Διατροφή

Καφές vs τσάι: Ποιο ρόφημα είναι «καλύτερο» για την υγεία σας;

Καφές vs τσάι: Ποιο ρόφημα είναι «καλύτερο» για την υγεία σας;

Καφές vs τσάι: Όταν εξισορροπούνται με υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, και τα δύο αυτά ροφήματα έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία.

Το να πίνετε καφέ ή τσάι μπορεί να είναι ο τρόπος που ξεκινάτε τα πρωινά σας, αλλά είναι το ένα πιο υγιεινό για εσάς από το άλλο; Όταν εξισορροπούνται με υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, και τα δύο αυτά ροφήματα έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία. «Ο καφές και το τσάι είναι δύο από τα πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο, αγαπημένα για τις πλούσιες γεύσεις τους, τα διεγερτικά τους αποτελέσματα και την άνεση που προσφέρουν. Πέρα από τη γεύση και το άρωμά τους, η έρευνα έχει δείξει ότι ο καφές και το τσάι προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου», δήλωσε η Nichole Andrews, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος από την Ουάσιγκτον.

Τόσο ο καφές όσο και το τσάι είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών, οι οποίες είναι ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα μας από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. «Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν το DNA και άλλα κυτταρικά συστατικά, οδηγώντας δυνητικά σε ανάπτυξη καρκίνου», είπε η Άντριους, γνωστή ως «Ογκολόγος Διαιτολόγος», καθώς ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν το φαγητό και τον αντίκτυπό του στον κίνδυνο και τη διαχείριση του καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στον καφέ και το τσάι, όπως οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες, εξουδετερώνουν αυτές τις ελεύθερες ρίζες, είπε, μειώνοντας τον κίνδυνο κυτταρικής βλάβης.

Ωστόσο, έχετε κατά νου τι προσθέτετε στο ποτό σας. «Ενώ ο καφές και το τσάι προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα πιθανά μειονεκτήματα που σχετίζονται με πρόσθετα όπως το σιρόπι, η ζάχαρη, η υπερβολική κρέμα και άλλα θερμιδικά συστατικά», είπε η Andrews. Προειδοποίησε ότι αυτές οι προσθήκες μπορούν να μετατρέψουν τα κατά τα άλλα υγιεινά ποτά σε ανθυγιεινές επιλογές, κυρίως λόγω της αύξησης της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Ο Dan Gallagher, εγγεγραμμένος διαιτολόγος στην Aegle Nutrition στο Τέξας, είπε ότι όπως τα περισσότερα τρόφιμα, ο καφές και το τσάι μπορούν να γίνουν ανθυγιεινά ανάλογα με το τι προστίθεται σε αυτά. «Από μόνα τους, τόσο ο καφές όσο και το τσάι θεωρούνται υγιεινά για παρόμοιους λόγους. Και τα δύο έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό σας όταν τα καταναλώνετε τακτικά», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι και τα δύο μπορεί να γίνουν ανθυγιεινά όταν προστίθενται σε αυτά προϊόντα όπως η ζάχαρη.

Γιατί ο καφές και το τσάι μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία σας

Όταν ο καφές ή το τσάι είναι γεμάτο με γλυκαντικά, γάλατα, κρέμες και άλλα συστατικά, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την υγεία σας. Η Andrews κατέγραψε τους λόγους για τους οποίους τα τα ροφήματα καφέ και τσαγιού θα μπορούσαν να είναι επιζήμια.

Υπερβολικές θερμίδες και αύξηση βάρους

Τα σιρόπια και η ζάχαρη είναι κοινές προσθήκες στον καφέ και το τσάι και μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την περιεκτικότητα σε θερμίδες του ποτού σας. Η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι αν και η προσθήκη ζάχαρης στον καφέ και το τσάι είναι συνηθισμένη, μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα σε θερμίδες του ροφήματος.

Παράλληλα, ενώ μια κουταλιά κρέμας ή γάλακτος μπορεί να βελτιώσει τη γεύση και την υφή του καφέ ή του τσαγιού σας, η υπερβολή μπορεί να συμβάλει στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείτε γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Παχυσαρκία και κίνδυνος καρκίνου

Η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και συσσώρευση λιπώδους ιστού (σωματικό λίπος). Η παχυσαρκία είναι ένας καλά εδραιωμένος παράγοντας κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή και ορμονικές αλλαγές που προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου. Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τουλάχιστον 13 διαφορετικούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του νεφρού, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Γιατί ο καφές και το τσάι θα μπορούσαν να κάνουν καλό στην υγεία σας

Εάν πίνετε καφέ ή τσάι στην καθαρή του μορφή και/ή απλώς προσθέτετε μια βουτιά, ας πούμε, γάλα αμυγδάλου ή βρώμης στην κούπα σας, τα οφέλη αυτών των ροφημάτων μπορεί να είναι πολλά.

Πιθανά οφέλη για την υγεία του καφέ

Ένας λόγος που ο καφές μπορεί να είναι καλός για εσάς είναι ότι βοηθά στην ενίσχυση της πνευματικής εγρήγορσης. «Η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να βελτιώσει την πνευματική εγρήγορση και τη συγκέντρωση, καθιστώντας τον ένα αποτελεσματικό ενισχυτικό», είπε η Andrews. Σε αυτές τις γραμμές, ο καφές μπορεί επίσης να βοηθήσει με βελτιωμένη σωματική απόδοση. Όπως εξήγησε η Andrews, η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να βελτιώσει τη σωματική απόδοση αυξάνοντας τα επίπεδα αδρεναλίνης, καθιστώντας τον μια δημοφιλή επιλογή μεταξύ των αθλητών.

Επιπλέον, «ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου», είπε η Andrews. Τόσο ο καφές όσο και το τσάι με καφεΐνη μπορεί να έχουν φυσική καθαρτική δράση για μερικούς ανθρώπους.

Πιθανά οφέλη για την υγεία του τσαγιού

Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά του τσαγιού είναι ένας από τους κύριους λόγους που μπορεί να είναι τόσο καλό για εσάς. «Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως οι κατεχίνες, οι οποίες βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων», είπε η Andrews. Το τσάι μπορεί επίσης να είναι καλό για την υγεία της καρδιάς σας.

«Η τακτική κατανάλωση τσαγιού έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένων μειωμένων παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης», είπε η Andrews. Και όταν πρόκειται για την υγεία του πεπτικού συστήματος, τα αφεψήματα από βότανα όπως το τσάι με μέντα και τζίντζερ μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη και να καταπραΰνουν την πεπτική δυσφορία, πρόσθεσε η Andrews.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί να προβεί η κατανάλωση καφεΐνης το βράδυ;

Πώς ο καφές επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες για τον σκέτο καφέ;

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν τον πρώτο σας καφέ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για την υγεία σας

Αβοκάντο και ντομάτες: Είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Περιέχει μια πληθώρα ευεργετικών βιταμινών, μετάλλων, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών, που συμβάλλουν σε διάφορες πτυχές της υγείας μας.

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Λαχταριστά κεφτεδάκια με τόνο και πατάτες

Τα κεφτεδάκια με τόνο και πατάτες είναι μια τέλεια συνταγή που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους όταν δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε, γιατί ετοιμάζονται με εύκολα με υλικά που έχουμε πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας.

Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη ζαχαροπλαστική

Τα αυστηρά διαιτολόγια που αποκλείουν εντελώς την κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας γλυκού, μπορεί να οδηγήσουν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, λόγω της πιθανής υπερκατανάλωσης γλυκών που συχνά προκαλεί η στέρησή τους.