Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μέλι: 3 από τα σημαντικότερα οφέλη του μελιού για την υγεία

Μέλι: 3 από τα σημαντικότερα οφέλη του μελιού για την υγεία

Μέλι: Όλα τα οφέλη του μελιού για την υγεία, πώς να επιλέξετε το καλύτερο είδος και δημιουργικοί τρόποι για να προσθέσετε μέλι σε γεύματα, ποτά και σνακ.

Το μέλι είναι μια απολύτως φυσική και άμεσα διαθέσιμη επιλογή για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της λοίμωξης της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία η νόστιμη απόλαυση που συχνά αναφέρεται ως υγρός χρυσός.


Αντιμετωπίζει λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος

Το μέλι μπορεί να χρησιμεύσει ως μια φθηνή εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά. Για παράδειγμα, σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2020 στο περιοδικό  BMJ Evidence-Based Medicine , ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασαν 14 προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μελιού στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του URI.

Καταπολεμά το Μεταβολικό Σύνδρομο

Το μέλι μπορεί να βοηθήσει άτομα με μεταβολικό σύνδρομο (MetS). Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Σύμφωνα με την  Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής , για να διαγνωστείτε με MetS, πρέπει να έχετε τουλάχιστον τρεις από τις πέντε καταστάσεις:

  • Μια γραμμή μέσης μεταξύ 35 και 40 ιντσών
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (ένας τύπος λίπους) στο αίμα
  • Χαμηλή HDL ή «καλή» χοληστερόλη (βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τις αρτηρίες σας)
  • Υψηλό σάκχαρο στο αίμα

Αποτρέπει τη σκλήρυνση των αρτηριών

Το μέλι μπορεί να έχει την ικανότητα να καταπολεμά τη σκλήρυνση των αρτηριών, γνωστή και ως αθηροσκλήρωση. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2019 στο  Nutrients , το μέλι περιέχει πάνω από 180 ουσίες—συμπεριλαμβανομένων φυσικών σακχάρων και πολλών βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών. Εκτός από την ικανότητά του να καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του μελιού είναι οι βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για τα προστατευτικά του οφέλη κατά της σκλήρυνσης των αρτηριών.

Διαφορετικά είδη μελιού

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθετε για το μέλι σας και τον τρόπο χειρισμού του: Μιλήστε με τον μελισσοκόμο, για παράδειγμα, στην αγορά του τοπικού προμηθευτή σας. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, διαβάζετε πάντα τα συστατικά για να βεβαιωθείτε ότι το μέλι δεν έχει κοπεί με άλλα πρόσθετα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι υπερτροφές είναι τελικά τόσο super όσο ακούγονται;

Πότε και πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας;

6 τροφές που πρέπει να πλένετε πριν τις καταναλώσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon