Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαχτάρα τροφίμων: Γιατί λαχταρούμε ορισμένα τρόφιμα και τι πυροδοτεί αυτή τη λαχτάρα;

Λαχτάρα τροφίμων: Γιατί λαχταρούμε ορισμένα τρόφιμα και τι πυροδοτεί αυτή τη λαχτάρα;

Λαχτάρα τροφίμων: Η λαχτάρα για φαγητό είναι έντονες επιθυμίες για συγκεκριμένα τρόφιμα που συχνά αισθάνονται ακαταμάχητα και αναπόφευκτα.


Πόσο συχνά έχετε ακούσει κάποιον να λέει ότι λαχταράει για κάποια τρόφιμα και το θέλει πολύ; Αρκετά συχνά σωστά! Ναι γιατί είναι σύνηθες να υπάρχουν ειδικές διατροφικές επιθυμίες ή απαιτήσεις. Αλλά ποια ακριβώς είναι η επιστήμη πίσω από την επιθυμία για φαγητό; Η λαχτάρα για φαγητό είναι έντονες επιθυμίες για συγκεκριμένα τρόφιμα που συχνά αισθάνονται ακαταμάχητα και αναπόφευκτα. Έτσι, μπορείτε να έχετε μια απλή επιθυμία για κάτι γλυκό έως έντονη επιθυμία για μερικά φαγητά άνεσης. Ας μελετήσουμε την επιστήμη πίσω από τη λαχτάρα για φαγητό εμβαθύνοντας στους μηχανισμούς που οδηγούν αυτές τις επιθυμίες.

Σύστημα επιβράβευσης εγκεφάλου

Έτσι, όλοι πρέπει να έχετε ακούσει για το πώς λειτουργεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Η λαχτάρα είναι στενά συνδεδεμένη με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, συγκεκριμένα με την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που ονομάζονται ντοπαμίνη. Αυτές είναι βασικά οι ορμόνες της χαράς σας που παράγουν ευχάριστες αισθήσεις. Υπάρχουν τρεις περιοχές της νησίδας του εγκεφάλου, ο ιππόκαμπος και ο κερκοφόρος χιτώνας που ενεργοποιούνται όταν επιθυμούμε κάτι. Ορισμένα τρόφιμα, όπως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι, πυροδοτούν ένα κύμα ντοπαμίνης, δημιουργώντας συναισθήματα ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Με την πάροδο του χρόνου, ο εγκέφαλος συνδέει αυτά τα συναισθήματα με τις συγκεκριμένες τροφές, οδηγώντας σε λαχτάρα. Πώς γίνεται αυτό; Λέγεται ότι όταν τρώμε τα αγαπημένα μας τρόφιμα, οι νευρώνες στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου μας γίνονται πολύ ενεργοί προκαλώντας πολύ έντονα συναισθήματα ευτυχίας που σκεφτόμαστε να αναζητούμε επανειλημμένα.

Οι ορμονικές αλλαγές παίζουν επίσης ρόλο εδώ!

Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν σημαντικά την επιθυμία μας για φαγητό. Τα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών όπως η ινσουλίνη και η γκρελίνη μπορεί να επηρεάσουν την επιθυμία μας για ζαχαρούχα και πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα. Αυτός είναι ένας από τους άλλους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες βιώνουν συχνά πόθους κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου τους λόγω ορμονικών αλλαγών.

Ποιοι είναι οι ψυχολογικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην επιθυμία για φαγητό;

  • Μπορεί να είναι συναισθηματικά ερεθίσματα!

Πολλές φορές αποφασίζετε να φάτε ένα χαρούμενο γεύμα για να νιώσετε χαλαροί και επίσης για να ανακουφιστείτε από το άγχος. Η λαχτάρα μπορεί να πυροδοτηθεί από συναισθήματα, όπως το άγχος, το άγχος, η πλήξη ή η λύπη. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στα ανακουφιστικά τρόφιμα ως τρόπο να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους και να βρουν προσωρινή ανακούφιση. Μερικές φορές το άτομο εκνευρίζεται ή απογοητεύεται μόνο και μόνο επειδή είναι πεινασμένο και όταν τρώει το γεύμα του έχει φύγει όλο. Ως εκ τούτου, τα συναισθηματικά ερεθίσματα χορταίνουν τρώγοντας το φαγητό που λαχταράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πιθανές εξηγήσεις για τη διαρκή πείνα - Τι μπορεί να συμβαίνει

Συμβουλές για να χάσετε τα κιλά του καλοκαιριού

Νέα έρευνα αποκαλύπτει την ύπαρξη τροποποιημένης μεσοφλοιώδους συνδεσιμότητας στην παχυσαρκία

Πώς να σταματήσετε την υπερκατανάλωση τροφής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon