Διατροφή

Λουκάνικα: Γιατί αγαπούν τόσο πολύ τα λουκάνικα οι Νορβηγοί;

Λουκάνικα: Γιατί αγαπούν τόσο πολύ τα λουκάνικα οι Νορβηγοί;

Λουκάνικα: Πόσα λουκάνικα καταναλώνει ο μέσος Νορβηγός κάθε χρόνο;

Τα λουκάνικα είναι ένας πιστός σύντροφος στην πεζοπορία που λατρεύουν πολλοί Νορβηγοί. Οι Νορβηγοί απολαμβάνουν τα λουκάνικα στις πεζοπορίες, αλλά αποτελούν επίσης μεγάλο μέρος των διατροφικών παραδόσεών τους. Τα λουκάνικα αποτελούν σημαντικό μέρος του εορτασμού της Ημέρας του Νορβηγικού Συντάγματος, στις 17 Μαΐου, ακόμη και την παραμονή των Χριστουγέννων. Γιατί τα λουκάνικα έγιναν τόσο μεγάλο γαστρονομικό φαινόμενο και έγιναν τακτικοί σύντροφοι της πεζοπορίας;

Φαγητά φιλικά για την πεζοπορία

Στις αρχές του 1900, οι διακοπές του Πάσχα άρχισαν να γίνονται αυτό που τις ξέρουμε ως σήμερα. Αλλά μόνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο απογειώθηκαν. Περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να αγοράζουν εξοχικά στα βουνά και τα ξενοδοχεία στα ψηλά βουνά έγιναν δημοφιλή. Στη δεκαετία του 1930, παρουσιάστηκε η σοκολάτα Kvikk Lunsj, παρόμοια με την Kit Kat, η οποία κυκλοφόρησε στην αγορά ως σύντροφος πεζοπορίας.

Ήταν μια μπάρα σοκολάτας που σχεδιάστηκε για να φέρνει μαζί σας πεζοπορίες. Ήταν εύκολο να το μοιραστείς και ο κατασκευαστής Freia μπορούσε να ισχυριστεί ότι ένα Kvikk Lunsj είχε την ίδια θρεπτική αξία με ένα αυγό και δύο κομμάτια ψωμί με βούτυρο. Ένα άλλο γνωστό πασχαλινό φαγητό στη Νορβηγία είναι το πορτοκάλι. Τα πορτοκάλια ήταν στην εποχή μεταξύ των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθιστώντας τα ιδανικά για πεζοπορία.

Αμερικανικό γρήγορο φαγητό

Τι γίνεται όμως με τα λουκάνικα; Παρόλο που είχαμε λουκάνικα στη Νορβηγία από τον Μεσαίωνα, μόλις τη δεκαετία του 1950 πήραμε λουκάνικα από πιπεριά. Με στάσεις για χοτ ντογκ και σνακ μπαρ, το αμερικάνικο χοτ ντογκ έγινε δημοφιλές. «Είναι λίγο αστείο γιατί αν ρωτήσω τους μεγαλύτερους για το γρήγορο φαγητό σήμερα, λένε λουκάνικα. Αλλά αν ρωτήσω τους νεότερους, λένε χάμπουργκερ. Αυτό συμβαίνει επειδή το χάμπουργκερ ήρθε στη Νορβηγία τη δεκαετία του 1980», δήλωσε η καθηγήτρια ερευνητών Annechen Bahr Bugge.

Η Bugge διεξάγει έρευνα στην κοινωνιολογία των τροφίμων, της κατανάλωσης τροφίμων και των διατροφικών συνηθειών στο Consumption Research Norway (SIFO), στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Όσλο. Τα λουκάνικα θεωρούνται επίσης πολύ φιλικά για τα παιδιά και βολικά για να τα φέρετε μαζί. «Έτσι τα λουκάνικα στις πεζοπορίες δεν είναι μια αρχαία παράδοση, αλλά λέει κάτι για το πώς έχει αναπτυχθεί η χώρα και το φαγητό της», λέει η Bugge.

6 στους 10 Νορβηγούς τρώνε λουκάνικα κάθε μήνα

Οι Νορβηγοί αγαπούν τα λουκάνικα και 6 στους 10 τρώνε λουκάνικα μία φορά το μήνα ή περισσότερο. Και τρώμε κυρίως ψητά λουκάνικα. Άνδρες, νέοι και οικογένειες με παιδιά είναι αυτοί που τρώνε τα περισσότερα λουκάνικα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NorgesGruppen από το 2016, οι Νορβηγοί τρώνε 37.400 τόνους λουκάνικα κάθε χρόνο. Δηλαδή 7,2 κιλά ανά άτομο.

Είναι ισοδύναμο με 12 συσκευασίες ψητό λουκάνικο, ή 120 λουκάνικα. «Αυτό που βρίσκω λίγο αστείο είναι πόσες έννοιες έχουν τα λουκάνικα ανάλογα με το πότε τα τρώμε. Για παράδειγμα, αν τρώτε λουκάνικα σε ένα βενζινάδικο τη Δευτέρα το πρωί, δεν είναι τόσο συναρπαστικό όσο στις 17 Μαΐου», λέει η Bugge.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 λάθη στο πρωινό που οδηγούν σε αύξηση βάρους

Οι 5 χειρότερες τροφές που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας

Οι Γερμανοί υποτιμούν τον κίνδυνο των ωμών τροφίμων

Αποφύγετε αυτές τις 15 τροφές για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είδους δίαιτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας;

Κολπίτιδα: Εκτός από τα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, η ενσωμάτωση αντιφλεγμονωδών τροφών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κολπίτιδας.

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό 

Ένα από τα πιο χορταστικά και υγιεινά γεύματα που μπορείτε να φτιάξετε είναι μια ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό. Αυτό το πιάτο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και γεύση, καθιστώντας το μια τέλεια επιλογή για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

Το Imam Baildi, που μεταφράζεται στα τουρκικά σε «Ο λιπόθυμος Ιμάμης», είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμάτες με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας.

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα. 

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας