Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λιπαρά οξέα μικροβίωμα: Ποιο λιπαρό οξύ βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο έντερο;

Λιπαρά οξέα μικροβίωμα: Ποιο λιπαρό οξύ βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο έντερο;

Λιπαρά οξέα μικροβίωμα: Πώς οι επιλογές τροφίμων μπορεί να επηρεάσουν έναν συγκεκριμένο τύπο ανοσοποιητικού συστήματος που κατοικεί στο γαστρεντερικό σωλήνα;


Οι ερευνητές λένε ότι ένα συγκεκριμένο λιπαρό οξύ παίζει κρίσιμο ρόλο στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος στο μικροβίωμα του εντέρου. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου στο Nature, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανακάλυψαν πώς οι επιλογές τροφίμων μπορεί να επηρεάσουν έναν συγκεκριμένο τύπο ανοσοποιητικού συστήματος που κατοικεί στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Η έρευνα, που έγινε σε ποντίκια, διαπίστωσε ότι το λινολεϊκό οξύ – ένα πολυακόρεστο απαραίτητο λιπαρό οξύ που βρίσκεται κυρίως στα φυτικά έλαια – αλληλεπιδρά με τα μικρόβια του εντέρου για να παράγει ένα υποπροϊόν που ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού γνωστού ως CD4+CD8aa+ ενδοεπιθηλιακά λεμφοκύτταρα (IELs) σε συγκεκριμένο τμήμα του λεπτού εντέρου.Στην πρώτη φάση της μελέτης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που είχαν σχεδιαστεί ώστε να μην έχουν μικροβίωμα του εντέρου – επίσης γνωστά ως ποντίκια χωρίς μικρόβια – δεν είχαν ανοσοκύτταρα CD4+CD8aa+ IEL στο λεπτό τους έντερο.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε ποντίκια με ένα τυπικό μικροβίωμα, εκείνοι που κατανάλωναν μια ελάχιστη διατροφή δεν είχαν επίσης αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είχαν κύτταρα CD4+CD8aa+ IELs στο λεπτό έντερό τους. Αυτές οι παρατηρήσεις κέντρισαν το ενδιαφέρον της ομάδας. Έτσι, διερεύνησαν περαιτέρω εξετάζοντας την ελάχιστη διατροφή του τρωκτικού για να προσδιορίσουν ποια θρεπτικά συστατικά έλειπαν.

Τελικά, η ομάδα εστίασε σε διάφορα λιπαρά οξέα και προχώρησε στην παροχή συγκεκριμένων τύπων στα ποντίκια που τρώνε μια ελάχιστη διατροφή. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν τάισαν αυτά τα ποντίκια λινολεϊκό οξύ – ένα κοινό λιπαρό οξύ – τα τρωκτικά άρχισαν να αναπτύσσουν CD4+CD8aa+ IEL στο λεπτό τους έντερο. Περαιτέρω έρευνες αποκάλυψαν ότι τα μικρόβια του εντέρου καταναλώνουν λινολεϊκό οξύ και το μετατρέπουν σε συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA). Στη συνέχεια, το CLA σηματοδοτεί μια βιολογική διαδικασία που ξεκινά την ανάπτυξη του CD4+CD8aa+ IEL.

Επιπλέον, η διακοπή αυτής της διαδικασίας επηρεάζει αρνητικά την ανοσολογική απόκριση. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που δεν παρήγαγαν CD4+CD8aa+ IEL είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν όταν μολυνθούν με Salmonella typhimurium – ένα βακτηριακό είδος που ευθύνεται για τροφική δηλητηρίαση. Ωστόσο, επειδή οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια στις έρευνές τους, είναι άγνωστο πώς συμβαίνει αυτή η περίπλοκη διαδικασία στους ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα κράνμπερι είναι η υπερτροφή που χρειάζεστε στη διατροφή σας

Πόσα φυτά την εβδομάδα οδηγούν στη βέλτιστη υγεία;

Οι επιστήμονες εντοπίζουν συνδέσεις μεταξύ του αυτισμού και του εντέρου

Πόνος περιόδου φλεγμονή: Αντιμετωπίστε τον πόνο της περιόδου με αυτές τις 7 αντιφλεγμονώδεις τροφές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon