Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπακλαβάς: Δημιουργήστε τον πιο νόστιμο και λαχταριστό μπακλαβά

Μπακλαβάς: Δημιουργήστε τον πιο νόστιμο και λαχταριστό μπακλαβά

Μπακλαβάς: Ο ελληνικός μπακλαβάς είναι μια πραγματική δουλειά αγάπης, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.


Ο ελληνικός μπακλαβάς είναι ένα νόστιμο και απολαυστικό ζαχαροπλαστείο που το απολαμβάνουν εδώ και αιώνες στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτή η γλυκιά απόλαυση φτιάχνεται με στρώσεις φυλλώδους ζαχαροπλαστικής, ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και ένα αρωματικό σιρόπι εμποτισμένο με γεύσεις μελιού, κανέλας και εσπεριδοειδών. Αν και μπορεί να φαίνεται τρομακτικό να το φτιάξετε στο σπίτι, με λίγη υπομονή και φροντίδα, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν λαχταριστό ελληνικό μπακλαβά που θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας.

Λαχταριστός μπακλαβάς

Συστατικά συνταγής:

  • 1 πακέτο φύλλα ζαχαροπλαστικής, αποψυγμένα αν καταψυχθούν
  • 2 φλιτζάνια ανάμεικτους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (όπως καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης)
  • 1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι

Οδηγίες παρασκευής:

  • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C και αλείψτε ένα ταψί 9×13 ιντσών με λιωμένο βούτυρο.
  • Σε ένα μπολ, συνδυάστε τα ψιλοκομμένα καρύδια, την τριμμένη κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο. Αφήνω στην άκρη.
  • Ξετυλίξτε τα φύλλα ζαχαροπλαστικής και σκεπάστε τα με ένα υγρό πανί για να μην στεγνώσουν ενώ εργάζεστε. Τοποθετήστε ένα φύλλο φύλλου στο ταψί και αλείψτε το με λιωμένο βούτυρο. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία, στρώνοντας κάθε φύλλο και αλείφοντας με βούτυρο μέχρι να έχετε περίπου 8 με 10 φύλλα.
  • Πασπαλίστε μια γενναία στρώση από το μείγμα των ξηρών καρπών πάνω από τα βουτυρωμένα φύλλα φύλλου. Συνεχίστε να στρώνετε το φύλλο και τους ξηρούς καρπούς μέχρι να χρησιμοποιηθούν όλοι οι ξηροί καρποί, τελειώνοντας με μια τελική στρώση από περίπου 8 έως 10 φύλλα φύλλου.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τον μπακλαβά σε σχήματα ρόμβου ή τετράγωνα.
  • Ψήνετε τον μπακλαβά στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι το φύλλο να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
  • Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς. Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

  • Μόλις βγει ο μπακλαβάς από το φούρνο, περιχύνουμε αμέσως το ζεστό σιρόπι, φροντίζοντας να καλύψουμε όλα τα κομμάτια. Αφήνουμε τον μπακλαβά να καθίσει για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα για να ενωθούν οι γεύσεις και να απορροφηθεί πλήρως το σιρόπι.
  • Σερβίρετε τον ελληνικό μπακλαβά σε θερμοκρασία δωματίου και απολαύστε αυτή την απολαυστική απόλαυση με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ ή τσάι.

Ο ελληνικός μπακλαβάς είναι μια πραγματική δουλειά αγάπης, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Με τις τραγανές στρώσεις φύλλου, τους τραγανούς ξηρούς καρπούς και το γλυκό σιρόπι, είναι ένα γλυκό που θα σας μεταφέρει στις ηλιόλουστες ακτές της Ελλάδας με κάθε μπουκιά. Είτε τον σερβίρετε σε ειδικές περιστάσεις είτε τον απολαμβάνετε ως καθημερινή απόλαυση, ο ελληνικός μπακλαβάς είναι βέβαιο ότι θα γίνει μια επιτυχία ανάμεσα στην οικογένεια και τους φίλους. Σηκώστε λοιπόν τα μανίκια και απολαύστε τη γεύση της Ελλάδας στη δική σας κουζίνα!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα απαλλαγείτε οριστικά από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γλυκά:Μέχρι 2 ετών δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ;

Γιατί οι χουρμάδες θεωρούνται το απόλυτο φυσικό γλυκαντικό;

Επιλέξτε το καλύτερο δροσιστικό γλυκό για όλη την οικογένεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon