Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μήλο: Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα μήλα στην διατροφή μας;

Μήλο: Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα μήλα στην διατροφή μας;

Μήλο: Τα μήλα, μαζί με τα φρούτα όπως τα ροδάκινα, το αβοκάντο και τα βατόμουρα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται σαλικυλικά. Εδώ είναι πέντε γνωστά οφέλη για την υγεία των μήλων.


Αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια στο παλιό ρητό: «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα μήλα έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία που κυμαίνονται από τη βελτίωση της υγείας του εντέρου έως την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Εδώ είναι πέντε γνωστά οφέλη για την υγεία των μήλων.

Ποια είναι τα 5 κορυφαία οφέλη των μήλων για την υγεία;

1. Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, μια φυσική ίνα που βρίσκεται στα φυτά. Πρόσφατη έρευνα του European Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ολόκληρων μήλων πλούσιων σε πηκτίνη είχε αποτέλεσμα μείωσης της χοληστερόλης σε υγιείς εθελοντές, σε σύγκριση με τον χυμό μήλου. Μια μελέτη από το Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση περίπου 75 γραμμαρίων αποξηραμένων μήλων (περίπου δύο μήλα) βοήθησε στη μείωση της χοληστερόλης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

2. Μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη. Τα μήλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Αυτό, μαζί με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία είναι σημαντική τόσο για τη διαχείριση του βάρους όσο και για την πρόληψη του διαβήτη.

3. Μπορεί να αποτρέψει την παχυσαρκία. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η πηκτίνη που εξάγεται από τα μήλα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου (ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου), το οποίο με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και άλλων φλεγμονωδών διαταραχών. Οι μελέτες σε ανθρώπους φαίνονται επίσης ελπιδοφόρες, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

4. Μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις. Τα μήλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, προστατευτικές φυτικές ενώσεις, μία από τις οποίες είναι ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται κερσετίνη. Έρευνα από το American Journal for Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα κερκετίνης (κυρίως μέσω της κατανάλωσης μήλων) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ακόμη και του άσθματος.

5. Μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία των οστών. Η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών θεωρείται ότι σχετίζεται με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και βελτιωμένη υγεία των οστών. Τα ευρήματα από μια μελέτη σε υγιείς γυναίκες πρότειναν ότι τα μήλα, ειδικότερα, μπορεί να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα ασβεστίου που χάνεται από το σώμα και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την αντοχή των οστών.

Είναι ασφαλές για όλους να τρώνε μήλα;

Τα μήλα, μαζί με τα φρούτα όπως τα ροδάκινα, το αβοκάντο και τα βατόμουρα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται σαλικυλικά. Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις και μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση, συμπεριλαμβανομένου δερματικού εξανθήματος και πρηξίματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αξιοποιήστε τα αβοκάντο με διάφορες γευστικές παραλλαγές

Τροφές που είναι πλούσιες σε Κάλιο

Οι δομημένες σχολικές μέρες σε αντίθεση με τις διακοπές κρατούν τα παιδιά υγιή.

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon