το μπρόκολο, το kohlrabi και το νεροκάρδαμο μπορεί να έχουν παρόμοιες ιδιότητες.

  • Βελτίωση της υγείας των οστών

Το ασβέστιο και το κολλαγόνο συνεργάζονται για να φτιάξουν γερά οστά. Πάνω από το 99% του ασβεστίου του σώματος υπάρχει στα οστά και στα δόντια. Ο οργανισμός χρειάζεται επίσης βιταμίνη C για την παραγωγή κολλαγόνου. Και τα δύο υπάρχουν στο μπρόκολο.

Η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος, αλλά ορισμένοι ειδικοί έχουν επίσης προτείνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ή και στη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ μπορεί να είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα οστών. Η λήψη αρκετής βιταμίνης Κ από τη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οστεϊκής υγείας..

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φρούτα και λαχανικά που βοηθούν να παραμείνετε ενυδατωμένοι/ες

Μπρόκολο : Τα οφέλη του στην υγεία

Ποια λαχανικά βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Ντομάτες: Η ντομάτα αποτελεί ένα εξαιρετικό λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.