Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπαγιάτικο ψωμί: Εύκολο και θρεπτικό σνακ με σοκολάτα

Μπαγιάτικο ψωμί: Εύκολο και θρεπτικό σνακ με σοκολάτα

Μπαγιάτικο ψωμί: Πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε φτιάχνοντας κάτι νόστιμο και ταυτόχρονα πολύ θρεπτικό;

Έχει περισσέψει ψωμί για πολλές ημέρες στην κουζίνα και δεν ξέρετε τι να το κάνετε; Ευτυχώς, υπάρχει μια υπέροχη  λύση για να γίνει ένα από τα βασικά υλικά σε μια πεντανόστιμη γκρανόλα σοκολάτας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, γρήγορη και μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο το μπαγιάτικο ψωμί φτιάχνοντας ένα νόστιμο και θρεπτικό πρωινό ή απογευματινό σνακ.

Μήπως δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ γκρανόλα ή ακόμα και αν προ ολίγου δεν γνωρίζατε καν την ύπαρξή της,  τότε μάθετε πως πρόκειται για ένα μείγμα με βάση τη βρώμη, ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυχρησιμοποιημένα πια superfoods. Πέρα από βρώμη, η γκρανόλα περιέχει συνήθως αποξηραμένα φρούτα (από δαμάσκηνα και χουρμάδες μέχρι βερίκοκα και μπανάνες), διάφορους ξηρούς καρπούς (ωμούς ή ψημένους), κάποιο λάδι, συνήθως φυτικής προέλευσης και μια γλυκαντική ουσία, όπως μέλι ή σιρόπι αγαύης. Σε αυτή τη συνταγή το προζυμένιο ψωμί δίνει στο μείγμα μας μια έξτρα τραγανότητα (αφού θα ψηθεί στο φούρνο) και πιο γεμάτη γεύση, ενώ παράλληλα θα το απογειώσουμε γευστικά με προσθήκη σοκολάτας.

Υλικά

150 γρ. ξερό (ψωμί με προζύμι (χωρίς κόρες)
70 γρ. βρώμη
75 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
100 γρ. μέλι
25 ml φυτικό λάδι
1 κουτ. σούπας σκόνη κακάο
80γρ. σοκολάτα υγείας, χοντροκομμένη σε μικρά κομμάτια

Διαδικασία

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
  • Κόβουμε το ψωμί σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, στη συνέχεια προσθέτουμε τη βρώμη  και τα καρύδια.
  • Ανακατεύουμε το μέλι και το λάδι σε ένα μικρό τηγάνι πάνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο και ¼ κουτ. γλυκού αλάτι.
  • Το ρίχνουμε πάνω από το μείγμα του ψωμιού και χρησιμοποιούμε μία σπάτουλα σιλικόνης για να ανακατέψουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ταψί αφού πρώτα έχουμε στρώσουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Ψήνουμε για 30-35′, ανακατεύοντας περιοδικά για να σπάμε το μείγμα μας σε μικρότερα κομμάτια.
  • Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Τέλος, σερβίρουμε (προαιρετικά) με γιαούρτι και μέλι.

 

 

  • Αφού η γκρανόλα κρυώσει, την αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο μέχρι 2 εβδομάδες.
  • Εάν θέλουμε να τη διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό, τη συντηρούμε σε μικρά σακουλάκια (σε μερίδες) στην κατάψυξη έως και 3 μήνες  αν και δεν θα μείνει τόσο πολύ!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα πιο ευκολοσυνδυάσιμα συνοδευτικά για κοτόπουλο;

Γαρίδες πικάντικες με ρεβύθια και ταχίνι

Ιαπωνική εταιρεία κατασκευής συμπληρωμάτων διατροφής ερευνά πέντε θανάτους

Ένα από τα καλύτερα φαγητά με μπαρμπούνια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυγά: Σύμμαχος για την υγεία του θυρεοειδούς

Αυγά: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ιώδιο, σελήνιο, πρωτεΐνες και χολίνη, τα αυγά μπορούν να συμβάλουν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στη γενική υγεία σας.

Έχει σημασία τι τρώτε ή πίνετε πριν κοιμηθείτε;

Το να έχεις πολλή τροφή στο στομάχι σου πριν τον ύπνο μπορεί να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος προς το έντερο για να αφομοιώσει το φαγητό, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλό σου.

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Στήθος κοτόπουλου: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στήθη κοτόπουλου από μόνα τους δεν είναι θεραπεία για την κατάθλιψη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Close Icon