Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μερικές χρήσιμες αλήθειες για το ψωμί

Μερικές χρήσιμες αλήθειες για το ψωμί

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, είναι εύκολο να το βρει ο καταναλωτής (πρόσβαση), είναι σχετικά οικονομικό και αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή τρόφιμα. Δεν είναι τυχαίο ότι το ψωμί αποτελεί από τα πρώτα βασικά τρόφιμα πολλών λαών για χιλιάδες χρόνια. Προτιμήστε το ψωμί από πολλές επεξεργασμένες αμυλώδεις τροφές, είναι καλύτερο.

Μερικές ομάδες ανθρώπων θα πρέπει να προσέχουν και να περιορίζουν την κατανάλωσή του, όπως:

  • Άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη (καλύτερα να προτιμούν το μαύρο ψωμί σε λελογισμένες ποσότητες, σύμφωνα με οδηγίες),
  • Άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, τα οποία πρέπει να αποφεύγουν μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο αλεύρι (γλουτένη), υπάρχουν όμως κατηγορίες αρτοσκευασμάτων που μπορούν να καταναλωθούν (αλεύρια χωρίς γλουτένη),
  • Άτομα που πρέπει να περιορίσουν το αλάτι (υπέρταση, θεραπευτικοί σκοποί), γιατί το ψωμί του εμπορίου περιέχει αλάτι, εκτός κι αν φούρνοι ακολουθούν συνταγές χωρίς αλάτι ή περιορισμένες σε αλάτι, ενώ πολύ πρόσφατα συντάχθηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Ομοσπονδίας Αρτοποιών που αφορά τη μείωση του αλατιού (στόχος η περιεκτικότητα αλατιού στο ψωμί να μην ξεπερνάει το 1,2%).

3 μύθοι για το ψωμί

Α. «το ψωμί παχαίνει»

Λοιπόν, δεν παχαίνει το ψωμί ..εμείς παχαίνουμε. Μπορούμε να τρώμε καθημερινά ψωμί κι όχι απλά να μην παχαίνουμε, αλλά και να αδυνατίζουμε.

1 φέτα ψωμί περιέχει λιγότερες από 70 θερμίδες, οπότε μπορεί να αποτελεί τρόφιμο ακόμα και για άτομα που ακολουθούν αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος.

Β. «δεν τρώω ψωμί, τρώω παξιμάδι για να αδυνατίσω»

Πολύ συχνά άνθρωποι που καταφεύγουν σε δίαιτες αδυνατίσματος προτιμούν την κατανάλωση παξιμαδιών στη θέση του ψωμιού. Εδώ υπάρχει μια σημαντική παρεξήγηση που πρέπει να διαλευκανθεί. Το παξιμάδι ανά γραμμάριο δίδει 3,5 θερμίδες (χονδρικά), ενώ το ψωμί 2 θερμίδες. Κατά συνέπεια μια κριθαροκουλούρα που ζυγίζει 70 γρ προσφέρει 245 θερμίδες, όσες έχουν 3-4 φέτες ψωμί!

Είναι εξηγήσιμο, επειδή λόγω του ψησίματος που υπόκειται το παξιμάδι χάνει το νερό- αφυδατώνεται, κάτι που το καθιστά τελικά πιο πυκνό στα θερμιδογόνα συστατικά (σιτάλευρο, αλεύρι κριθαριού, αλεύρι σικάλεως κα). Από την άλλη πιθανώς είναι πιο χορταστικό από το ψωμί, λόγω της διαδικασίας μάσησης (είναι σκληρό, παράγεται περισσότερο σάλιο, άρα και αμυλάση, οπότε είναι και πιο εύπεπτο).

Γ. «το μαύρο ψωμί δεν παχαίνει»

Το μαύρο ψωμί έχει τις ίδιες θερμίδες με το λευκό, απλά είναι καλύτερο.. Έχει τριπλάσιες φυτικές ίνες (1 φέτα μαύρο ψωμί προσφέρει πάνω από το 10% των αναγκών μας σε φυτικές ίνες), έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και καλύτερο δείκτη κορεσμού– κάτι που το καθιστά προτιμότερο για διαβητικούς και όσους ελέγχουν το βάρος τους. Τέλος, το μαύρο ψωμί περιέχει περισσότερη βιταμίνη του συμπλέγματος Β και περισσότερο σίδηρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Όργανα διατροφή: Τα τρόφιμα που μοιάζουν με τα όργανα που υποστηρίζουν

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon