Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπακαλιάρος με ελιές, πιπεριές Φλωρίνης, μελιτζάνες και κρύα σάλτσα με μπαλσάμικο ξίδι

Μπακαλιάρος με ελιές, πιπεριές Φλωρίνης, μελιτζάνες και κρύα σάλτσα με μπαλσάμικο ξίδι

Η παρουσία των πιπεριών Φλωρίνης, του κρεμμυδιού, του μαϊντανού και της ντομάτας στη συνταγή αυτή αυξάνει τα ποσοστά βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό, βοηθά να προστατεύσει τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.  

Το πιάτο αυτό είναι μια πολύ καλή πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό και τη συντήρηση όλων των ιστών του σώματος. Η παρουσία των πιπεριών Φλωρίνης, του κρεμμυδιού, του μαϊντανού και της ντομάτας στη συνταγή αυτή αυξάνει τα ποσοστά βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό, βοηθά να προστατεύσει τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

 

ΥΛΙΚΑ

Για τον μπακαλιάρο και τα λαχανικά

800 γρ. μπακαλιάρο φρέσκο, φιλέτο (4 τμχ.)
400 γρ. πιπεριές Φλωρίνης ψητές, αποφλοιωμένες και χωρίς σπόρους, κομμένες σε μέτρια καρέ
200 γρ. μελιτζάνες αποφλοιωμένες, κομμένες σε μέτρια καρέ
100 γρ. ντομάτα κονκασέ
80 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
20 γρ. κάππαρη
20 γρ. ελιές Καλαμών, κομμένες σε φιλέτα
20 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
20 γρ. μαντζουράνα, ψιλοκομμένη
20 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
125 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι

Για τη σάλτσα

80 γρ. μπαλσάμικο ξίδι
40 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γρ. ελαιόλαδο
15 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τον μπακαλιάρο και τα λαχανικά: Αλατίζουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου και από τις 2 πλευρές.
  2. Τοποθετούμε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 50 γρ. ελαιόλαδο.
  3. Βάζουμε τον μπακαλιάρο από την πλευρά του δέρματος στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
  4. Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
  5. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 100 γρ. ελαιόλαδο.
  6. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα.
  7. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.
  8. Στο ίδιο τηγάνι και με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει.
  9. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, το μείγμα του κρεμμυδιού, την ντομάτα, τις ελιές, την κάππαρη και τα βότανα.
  10. Αλατίζουμε αν χρειάζεται και σερβίρουμε με το φιλέτο του μπακαλιάρου.
  11. Για τη σάλτσα: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι και λεμόνι: Ένα ισχυρό όπλο για την αποτοξίνωση του οργανισμού

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Γαστρονομικό ταξίδι στη μεσαιωνική Ρόδο

Ποια είδη τροφών πρέπει να προτιμάμε αν το έντερό μας έχει ερεθιστεί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυγά: Σύμμαχος για την υγεία του θυρεοειδούς

Αυγά: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ιώδιο, σελήνιο, πρωτεΐνες και χολίνη, τα αυγά μπορούν να συμβάλουν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στη γενική υγεία σας.

Έχει σημασία τι τρώτε ή πίνετε πριν κοιμηθείτε;

Το να έχεις πολλή τροφή στο στομάχι σου πριν τον ύπνο μπορεί να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος προς το έντερο για να αφομοιώσει το φαγητό, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλό σου.

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Στήθος κοτόπουλου: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στήθη κοτόπουλου από μόνα τους δεν είναι θεραπεία για την κατάθλιψη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Close Icon