Διατροφή

Καλοκαίρι Καύσωνας: Τρόφιμα και ποτά που μπορούν πραγματικά να μας δροσίσουν ή να μας ζεστάνουν.

Καλοκαίρι Καύσωνας: Τρόφιμα και ποτά που μπορούν πραγματικά να μας δροσίσουν ή να μας ζεστάνουν.

«Η συμβουλή μου ως διαιτολόγος θα ήταν να παραμένετε ενυδατωμένοι στη ζέστη με κρύο νερό- κρατήστε μια κανάτα στο ψυγείο για ευκολία», συνιστά η διαιτολόγος Nichola Ludlam-Raine μιλώντας στον Independent.

Καλοκαίρι Καύσωνας: Η τροφή που τρώμε παίζει ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και ορισμένα τρόφιμα/ποτά μπορούν πραγματικά να μας δροσίσουν. Αντί για κάποιους καύσωνες, το φετινό καλοκαίρι έχει παρατεταμένες περιόδους εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, με πολλούς να αναζητούν απεγνωσμένα την ανακούφιση που προσφέρει ο κλιματισμός ή η θάλασσα, για τους πιο τυχερούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αισθητά υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού είναι πιθανό να γίνουν το νέο φυσιολογικό και όχι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Για ορισμένους ανθρώπους, αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: χρόνο για να αναζητήσουν ατέλειωτες ποσότητες παγωτού και παγωμένων κοκτέιλ. Αλλά είναι όντως τα καλύτερα τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε αν θέλουμε να δροσιστούμε; Η τροφή που τρώμε παίζει ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας και ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν πραγματικά να μας δροσίσουν ή να μας ζεστάνουν.

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι το καλύτερο λιμάνι που μπορείτε να επισκεφθείτε όταν θέλετε να παραμείνετε δροσεροί, πράγμα που σημαίνει ότι τα αγγούρια – τα οποία αποτελούνται κατά 95% από νερό – είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αλλά δεν είναι τα μόνα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Ακολουθούν 10 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που θα σας βοηθήσουν να δροσιστείτε στη ζέστη:

– Αγγούρια

– Φράουλες

– Καρπούζια

– Κολοκυθάκια

– Ανανάς

– Μάνγκο

– Πράσινες πιπεριές

– Πορτοκάλια

– Μαρούλι Iceberg

– Σέλινο

Δυστυχώς, όσο κι αν λαχταράμε κάποιο δροσερό παγωτό, η κατανάλωσή του μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνει να ζεσταθούμε περισσότερο. Σύμφωνα με τον επιστήμονα Peter Poortvliet από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, το σώμα μας παράγει θερμότητα όταν προσπαθεί να χωνέψει το παγωτό και παρόμοιες πλούσιες τροφές.

«Ενώ μπορεί να φαίνεται λογικό ότι η εισαγωγή κάτι κρύου, όπως το παγωτό, στο στομάχι θα πρέπει να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας, η αρχική ψυκτική του επίδραση αντικαθίσταται γρήγορα από τη θερμότητα που παράγεται από τις διαδικασίες πέψης που απαιτούνται για τη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών του παγωτού», λέει.

«Η πέψη τροφής πλούσιας σε θερμίδες οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος». Ωστόσο, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να καταναλώσετε στη ζέστη είναι να βεβαιωθείτε ότι πίνετε πολύ νερό καθώς και ότι τρώτε δροσιστικές τροφές.

Αν δεν σας αρέσει το παγωμένο κρύο νερό, τότε μπορείτε απλά να προσθέσετε λίγο αγγούρι και δυόσμο στο νερό σας για να απογειώσετε τη γεύση του. Παρά το πόσο δελεαστική μπορεί να είναι μια παγωμένη μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί ροζέ, η κατανάλωση αλκοόλ δεν θα σας κάνει καλό στη ζέστη, καθώς το αλκοόλ αφυδατώνει έντονα. Η καφεΐνη έχει παρόμοιο αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε έναν παγωμένο καφέ και να παραμείνετε δροσεροί.

«Η συμβουλή μου ως διαιτολόγος θα ήταν να παραμένετε ενυδατωμένοι στη ζέστη με κρύο νερό- κρατήστε μια κανάτα στο ψυγείο για ευκολία», συνιστά η διαιτολόγος Nichola Ludlam-Raine μιλώντας στον Independent.

«Προσωπικά μου αρέσει να προσθέτω παγάκια που περιέχουν κομμάτια λεμονιού ή φράουλας για να δροσίζω αλλά και να αρωματίζω φυσικά το νερό μου – είναι τόσο εύκολο να τα φτιάξεις και είναι μια πολύ καλή ιδέα και για πάρτι (χρησιμοποιώ κατεψυγμένα σταφύλια για να δροσίσω λευκό ή ροζέ κρασί!)».

Το παλιό ρητό που λέει ότι η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων μας δροσίζει, ισχύει: «Αν και αντιφατικό, η κατανάλωση ενός ζεστού ροφήματος προκαλεί την ενεργοποίηση υποδοχέων στο στόμα και το λαιμό σας για να προκαλέσουν την αντίδραση του ιδρώτα, επιτρέποντας στο σώμα σας να δροσιστεί χωρίς να χρειάζεται να καταπιεί μεγάλη ποσότητα του ζεστού υγρού». Το ίδιο ισχύει και για τα πικάντικα φαγητά. Έτσι, αν δυσκολεύεστε στη ζέστη, καταπολεμήστε το ένστικτό σας και δοκιμάστε ένα πικάντικο κάρυ που θα «ξεπλύνετε» με ένα φλιτζάνι τσάι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δροσερό γεύμα για μικρούς και μεγάλους

Μυστικά για να αποφύγετε τη θερμοπληξία

Προληπτικά μέτρα για τον καύσωνα

Έρχεται καύσωνας. Οδηγίες αντιμετώπισης από το Υπ. Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το άμυλο αραβοσίτου και ποια η θρεπτική του αξία

Άμυλο καλαμποκιού: Για να φτιάξουν άμυλο καλαμποκιού, που μερικές φορές αποκαλείται άμυλο αραβοσίτου, οι αγρότες διαχωρίζουν πρώτα το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο των κόκκων του καλαμποκιού. Στη συνέχεια, το άμυλο από το ενδοσπέρμιο των πυρήνων εξάγεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υγρή άλεση. Τέλος, το καλαμποκάλευρο αποξηραίνεται και συσκευάζεται. Το άμυλο καλαμποκιού θεωρείται τρόφιμο υψηλής επεξεργασίας. Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται ως κοινό πρόσθετο τροφίμων, το καλαμποκάλευρο έχει πολλές εμπορικές χρήσεις. Μπορεί να βρεθεί σε μπαταρίες, βρεφική πούδρα, βιοπλαστικά, σπίρτα και καλλυντικά.

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών καθιστά σημαντική την ισορροπία τους στον οργανισμό, είτε μέσω συμπληρωμάτων είτε μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε τροφές φυτικής προέλευσης. Η ανισορροπία ηλεκτρολυτών συνήθως οφείλεται σε κακή διατροφή, διάρροιες, εμετούς ή υπερβολικό ιδρώτα.

Τολμάτε να δοκιμάσετε μοσχάρι ταρτάρ;

Μοσχάρι ταρτάρ: Η αυθεντική γεύση του μοσχαριού αναδεικνύεται αρμονικά μέσα από αυτή την συνταγή για beef tartare. Είναι 100% ασφαλής για κατανάλωση και υπόσχεται να σας εκπλήξει γαστρονομικά από την πρώτη μπουκιά.